Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
24. 10. 2021,
8.49

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

Planet na obisku Eva Cimbola

Nedelja, 24. 10. 2021, 8.49

2 leti, 5 mesecev

Planet na obisku

Destinacija z zdravilnimi vodami in vinorodnimi griči #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

V rubriki Planet na obisku, ki si jo lahko ogledate vsako nedeljo ob 18.15, je Eva Cimbola tokrat obiskala Pomurje, ki ponuja neštete možnosti za nepozaben aktiven oddih. 

Pomurje je s soncem obsijana pokrajina ob reki Muri, ki obsega Prlekijo, del Štajerske in Prekmurje, ter se iz rečnih in potočnih območij ravenskega sveta povzpne na pogozdene hribe Goričkega z vinorodnimi Lendavskimi in goricami v Prlekiji.

Medtem ko se v nižinskem delu lahko sprostite v številnih termah z izviri termalnih voda, pa vas bodo na vinorodnih pobočjih s čudovitimi panoramskimi razgledi na terase vinogradov, zidanice in cerkvene zvonike domačini razvajali z nepozabnimi doživetji ob dobri kapljici, kulinaričnih dobrotah in glasbenih tonih domačih "band".

Planet TV Rokodelske tradicije, ki jih je mogoče doživeti

Eno od jesenskih opravil v Pomurju je povezano z bučami, iz katerih v oljarnah pridelujejo izvrstno bučno olje. Voditeljico Evo Cimbola je ljubezen do čokolade in bučnega olja najprej popeljala v eno od oljarn, in sicer v Jeruzalem. Tam so ponosni na svojo stoletno tradicijo predelave 100-odstotnega naravnega bučnega olja. Njihov skrivni recept so bučnice iz okoliških krajev, ki v Prlekiji in Prekmurju slovijo kot kraji z največ sonca.

Pomurje | Foto:

Za vse, ki so željni aktivnega oddiha, Pomurje skriva več kot 600 km označenih kolesarskih poti, ki navdušence prepričajo z bolj ali manj zahtevnimi idiličnimi tematskimi trasami po ravnicah ali vinorodnih območjih. Raziščite Krajinski park Goričko in grad Grad, največji grajski kompleks na Slovenskem, obiščite doživljajski park Vulkanijo, kjer se lahko vrnete v Zemljino preteklost ali pa se podate na pustolovščino pod Zemljo.

Planet TV Od predalčnih lesenih gradenj do ulične umetnosti

Lahko pa ostanete na površju in obiščete doživljajski park Expano ob Soboškem jezeru, ki je na obrobju Murske Sobote. Od tu se odpira pogled na vse kotičke Pomurja, zato so ga poimenovali Vrata v Pomurje. Edinstven razgled vam ponuja tudi Lendava, kjer lahko obiščete razgledni stolp Vinarium in se ozrete po pokrajini štirih držav.

Planet na obisku | Foto:

Pomurje pa ni samo dežela razgledov, ampak tudi zdravilnih voda. Tam se nahajajo kar tri edinstvene vrste termalnih voda na svetu – črna, mineralna in parafinska. Eva Cimbola je v oddaji obiskala Terme Vivat, kjer se je pozanimala o njihovi ponudbi, ki zajema pestro izbiro bazenov in wellness storitev. Termalna doživetja lahko pa lahko izkusite še v Moravskih Toplicah, Termah Lendava, Zdravilišču Radenci, Biotermah Mala Nedelja ali v Banovcih.

Terme Vivat | Foto: Terme Vivat

Popotovanje po Pomurju je Eva Cimbola zaključila z obiskom sadjarske kmetije Trstenjak, kjer si je ogledala njihove nasade dreves in se podučila o procesu proizvodnje naravnih sokov. Pomursko podeželje pa vam poleg tega ponuja še različne rokodelske in lončarske delavnice ali pa ustvarjanje izdelkov iz ličja ter šibja. Lahko pa obiščete turistične kmetije in tam okusite dobrote, ki jih daje pomurska zemlja.

Eva Cimbola med spoznavanjem procesa proizvodnje naravnih sokov. | Foto: Eva Cimbola med spoznavanjem procesa proizvodnje naravnih sokov.

Pomurje torej niso samo Mura, gibanica, šunka, Kreslin in štorklja. Pomurje je stičišče različnih kultur, ver in etničnih skupin, ki so ustvarile bogato zgodovinsko in kulturno dediščino, objeto v dih jemajočo lepoto narave. Tukajšnja mesteca, vasice in od vrveža oddaljeni kraji varujejo spomin na preteklost in tradicijo, ki je marsikje že utonila v pozabo.

Zdaj je čas, da poiščete ideje za svoje počitnice. Moja Slovenija.

Rubrika Planet na obisku je v okviru informativne oddaje Planet 18 na sporedu vsako nedeljo ob 18.15 na Planetu. V vsaki oddaji in na naši strani na Facebooku gledalce čakajo nagradna vprašanja in privlačne nagrade.
Planet na obisku
Planet TV Skriti biser in zakladnica presenečenj na vzhodnem robu Alp #video
Planet na obisku
Planet TV Obiskali smo čudoviti svet burje, kamna in ruja #video
Planet na obisku
Planet TV Mesto z edinstvenimi zgodbami termalne vode, piva in medu #video
Planet na obisku
Planet TV Idilična dolina, kjer se čas ustavi #video
Spremljajte nas na omrežjih Facebook, Instagram, Twitter in YouTube. Več ekskluzivnih vsebin najdete tudi na Planeteka.si. 
Ne spreglejte