Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 1. 2022,
8.38

Osveženo pred

2 leti, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

Sanja Grohar Planet Vau

Četrtek, 6. 1. 2022, 8.38

2 leti, 3 mesece

Storite to in depresivnega januarja ne bo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

V oddaji Planet Vau, ki jo lahko na Planetu spremljate vsako soboto ob 18.30, smo se tokrat pri psihoterapevtki pozanimali, ali je depresivni januar samo izraz, ki je plod človeške domišljije, ali ta čisto zares obstaja.

Pogosto lahko slišimo, da veselemu decembru sledi depresivni januar. Na internetu lahko najdemo kup člankov na to temo, ki govorijo o tem, da je tako imenovani "podecemberski maček" stanje po precej veselem in družabnem prazničnem decembru, ki s seboj prinaša utrujenost in razočaranje, ker nismo zadostili pričakovanjem prejšnjega leta.

Doktorica Milena Lipovšek je v začetku intervjuja dejala: "Jaz sem o tem brala v kakšni reviji, kjer sem zasledila, da se tretjemu ponedeljku v januarju reče tudi modri ponedeljek. To naj bi bil najbolj depresiven dan. Znanost pa tega ne podpira."

Planet Vau
Planet TV Voditelj shujšal kar 15 kilogramov #video

V nadaljevanju je dodala, da si lahko predstavlja, da če po prazničnem in veselem decembru, polnem praznovanj, ostaneš sam s svojimi zaobljubami, ki jih ne moreš izpolniti, lahko občutek praznine še poglobi potrtost. Psihoterapevtka je razložila, da na dolgi rok na tovrstno počutje vpliva nastop hladnejših dni.

"Rekla bi, da je opažen pojav neke sezonske depresije, ki je v literaturi označen tudi kot podtip depresije. Ta najbolj pogosto nastopi s pojavom hladnejših dni, ko so tudi dnevi krajši, traja pa do pojava sončnih dni," je dodatno pojasnila doktorica.

franko bajc
Planet TV Franko Bajc o 2022: Pazite, kaj si želite, ker se vam lahko želje uresničijo #video

Razkrila je, da je število ljudi s sezonsko depresijo precej visoko, nekateri pa se iz tega razloga tudi vsako leto vračajo k njej na terapijo. "Ne vem, če bi lahko opredelila, da je to januarska depresija. Sezonska pa gotovo," je še poudarila. V nadaljevanju je razkrila še, kaj lahko vsak posameznik stori, če se bo ta mesec zalotil v potrtem stanju: "Kar lahko stori vsak, je to, da se čim več giba, če se le da, v naravi. Tako boste namreč dobili sončno svetlobo. Psihiatri priporočajo vsaj deset tisoč korakov na dan, kar je šest kilometrov hoje. Počutje se tako bistveno izboljša."

Doktorica pa priporoča tudi socializiranje v meri, ki posamezniku ustreza. "Ne se preveč osamiti," je svetovala, ob tem pa dodala še: "Če se le da, poskrbite tudi za čim bolj zdravo prehrano in čim manj stresa."

Magazinsko oddajo Planet Vau, ki jo vodi Sanja Grohar, si lahko na Planetu ogledate vsako soboto ob 18.30. Več ekskluzivnih vsebin najdete tudi na Planeteka.si.

Tjaša Dorelay
Planet TV Slovenka razkrila, kdaj bo konec norije zaradi koronavirusa #video
Kreuzer
Planet TV Vas zanima, kako je videti odprta zveza slovenskih zakoncev? #video
Jutro na Planetu
Planet TV Jan Plestenjak: Na živce mi grejo! #video
Milijonar
Planet TV Podkupovanje v oddaji Milijonar #video
Spremljajte nas na družbenih omrežjih Facebook, Instagram, Twitter in YouTube.
Ne spreglejte