Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
25. 5. 2022,
7.49

Osveženo pred

1 leto, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

62

Natisni članek

vojna Rusija Ukrajina

Sreda, 25. 5. 2022, 7.49

1 leto, 11 mesecev

Rusija o odnosih s Slovenijo: Obžalujemo ... #vŽivo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

62

91. dan ruske invazije na Ukrajino. Ukrajinske oblasti so sporočile, da so v Mariupolu pod ruševinami stanovanjske hiše našli več kot 200 razpadajočih trupel. Prvič so ruske rakete zadele dve območji mesta Zaporožje na jugu Ukrajine, pri čemer je en človek umrl, trije pa so ranjeni. Slovaški premier meni, da je, če Rusija premaga Ukrajino, naslednja na Putinovem seznamu Slovaška.

Dnevni pregled pomembnejših dogodkov:

20.58 Rusija obžaluje trenutne napetosti v odnosih s Slovenijo
20.38 Kijev očita Natu, da ni storil ničesar za končanje vojne
18.51 "Putin ima raka, končal bo kot jugoslovanski diktator"
18.05 Putin prvič obiskal ranjene vojake iz Ukrajine
17.49 Boji med ukrajinskimi in ruskimi silami dosegli obrobje Severodonecka
15.05 Rusija odpravila starostno omejitev za vstop v vojsko
14.32 Rusija že v petek na poti v bankrot?
13.38 Putin poenostavil postopek izdaje ruskega državljanstva ukrajinskim državljanom
13.15 Rusija v izogib globalni prehranski krizi poziva k odpravi sankcij
12.41 "Slovaška je naslednja," opozarja premier
12.24 Rusi želijo soditi ukrajinskim ujetnikom
11.42 Zelenski Putina obtožil, da živi v svetu propagande
10.45 Severodoneck obstreljujejo 24 ur na dan
10.00 Ruske rakete prvič zadele južna ukrajinska mesta
9.07 Proruske čete izstrelile letake z navodili za predajo
6.55 V Mariupolu našli več kot 200 trupel

20.58 Rusija obžaluje trenutne napetosti v odnosih s Slovenijo

Rusko ministrstvo za zunanje zadeve je danes ob 30. obletnici vzpostavitve diplomatskih odnosov s Slovenijo izrazilo obžalovanje, da so se slovenske oblasti v zadnjih mesecih odločila zavzeti sovražno stališče do Moskve.

"V preteklem obdobju sta naši državi prehodili dolgo pot od medsebojnega priznanja do vzpostavitve obsežnega sodelovanja na političnem, gospodarskem in humanitarnem področju," je zapisano v izjavi, objavljeni na spletni strani ruskega ministrstva.

Poudarili so še, da so diplomatski odnosi s Slovenijo vedno potekali ob upoštevanju interesov drug drugega, krepitvi ozračja varnosti in sodelovanja v Evropi ter vzajemni želji po ohranjanju in povečevanju zgodovinske, kulturne in duhovne dediščine. Kot pomembno prelomnico v medsebojnih odnosih so navedli uvedbo dneva rusko-slovenskega prijateljstva leta 2021 na pobudo Ljubljane.

Ob dolgoletnih dobrih odnosih med državama Rusija tako še toliko bolj obžaluje neupravičene in neprijazne korake slovenske vlade v zadnjih mesecih, katerih cilj je po njihovem mnenju uničiti medsebojne vezi. Hkrati je ministrstvo izrazilo željo, da bo tovrstna politika slovenskih oblasti sčasoma popustila.

20.38 Kijev očita Natu, da ni storil ničesar za končanje vojne

Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba je danes obtožil zvezo Nato, da ni storila ničesar, da bi zaustavila rusko invazijo, in hkrati pohvalil EU zaradi njene revolucionarne pomoči. Nemški mediji sicer razkrivajo, da naj bi med članicami Nata obstajal tihi dogovor, da Ukrajini ne bodo dobavljale določene vojaške opreme, kot so tanki in lovci.

"Nato kot zavezništvo, kot institucija je popolnoma odrinjen na stranski tir in ne počne dobesedno ničesar. Žal mi je, da moram to reči," je Kuleba dejal na Svetovnem gospodarskem forumu v Davosu. Kot je sicer poudaril, njegov očitek ni namenjen vsem državam v Natu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Obenem je pohvalil Bruselj za njegove prelomne odločitve, ki da jih niti sami Ukrajinci niso pričakovali. Ko je Rusija 24. februarja sprožila obsežen napad, je bilo v ukrajinski javnosti namreč razširjeno prepričanje, da bo na pomoč državi priskočil Nato, ne EU, je priznal.

