Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 2. 2024,
10.30

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,54

Natisni članek

svetovni rekord maraton Kelvin Kiptum

Ponedeljek, 12. 2. 2024, 10.30

2 meseca, 2 tedna

Kelvin Kiptum (1999–2024)

Umrl maratonec, ki bi prvi tekel pod dvema urama

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,54
Kelvin Kiptum | Kelvin Kiptum | Foto Reuters

Kelvin Kiptum

Foto: Reuters

V prometni nesreči v domači Nigeriji je umrl komaj 24-letni atlet Kelvin Kiptum. Lani je tekel svetovni rekord v maratonu in napovedal, da se bo kot prvi spustil pod mejo dveh ur.

Kelvin Kiptum je svetovni rekord 2:00:35 postavil na oktobrskem maratonu v Chicagu. Dobil je tudi že londonski maraton. Aprila letos je nameraval na maratonu v Rotterdamu kot prvi v zgodovini teči pod dvema urama. Poleti bi nastopil tudi na olimpijskih igrah.

Kelvin Kiptum je izgubil življenje v prometni nesreči:

A v nedeljo sta se s trenerjem Gervaisom Hakizimano smrtno ponesrečila. Z avtomobilom so zapeljali s ceste (tretji potnik je preživel) in trčili v drevo. Vozil je Kiptum. Novico je potrdila trenerjeva žena Joan Chelimo. Zgodilo se je na goratem jugovzhodnem delu Kenije, kjer priprave opravljajo mnogi svetovni tekači. Po informacijah lokalnih medijev naj bi Kiptum izgubil oblast nad vozilom, ki je zadelo ob drevo. V avtu je bila po lokalnih virih še sopotnica, ki je nesrečo preživela, a jo zaradi hudih poškodb zdravijo v bolnišnici.

Kelvin Kiptum, ko je oktobra lani tekel svetovni rekord v maratonu. | Foto: Reuters Kelvin Kiptum, ko je oktobra lani tekel svetovni rekord v maratonu. Foto: Reuters

"S pretresenostjo in globoko žalostjo smo prejeli novico o smrti Kelvina Kiptuma ter njegovega trenerja Gervaisa Hakizimano," je v izjavi za javnost zapisal predsednik mednarodne atletske zveze World Athletics Sebastian Coe.

Po tragični smrti enega glavnih favoritov za naslov na olimpijskem maratonu poleti v Parizu, za katerim so ostali užaloščena vdova in dva otroka, se vrstijo številni pokloni in izrazi sožalja.

​​​​​​​Slike, ki so jih objavili kenijski mediji, prikazujejo njegov avto, razbito vetrobransko steklo in premaknjeno streho vozila zaradi trka. | Foto: Reuters ​​​​​​​Slike, ki so jih objavili kenijski mediji, prikazujejo njegov avto, razbito vetrobransko steklo in premaknjeno streho vozila zaradi trka. Foto: Reuters

Kelvin Kiptum | Foto: Reuters Foto: Reuters Kiptum je pustil neizbrisen pečat v svetu maratonov, ne le z zmago oktobra lani v Chicagu, temveč tudi z zmagama na maratonih v Valencii leta 2022 in lani v Londonu.

Kenijski predsednik William Ruto se je v sporočilu, objavljenem na družbenem omrežju X, poklonil spominu na "izrednega športnika, ki je pustil izjemen pečat" v športu. "Kiptum je bil naša prihodnost," je dejal.

Nenadna smrt pretresla svet atletike

Kenijska zvezdnica Faith Kipyegon, večkratna svetovna in olimpijska prvakinja, ki je lani podrla svetovna rekorda na 1500 m in 5000 m, je brez besed izrazila svojo žalost in na svojem računu X objavila tri jokajoče čustvenčke in kenijsko zastavo.

"Kiptum je bil ena najbolj vznemirljivih osebnosti, ki so se pojavile v cestnem teku v zadnjih letih," je mednarodna atletska zveza zapisala v izjavi.

"V obdobju pred olimpijskimi igrami žalujemo za prezgodnjim odhodom obetavnega talenta," je izjavil predsednik kenijskega nacionalnega olimpijskega komiteja, tudi sam nekdanji maratonec, Paul Tergat, medtem ko je dvakratni olimpijski prvak na 800 m (2012, 2016) Kenijec David Rudisha v sporočilu na omrežju X obžaloval "veliko izgubo".

Kiptum je izgubil življenje nedaleč od svojih trening poti in svoje rojstne vasi Chepkorio, približno 40 kilometrov od Eldoreta, meke kenijskega teka.

Treniral ga je Ruandec Gervais Hakizimana, ki je Kiptuma prvič srečal leta 2013, ko je kot najstnik pasel svojo čredo koz. Sedem let po njunem prvem srečanju je leta 2020 postal njegov stalni trener.

Kelvin Kiptum
Sportal Kaj je Kenijec povedal po svetovnem rekordu v maratonu?
Kelvin Kiptum
Sportal V Chicagu je padel nov svetovni rekord v maratonu
Ne spreglejte