Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
22. 4. 2024,
22.28

Osveženo pred

1 teden, 3 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40

Natisni članek

Vladimir Putin Časiv Jar Oleksandr Sirski Rusija Ukrajina

Ponedeljek, 22. 4. 2024, 22.28

1 teden, 3 dni

"Nihče več ne bo mogel braniti fronte pred Rusi – vsi bomo mrtvi ali ranjeni"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40
Ukrajinska vojaka | Ukrajinskim topniškim enotam zmanjkuje streliva, medtem ko rusko topništvo ukrajinske položaje nenehoma obstreljuje. Bo ameriška pomoč v strelivu prišla še pravočasno? Na fotografiji: ukrajinska topničarja na fronti v bližini Bahmuta marca letos. | Foto Guliverimage

Ukrajinskim topniškim enotam zmanjkuje streliva, medtem ko rusko topništvo ukrajinske položaje nenehoma obstreljuje. Bo ameriška pomoč v strelivu prišla še pravočasno? Na fotografiji: ukrajinska topničarja na fronti v bližini Bahmuta marca letos.

Foto: Guliverimage

Predstavniški dom kongresa je v soboto dal zeleno luč za pomoč Ukrajini. Vprašanje pa je, ali bo ta pomoč prišla pravočasno, saj ruske sile že mesece vztrajno napadajo ukrajinske vojake na fronti, ki jim zmanjkuje streliva. Ukrajinski častnik, ki na fronti poveljuje topniški enoti, je v pogovoru za nemški medij Deutsche Welle (DW) anonimno mračno opisal trenutne razmere na fronti. Opozarja, da se bližajo trenutku, ko nihče na ukrajinski strani ne bo več mogel braniti obrambne črte, ker bodo vsi mrtvi ali ranjeni.

Predstavniški dom kongresa je po večmesečni blokadi, ki jo je povzročil del republikanske stranke, v soboto le prižgal zeleno luč novemu ameriškemu svežnju pomoči v višini 61 milijard ameriških dolarjev (57,2 milijarde evrov). Večina pomoči, 51,7 milijarde dolarjev (48,5 milijarde evrov), je namenjenih za dobavo streliva in orožja. Preostali del je gospodarska pomoč za Ukrajino oziroma pomoč za ukrajinski proračun.

Ukrajinci trdijo, da ameriško pomoč nujno potrebujejo

Ukrajina trdi, da ameriško pomoč nujno potrebuje, saj njeni vojski zmanjkuje streliva. Ukrajinski topniški častnik, ki poveljuje enoti na obrambni črti in želi ostati anonimen, je v pogovoru za nemški DW razmere na fronti opisal kot dramatične. Brez oskrbe s strelivom iz ZDA se fronta sesuva.

Ukrajinski vojak
Novice Novi zagrizeni sovražniki, ki poleg Rusov napadajo ukrajinske vojake

"Brez topniškega streliva je vsaka fronta obsojena na propad. Žrtve na ukrajinski strani se bodo povečale, ker ni mogoče ustrezno odgovoriti na ruski ogenj," poudarja častnik. Še zlasti so strah in trepet ukrajinskih vojakov na fronti ruske drsne oziroma jadralne bombe, ki jih ruska letala na ukrajinske položaje izpustijo zunaj dosega že tako slabotne ukrajinske protiletalske obrambe. Te bombe, ki imajo veliko rušilno moč, potem usmerjeno jadrajo oziroma drsijo proti ukrajinski obrambni črti.

Črni scenarij: razpad ukrajinske obrambe

"V nekem trenutku bomo prišli v položaj, ko nihče več ne bo mogel braniti fronte – vsi bomo mrtvi ali ranjeni," opozarja ukrajinski častnik in dodaja, da bo v tem primeru sledil razpad ukrajinske obrambe.

Po bitkah za Bahmut in Avdijivko nas verjetno kmalu čaka bitka za strateško pomembni Časiv Jar. Na fotografiji: ukrajinski vojaki v Časiv Jaru. | Foto: Guliverimage Po bitkah za Bahmut in Avdijivko nas verjetno kmalu čaka bitka za strateško pomembni Časiv Jar. Na fotografiji: ukrajinski vojaki v Časiv Jaru. Foto: Guliverimage

Po analizi ameriškega Inštituta za preučevanje vojne (ISW) ruske enote počasi, a vztrajno napredujejo na več odsekih fronte. Ruske sile so od letos na novo zavzele več kot 360 kvadratnih kilometrov ukrajinskega ozemlja.