"Na začetku vojne je v javnosti prevladovalo mnenje, da je Nato močna sila, EU pa da lahko izraža le različne stopnje zaskrbljenosti. Toda vojna je vedno preizkušnja, ki odstrani maske," je dejal zunanji minister.

Omejena pomoč Nata bi sicer lahko bila posledica neuradnega dogovora med članicami Nata, da Ukrajini ne bodo dobavljale določene vojaške opreme in orožja. S tem naj bi predvsem želele zmanjšati tveganje neposrednega vojaškega spopada med Natom in Rusijo, poroča nemška tiskovna agencija dpa, ki se sklicuje na neimenovane diplomatske vire.

Bojijo se, da bi lahko Rusija dobavo zahodnih tankov in bojnih letal Ukrajini razumela kot vstop Nata v vojno in sprejela povračilne ukrepe. Tovrstna oprema Ukrajini namreč še ni bila dostavljena. Tihi dogovor naj bi bil tudi razlog, da je Poljska marca odstopila od dobave lovcev mig-29 Ukrajini.

Ta tema se je razplamtela, potem ko je nemška državna sekretarka za obrambo Siemtje Möller v nedeljo na televiziji ZDF izjavila, da so se znotraj Nata dogovorili, da Ukrajini ne bodo dobavljali zahodnih tankov. Nemška vlada tega sicer doslej ni omenjala, tudi pri Natu obstoj dogovora za zdaj niso komentirali. Tiskovni predstavnik zveze je danes zgolj poudaril, da so vse odločitve o dostavi orožja v pristojnosti posameznih držav članic.

18.51 "Putin ima raka, končal bo kot jugoslovanski diktator"

"Do avgusta bo ukrajinska vojska iz tujine dobila toliko orožja, da se bo položaj na terenu začel spreminjati. Zato tudi menim, da se bodo večji spopadi z rusko vojsko, predvsem za nadzor mest in vasi, končali do konca leta. Vojna se bo končala, ko bomo spet imeli nadzor nad svojimi mejami. Tudi nad Krimom," je v intervjuju za Ukrajinsko pravdo dejal direktor ukrajinskih vojaških obveščevalcev general Kyrylo Budanov.

"Putin ima raka"

Po besedah Budanova ima Putin večje število resnih bolezni, med drugim tudi raka. "Vendar to ne pomeni, da bo umrl jutri. Živel bo vsaj še nekaj let, " je poudaril Budanov. "Večina diktatorjev 20. in 21. stoletja je pričakala svoj konec na enak način. In v večini primerov niso umrli tako, kot so načrtovali. Poglejte le primere, kot so Sadam Husein, in nekdanja diktatorja Jugoslavije in Libije," je poudaril ukrajinski general.

"Putin že dolgo premišljuje o svojem nasledniku in v preteklih letih je imel že več kandidatov. Vendar menim, da ga je preveč strah, da bi nekoga resno pripravljal za svojega naslednika. Ker bi morda ta oseba hotela prej zasesti ruski prestol, kot bi si Putin to želel," je še dejal Budanov.

Kako se bo končala vojna za Rusijo?

"Sta dve možnosti. Rusija dobi novo politično vodstvo in ohrani zemeljsko celovitost. Za vse bo kriv Putin. Ruska vojska se bo umaknila z vseh okupiranih ozemelj na svetu, ki bodo pripadla drugim državam. Gruziji, Japonski, Nemčiji …," je napovedal Budanov. Druga možnost je po njegovih besedah za Rusijo veliko slabša. "Država se bo razdelila na tri dele ali več. Ti bodo postali neodvisne države," je dejal Budanov.


