Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
21. 4. 2024,
13.30

Osveženo pred

1 teden, 5 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05

Natisni članek

London Anja Fink Peres Jepchirchir maraton

Nedelja, 21. 4. 2024, 13.30

1 teden, 5 dni

Londonski maraton

Jepchirchirjeva s svetovnim rekordom do zmage v Londonu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05
Peres Jepchirchir maraton London 2024 | Foto Reuters

Foto: Reuters

Olimpijska zmagovalka Peres Jepchirchir iz Kenije je zmagala na maratonu v Londonu in s časom dveh ur, 16 minut in 16 sekund postavila svetovni rekord za nastope brez moških, ki bi jim pomagali z ritmom med 42 km dolgo razdaljo.  Na skupnem 12. mestu je končala Slovenka Anja Fink (2:33:53). Med atleti je slavil prav tako Kenijec, Alexander Mutiso Munyao (2:04:01).

V zgolj ženski konkurenci je imela doslej rekord njena rojakinja Mary Jepkosgei Keitany, ki je 2:17:01 tekla prav tako v Londonu 23. aprila 2017. Peres Jepchirchir, trikratna svetovna prvakinja v polmaratonu na 21 km, je uspela pospešiti in je v zaključku prišla do svoje tretje zmage na največjih maratonih. Druga je bila s sedmimi sekundami zaostanka absolutna svetovna rekorderka Tigist Assefa. Etiopijka je 2:11:53 tekla skupaj z moškimi 24. septembra lani na maratonu v Berlinu.

V britanski prestolnici je bila lani druga Megertu Alemu, tokrat pa tretja z osmimi sekundami zaostanka za zmagovalko. Vse prve tri prvouvrščene tekmovalke so tekle pod dvema urama in 17 minutami, torej pod prejšnjim rekordom v zgolj ženski konkurenci.

Alexander Mutiso Munyao je poskrbel za dvojno kenijsko zmagoslavje v Londonu. Za njim je 14 sekund pozneje v cilj pritekel 41-letni Kenenisa Bekele. Etiopijec je trikratni olimpijski zmagovalec in petkratni svetovni prvak na stadionskih tekih na 5000 in 10.000 m. Tretji je bil domačin Emile Cairess (2:06:46).

Anja Fink 12.

Anja Fink | Foto: Peter Kastelic/AZS Anja Fink Foto: Peter Kastelic/AZS Anja Fink ni bila na štartni črti na začetku med elitnimi tekačicami, ampak v preostali konkurenci, med katerimi je bila najboljša, pred njo pa je bilo med elitnimi tekačicami le 11 tekmovalk, 10 Afričank in na 11. mestu Britanka Mhairi MacLennan (2:29:15). "Zelo sem zadovoljna po današnjem maratonu. Za ta maraton sem si sicer pred časom obetala res dober izid, da bi dobila čim več točk na mednarodni lestvici za nastop na evropskem prvenstvu. A sem imela precej težav v pripravah na maraton zaradi bolezni," je povedala Fink.

Zato tik pred nastopom ni pričakovala posebej dobrega časa. "Šla sem brez velikega cilja, zato sem tudi sama presenečena nad doseženim izidom. Proga je zelo hitra, tek pa je malo motil močan veter. Vzdušje je bilo super, ker je nastopilo okrog 50.000 tekačev na enem največjih maratonov na svetu. Gledalcev je bilo noro veliko in ves čas so nas spodbujali," je nastop opisala slovenska maratonka.

Za državnim rekordom (2:27:33) Helene Javornik, ki je star 20 let, je zaostala dobrih pet minut. Med tekom tudi ni imela nobene večje krize. "Po 14 km je bilo težko teči, a je bilo tako do cilja, sem zdržala in sem zelo zadovoljna. Upam, da sem se s tem izidom in doseženim na maratonu v Valencii uvrstila na EP junija v Rimu, kjer bo polmaraton na 21 km. Za nastop na olimpijskih igrah v Parizu pa mi bo verjetno malo zmanjkalo. Najprej se bom sedaj spočila, potem pa načrtujem nastop na državnem prvenstvu v polmaratonu maja v Radencih," je dodala Fink.

polmaraton Peking
Sportal Organizatorji polmaratona v Pekingu prvim štirim odvzeli uvrstitve in nagrade
Abdi Nageeye
Sportal Olimpijski podprvak zmagovalec maratona v Rotterdamu
Ne spreglejte