Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
22. 4. 2024,
20.21

Osveženo pred

1 teden, 4 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,17

Natisni članek

varnost GPS letalstvo Rusija

Ponedeljek, 22. 4. 2024, 20.21

1 teden, 4 dni

Putinovo strogo zaupno elektronsko orožje, ki povzroča kaos na nebu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,17
Kaliningrad, ruska enklava | Potniška letala naj bi se soočala z motnjami sprejemanja GPS-podatkov in lažnimi signali, ki pilote zavajajo o lokaciji letala. | Foto Gulliverimage

Potniška letala naj bi se soočala z motnjami sprejemanja GPS-podatkov in lažnimi signali, ki pilote zavajajo o lokaciji letala.

Foto: Gulliverimage

Rusija naj bi v svoji enklavi Kaliningrad, stisnjeni med Poljsko in Litvo, uporabljala strogo zaupno elektronsko orožje za motenje sistemov GPS na letalih in ladjah, katere žrtev naj bi bilo nedavno tudi letalo britanskega obrambnega ministra Granta Shappsa. O podobnih motnjah signala so poročali tudi letalski prevozniki, samo Ryanair naj bi prijavil 2.300 primerov.

Vojaški poveljniki so v zadnjih mesecih opozorili, da bi lahko sistem, znan kot Tobol, nameščen v vojaški bazi v ruski enklavi Kaliningrad, motil GPS-sprejemnike in komunikacijske sisteme na letalih in čolnih ter onemogočil njihovo varno uporabo.

Potniška letala naj bi se soočala z motnjami sprejemanja GPS-podatkov in lažnimi signali, ki pilote zavajajo o lokaciji letala, tako da verjamejo, da je letalo na drugi lokaciji, kot je v resnici.

Evropska agencija za varnost v letalstvu je januarja letos opozorila, da so oblasti zaznale "strm porast napadov" z motenjem in ponarejanjem signalov, vendar ni povedala, kdo stoji za njimi.

Ukrajinski Su-25
Novice Spektakularen posnetek ukrajinskega letala, ki z raketami napada Ruse #video

Žrtev sistema naj bi bilo sredi marca tudi letalo britanske vojske RAF, s katerim je med Veliko Britanijo in Poljsko potoval obrambni minister Grant Shapps. Poleg tega, da so na letalu nekaj časa imeli težave s določanjem prave lokacije, je na njem nehal delovati tudi internetni sistem, je poročal časnik Times.

Britanski obrambni minister Grant Shapps je letel med Veliko Britanijo in Poljsko, ko so na letalu zaznali motnje delovanja sistema GPS in komunikacijskih sistemov. | Foto: Ministrstvo za obrambo Velike Britanije Britanski obrambni minister Grant Shapps je letel med Veliko Britanijo in Poljsko, ko so na letalu zaznali motnje delovanja sistema GPS in komunikacijskih sistemov. Foto: Ministrstvo za obrambo Velike Britanije Obrambni vir naj bi takrat dejal: "Čeprav je RAF dobro pripravljen, da se s tem spopade, pa to predstavlja nepotrebno tveganje za civilna letala in bi lahko ogrozilo življenja ljudi."

The Sun je poročal, da je imelo med avgustom lani in marcem letos 46 tisoč letov nad baltsko regijo težave s satelitsko navigacijo.

Dr. Jack Watling, strokovnjak za vojno pri analitičnem centru Royal United Services Institute, je za The Sun povedal, da Rusija "že dolgo uporablja motenje GPS kot orodje za nadlegovanje". "Povsod, kjer so nameščene ruske vojaške enote, se pojavlja onemogočanje GPS, in tako je tudi v Kaliningradu," je dejal.

Sistem bi Kaliningrad lahko zaščitil tudi pred sovražnimi raketami. Dr. Thomas Withington z raziskovalnega inštituta RUSI je v začetku leta za Telegraph povedal, da so sistem verjetno razvili kot obrambno orožje zaradi Putinovih strahov pred naprednimi raketami, ki jih uporabljajo zahodne države.

Strava
Novice Znanstvenike skrbi zemljevid, ki ga riše sto milijonov ljudi
Tanegashima
Novice Japoncem se GPS ne zdi dovolj natančen
Ne spreglejte