18.05 Putin prvič obiskal ranjene vojake iz Ukrajine

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes v bolnišnici v Moskvi obiskal vojake, ki so bili ranjeni med invazijo v Ukrajini, in jih označil za junake. To je bil njegov prvi obisk vojakov od začetka vojne, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"To so ljudje, ki tvegajo svoje zdravje in življenje zaradi ljudi in otrok v Donbasu, zaradi Rusije. Vsi so junaki," je dejal na televizijskem kanalu Rusija-24 po srečanju z ranjenci v moskovski vojaški bolnišnici Mandrijka.

vladimir putin | Foto: Reuters Foto: Reuters

Med televizijskim prenosom je bilo mogoče videti ranjene vojake v pižamah z logotipom ruske vojske, ki so stali ob svojih posteljah in odgovarjali na zastavljena vprašanja. Putin je vsem ob spremstvu obrambnega ministra Sergeja Šojguja stisnil roko.

Enega od vojakov je vprašal o njegovem sinu in mu dejal, da bo ta izjemno ponosen na svojega očeta. Prav tako se je pogovarjal z zdravniki, da bi jim zagotovil vse, kar potrebujejo za oskrbo ranjenih vojakov.

Ruske oblasti so 25. marca sporočile, da je bilo v Ukrajini ubitih 1.351 vojakov, 3.825 pa jih je bilo ranjenih. Od takrat niso objavile nobenih novih podatkov.

17.49 Boji med ukrajinskimi in ruskimi silami dosegli obrobje Severodonecka

Boji med ukrajinskimi in ruskimi silami so dosegli obrobje mesta Severodoneck, je danes sporočil regionalni luganski guverner Sergij Gaidaj, ki je bojevanje opisal kot zelo zahtevno. Severodoneck je tarča intenzivnih napadov že več tednov, z njegovim padcem pa bi Rusi tako rekoč v celoti zavzeli regijo Lugansk.

Ruske sile vztrajno napredujejo v Donbasu na vzhodu Ukrajine, kjer v zadnjih dneh potekajo najbolj intenzivne bitke. V Severodonecku in okolici so ukrajinske sile v nevarnosti, da jih napadalci v celoti obdajo.

"Prihajajoči teden bo odločilen," je v zapisu na družbenih omrežjih sporočil Gaidaj in ob tem izrazil prepričanje, da je cilj Rusije osvojiti regijo Lugansk za vsako ceno, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ukrajinsko obrambno ministrstvo je potrdilo, da se ukrajinska vojska bori za ohranitev nadzora nad edino cesto, ki povezuje Severodoneck s preostankom Donbasa, ki je še pod nadzorom Kijeva.

"Severodoneck je mogoče zapustiti samo še prek enega mostu," je po poročanju britanske mreže BBC za rusko tiskovno agencijo Interfaks izjavil predstavnik proruskih separatističnih sil.

Severodoneck je pred vojno štel 100 tisoč prebivalcev. Predstavnik za odnose z javnostmi ukrajinskega ministrstva za obrambo Oleksandr Motuzianik je na današnjem brifingu izrazil prepričanje, da je cilj ruskih sil v celoti obdati ukrajinske borce v Severodonecku in Lisičansku.

Ruske sile medtem krepijo svoje dejavnosti tudi v bližini Zaporožja, ki ga je davi zadelo več raket, pri čemer je umrla vsaj ena oseba. Kot pojasnjuje BBC, je Zaporožje ključno železniško križišče in industrijsko središče, ki pa se je v dosedanjem poteku vojne izognilo hujšim napadom.

Zaporožje je tudi mesto, po katerem ime nosi bližnja jedrska elektrarna, ki je od začetka marca pod nadzorom ruskih sil.

15.05 Rusija odpravila starostno omejitev za vstop v vojsko

Ruski parlament je danes potrdil zakon, ki ukinja zgornjo starostno mejo za vstop v vojsko. Pred tem so bili za vstop v rusko vojsko po zakonu primerni le ruski državljani med 18. in 40. letom starosti ter tujci med 18. in 30. letom.

Ruska vojska je trenutno sredi ofenzive v Ukrajini, ki traja že tri mesece, in je naletela na silovit odpor. Rusija je ob tem utrpela velike materialne in človeške izgube. Moskva sicer nikoli ni razkrila njihovega obsega, v poročilih zahodnih obveščevalnih služb pa se pojavljajo ugibanja, da bi lahko Rusija od začetka invazije izgubila več kot 15 tisoč vojakov.

14.32 Rusija že v petek na poti v bankrot?

Rusija mora v petek poravnati za sto milijonov ameriških dolarjev dolgov tujim finančnim ustanovam, kar Kremlju najverjetneje ne bo uspelo in posledično bo začel teči 30-dnevni rok, po preteku katerega bi lahko država uradno končala v bankrotu, poroča Bloomberg.

