Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 7. 2022,
9.45

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

45

Natisni članek

korupcija Zoran Milanović Hrvaška

Torek, 5. 7. 2022, 9.45

1 leto, 9 mesecev

Žena predsednika pisala šoli: Če moj sin ne bo imel matematike 5 …

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

45

šola

Šest dni po koncu letošnjega šolskega leta je žena hrvaškega predsednika Sanja Musić Milanović poslala elektronsko sporočilo ravnateljici šole, ki jo obiskuje njen sin. Od ravnateljice je "zahtevala", da njen sin dobi boljše ocene. In s svojo zahtevo je bila očitno uspešna.

Oceni pri dveh predmetih sta se sinu hrvaškega predsednika Zorana Milanovića "čudežno" izboljšali osem dni po koncu šolskega leta, razkriva Jutarnji list. Vzrok za zvišanje ocen naj bi bilo elektronsko sporočilo žene Milanovića Sanje Musić, ki je od ravnateljice šole Zdravke Martinić-Jerčić  zahtevala "ponovni premislek" o višini ocen njenega sina. In čeprav so bile ocene uradno že zaključene, šolsko leto pa končano, sta se dve štirici "čudežno" spremenili v petici.

Se spomnite Jureta Jankovića?
Tudi v Sloveniji so se v javnosti že večkrat pojavili pritiski "pomembnih" Slovencev na učitelje in profesorje. Najbolj znan je verjetno primer sina trenutnega ljubljanskega župana Zorana Jankovića Jureta Jankovića iz daljnega leta 1998. Takrat je Jure poskušal končati šolanje na Gimnaziji Jožeta Plečnika, vendar ni smel opravljati mature, ker je imel pri dveh predmetih negativno oceno. Zoran Janković in sekretar z ministrstva za šolstvo Alojz Plušk sta zato po poročanju medijev posredovala po telefonu. A v nasprotju s primerom na Hrvaškem se ravnatelj ni vdal in "pritožbi" ni bilo ugodeno. Jure se je nato vpisal na zasebno srednjo šolo in tam opravil maturo.

Predsednik o zadevi noče govoriti

V uradu hrvaškega predsednika niso hoteli komentirati poročanja Jutarnjega lista. Novinarjem so samo poslali elektronsko sporočilo, ki naj bi ga predsednikova žena poslala ravnateljici. Elektronsko sporočilo, kot ga je posredoval urad predsednika medijem, objavljamo le delno.

Spoštovana gospa Martinić-Jerčić.

Pisno vas obveščam o množici nepravilnosti pri delu učiteljice matematike, zaradi česar otroci niso dobili vsega predvidenega znanje, kar se je poznalo tudi pri ocenah.

Na kratko bom naštela vse nepravilnosti:

- Odsotnost ustreznega učitelja matematike zaradi večtedenskih priprav na strokovni izpit. Nadomeščanja niste zagotovili.

- Pisno preverjanje znanja učencev ob vrnitvi v razred za snov, ki je sploh niso poslušali. Gre za približno petino vse snovi.

- Napake pri nalogah na pisnem preizkusu znanja. Te napake so učencem vzele približno deset minut od skupnega časa opravljanja izpita. Posledično so bili učenci, ki so na testu imeli te naloge, diskriminirani.

- Zadnjo uro matematike so imeli na zadnji dan pred počitnicami, vendar učiteljice ni bilo, zaradi česar so učenci izgubili zadnjo priložnost za izboljšavo ocen.

- Učiteljica je trem učencem ponudila možnost opravljanja izpita, ki je pokrival celoletno snov. Vendar učenci niso predelali celoletne snovi.

Poleg omenjenih nepravilnosti bi rada izpostavila, da učitelj matematike ni dal niti ene ocene za trud v vsem letu, kar jasno sporoča, da se ni treba truditi in delati.

Zakaj so na isti šoli dvojna merila, zakaj se nekaterim ugodi z zvišanjem ocen, druge učence pa se ob zavedanju hudih pedagoških spodrsljajev še zbada in kaznuje!?

Želim povedati, da nikoli nisem niti ustno niti pisno zahtevala višje ocene za svojega sina. Prosim le za pojasnilo vseh opaženih nepravilnosti.

Naj omenim tudi, da na razgovor z učiteljico matematike nisem nikoli šla. Razredničarka mi je namreč rekla, da trenutno ni potrebe po tem in da se bo ona pogovorila.

Od oktobra 2021 sem tako razredničarko kot strokovno sodelavko pedagoginjo pravočasno in večkrat ustno opozarjala na številne pedagoške spodrsljaje učiteljice matematike.

Sanja Musić Milanović

tesnoba depresija žalost
Novice Na Hrvaškem epidemija tesnobe: vsak sedmi Hrvat že na tabletah
Podgora Dalmacija plaža
Avtomoto Turisti na trnih: Nekatere črpalke v Istri ostale brez dizla
plaža ženska
Novice Na Hrvaškem padajo rekordi: več kot milijon turistov na dan
Ne spreglejte