Ukrajinci so v slabšem položaju kot leta 2022

Glede na trenutni položaj je nevarnost, da bo Ukrajina izgubila proti Rusiji, večja, kot je bila leta 2022. To sta sredi letošnjega aprila na nastopih v ameriški prestolnici Washington jasno povedala direktor Cie Bill Burns in poveljnik oboroženih sil ZDA v Evropi Christopher Cavoli.

Ukrajinski vojak
Novice Vojaški analitik, ki se do zdaj ni zmotil: Rusi se poigravajo z Ukrajinci

Burns je tudi dejal, da obstaja zelo realna nevarnost, da bodo Ukrajinci do konca leta 2024 izgubili na bojišču ali pa da bo vsaj ruski predsednik Vladimir Putin v položaju, ko bo lahko narekoval pogoje politične rešitve. Le hitra dostava ameriške pomoči lahko to prepreči, je še prepričan direktor Cie.

Neznanje angleščine ovira urjenje ukrajinskih pilotov

Veliko se pričakuje tudi od letal F-16, ki naj bi jih začela Ukrajina uporabljati letos poleti. Ukrajinski piloti se s temi letali urijo v državah Nata, kot so Romunija, Velika Britanija ali Francija. Kot piše DW, ki se sklicuje na Cavolija, urjenje ovira dejstvo, da ukrajinski piloti pogosto nimajo znanja angleščine.

Po ukrajinskih trditvah je Vladimir Putin svoji vojski ukazal, da mora do 9. maja letos, ko bodo v Rusiji praznovali dan zmage nad nacistično Nemčijo, zavzeti Časiv Jar. Na fotografiji: Putin v simulatorju vožnje z ruskim vojaškim helikopterjem. | Foto: Guliverimage Po ukrajinskih trditvah je Vladimir Putin svoji vojski ukazal, da mora do 9. maja letos, ko bodo v Rusiji praznovali dan zmage nad nacistično Nemčijo, zavzeti Časiv Jar. Na fotografiji: Putin v simulatorju vožnje z ruskim vojaškim helikopterjem. Foto: Guliverimage

Rusija se v zadnjem času osredotoča na preboj ukrajinske obrambe zahodno od Bahmuta. Njihov cilj je zavzetje strateško pomembnega kraja Časiv Jar, kar bi jim odprlo pot za nadaljnje osvajanje ukrajinskega ozemlja.

Putin želi Časiv Jar zavzeti do dneva zmage

Časiv Jar je na vzpetini, kar Ukrajincem daje nekaj prednosti. Poveljnik ukrajinske vojske Oleksandr Sirski je na svojem računu na spletni sporočilni platformi Telegram napisal, da je Putin ruskim enotam zaukazal, da morajo Časiv Jar zavzeti do 9. maja, ko bodo v Moskvi praznovali dan zmage.

Tajvanski tank
Novice Resno svarilo: "To lahko vodi v tretjo svetovno vojno"
Ukrajinski vojak
Novice Vojaški strokovnjak: Vojna v Ukrajini se lahko konča le na ta dva načina
Ameriški kongres na Kapitolskem griču
Novice Predstavniški dom ameriškega kongresa potrdil pomoč Ukrajini
Laser ognjeni zmaj
Novice Britanci v Ukrajino pošiljajo orožje, ki bi imelo "ogromne posledice" za konflikt v Evropi
Ukrajinski kmetje
Novice Velika ukrajinska zmaga: ohranitev izvoza žita kljub ruskim napadom
Marjan Šarec
Novice Marjan Šarec: Tisti, ki nostalgično hvalijo Jugoslavijo in Tita, govorijo, kako se je treba razorožiti
Tupoljev
Novice Izreden prizor v Rusiji: to se od začetka vojne še ni zgodilo #video
Ukrajinski vojaki obstreljujejo ruske položaje
Novice Kitajski strokovnjak: To so štirje razlogi, zaradi katerih bo Rusija izgubila vojno
Ruska tankovska kolona
Novice Največji ruski tankovski napad v vojni v Ukrajini #video
Letalo A-10
Novice Bodo ta letala v Ukrajini postala strah in trepet Rusov?
Ne spreglejte