Čeprav se o bankrotu Rusije ugiba že vse od začetka invazije na Ukrajino, so Američani v zadnjih dneh Kremlju odvzeli še zadnje načine, kako poplačati tuje dolgove v tujih valutah. ZDA so se v torek namreč odločile, da ne bodo podaljšale izjeme sankcijam, ki je omogočala, da so ameriške banke kljub sankcijam proti Rusiji sprejemale plačila upnikom iz Rusije. 

Na odločitev ZDA se je danes odzvala Rusija in sporočila, da bo od zdaj vse dolgove v tujini, ki so normirani v tujih valutah, plačevala v rubljih. Vendar bo s tem kršila pogodbe o posojilih, mednarodni posojilodajalci in lastniki ruskih obveznic pa so že sporočili, da rubljev ne bodo sprejeli. Finančna ministrica ZDA Janet Yellen je pretekli teden dejala, da bo Rusija, če ne bo našla zakonite poti za odplačevanje dolga, postala plačilno nesposobna.

Zaradi nesposobnosti odplačevanja dolga tujini je bila Rusija nazadnje razglašena za plačilno nesposobno leta 1918, ko je nova komunistična vlada preprosto zavrnila plačilo dolga, ki ga je nakopičila prejšnja caristična vlada.

13.38 Putin poenostavil postopek izdaje ruskega državljanstva ukrajinskim državljanom

Ruski predsednik Vladimir Putin je izdal ukaz o poenostavitvi postopka izdaje ruskega državljanstva prebivalcem zaporoške in hersonske regije na jugu Ukrajine. Herson je prvo večje ukrajinsko mesto, ki so ga Rusi okupirali. 

Zaporožje je še vedno pod ukrajinskim nadzorom, vendar je veliko okoliških območij že pod rusko okupacijo.

13.15 Rusija v izogib globalni prehranski krizi poziva k odpravi sankcij

Namestnik zunanjega ministra Rusije Andrej Rudenko je danes pozval k umiku sankcij proti Rusiji, če se želi svet izogniti prehranski krizi. Ob tem je izrazil pripravljenost Rusije za vzpostavitev ladijskih humanitarnih koridorjev iz blokiranih pristanišč. Rusko obrambno ministrstvo je danes napovedalo odprtje takšnega koridorja v Mariupolu.

"Reševanje problema hrane zahteva celovit pristop, vključno z umikom sankcij, ki so bile naložene ruskemu izvozu in finančnim transakcijam," je po poročanju več ruskih agencij dejal Rudenko, navaja francoska tiskovna agencija AFP. "Prav tako zahteva, da Ukrajina razminira vsa pristanišča, kjer so zasidrane ladje," je še sporočil namestnik zunanjega ministra Sergeja Lavrova. Ob tem je zatrdil, da je Rusija pripravljena omogočiti humanitarni prehod ladjam.

Rusko obrambno ministrstvo je danes napovedalo odprtje humanitarnega koridorja iz pristanišča v Mariupolu, ki bo ladjam omogočil izplutje prek Azovskega v Črno morje. Po besedah predstavnika za odnose z javnostmi ministrstva Igorja Konašenkova pristanišče v Mariupolu, mestu, ki je od 20. maja pod popolnim nadzorom ruskih sil, deluje normalno, poroča španska tiskovna agencija EFE.

12.41 "Slovaška je naslednja," opozarja premier

Slovaški premier Eduard Heger je na današnjem Svetovnem gospodarskem forumu v Davosu dejal: "Če Rusija premaga Ukrajino, je naslednja Slovaška." Dodal je: "Ukrajinci morajo zmagati." 

"Svoje vrednosti smo predolgo menjali za poceni plin in nafto," meni. Dodaja, da Ukrajinci prelivajo lastno kri za naše vrednote. Evropske voditelje je prosil, naj sodelujejo z Ukrajino in Zahodnim Balkanom, da bi pripravili standardizirana pravila za čimprejšnji vstop Ukrajine v EU.

12.24 Rusi želijo soditi ukrajinskim ujetnikom

Pred morebitnimi pogovori o izmenjavi vojnih ujetnikov z Ukrajino je treba soditi zajetim ukrajinskim borcem, je danes dejal namestnik ruskega zunanjega ministra Andrej Rudenko. Vodja separatistične ljudske republike Doneck Denis Pušilin je v torek namignil, da bi lahko ugrabljenim ukrajinskim vojakom iz Azovstala sodili v Mariupolu.

11.42 Zelenski Putina obtožil, da živi v svetu propagande

Ukrajinski predsednik Zelenski je svojega ruskega kolega Vladimirja Putina obtožil, da živi v svetu propagande in "mehurčku alternativne resničnosti", kar je po njegovem mnenju prispevalo k temu, da voditelj Kremlja še vedno ni končal vojne v Ukrajini.

Zelenski je danes sodeloval na Svetovnem gospodarskem forumu, kjer je prek videokonference dejal, da se Putin ne zaveda, kaj se sploh dogaja v Ukrajini. Šele ko bo razumel realnost, bosta lahko rešila spore. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov pa je pojasnil, da je Putin z dogajanjem v Ukrajini v celoti na tekočem.

10.45 Severodoneck obstreljujejo 24 ur na dan

Guverner mesta Lugansk Sergej Hajdaj trdi, da Rusi ukrajinsko mesto Severodoneck obstreljujejo 24 ur na dan: "Z uporabo večstrelnih raketnih sistemov z letal mečejo bombe." 

Pravi tudi, da so se ruske čete mestu približale dovolj, da ga lahko obstreljujejo z minometi. "Razmere v mestu so kritične," dodaja. 

Guverner je zjutraj obtožil ruske sile, da ciljajo na tovarno Azot, kjer se civilisti skrivajo v bombnih zakloniščih. Povedal je še, da je umrlo šest ljudi, osem pa je ranjenih. Večina incidentov se je zgodila v bližini bombnih zaklonišč.

10.00 Ruske rakete prvič zadele južna ukrajinska mesta

Ukrajinske oblasti so sporočile, da so ruske rakete zgodaj zjutraj zadele dve območji južnega mesta Zaporožje, pri čemer je en človek umrl, trije pa so ranjeni. 

Ruske sile naj bi ob 5. uri zjutraj izstrelile štiri rakete. Ena je bila prestrežena. Gre za prvi napad na južna ukrajinska mesta. V napadu je bilo poškodovano tudi nakupovalno središče in najmanj 62 domov. 

Velik del ruske ofenzive je osredotočen na vzhodno Ukrajino, vendar ruske sile nadzorujejo tudi del regije Zaporožje, vključno z veliko jedrsko elektrarno na južnem bregu reke Dneper. Ukrajinski uradniki pravijo, da je Rusija pri Vasilovki, približno 50 kilometrov južno od Zaporožja, zbrala tri bataljonske taktične skupine. Ni še jasno, ali nameravajo na mesto sprožiti ofenzivo. 

9.07 Proruske čete izstrelile letake z navodili za predajo

Proruske čete so včeraj proti Severodonecku izstrelile letake z navodili, kako se predati. Rusija namreč poskuša zasesti dve samooklicani donbaški pokrajini Doneck in Lugansk ter ukrajinske sile na glavni vzhodni fronti ujeti v past.

Britanska vojaška obveščevalna služba je včeraj poročala, da je Rusija povečala število svojih vojakov v Donbasu, ki želijo obkrožiti mesta Severodoneck, Lisičansk in Rubižne. 

Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je dejal, da Rusija namerno napreduje počasi, da bi se izognila civilnim žrtvam.

6.55 V Mariupolu našli več kot 200 trupel

Svetovalec župana Mariupola Petro Andriuščenko je povedal, da so v ruševinah stanovanjske hiše v Mariupolu našli 200 trupel. Trupla so našli v kleti pod porušenim poslopjem in so v stanju razpadanja.

Ukrajinski uradniki pravijo, da je v treh mesecih vojne umrlo več kot 20 tisoč ljudi. 

Vladimir Putin
Novice To je svarilo, naj ne podcenjujemo Putinove Rusije
Ukrajina
Novice "Pogovori o pošiljanju ameriških vojakov v Ukrajino potekajo"
Viktor Orban
Novice Izredne razmere na Madžarskem: "Svet je na robu ..."
Vladimir Putin
Novice Nekdanji šef tajne službe: S Putinom bo kmalu konec. Poslali ga bodo na zdravljenje in ne bo se več vrnil.
Ne spreglejte