Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 7. 2014,
14.16

Osveženo pred

7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Gaza Palestinci Izrael

Četrtek, 24. 7. 2014, 14.16

7 mesecev

Kako se pekel na Zemlji vidi v vesolju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Nebo nad Gazo že 17. dan zapored razsvetljujejo rakete medsebojnega obstreljevanja Hamasa in izraelske vojske. Žrtev je iz dneva v dan več, beguncem v zavetiščih pa zmanjkuje hrane.

Prelivanje krvi v Gazi se stopnjuje. Samo včeraj je življenje izgubilo najmanj 25 Palestincev, med njimi trije otroci, v več kot dva tedna trajajočem bombardiranju pa jih je umrlo več kot 800. Znotraj okupirane Gaze je več kot štiri tisoč ranjencev, zdravnikov pa ni. Žrtve so tudi na izraelski strani, kjer je bilo ubitih 32 vojakov in trije civilisti.

Hamas: Pogoj za premirje je prekinitev blokade Gaze A sprtih strani to ne ustavi. Vodja palestinskega gibanja Hamas Kaled Mešal še naprej zavrača možnost premirja, češ da to spora v Gazi ne bo rešilo. Njegove sile bodo orožje odložile šele, ko bodo za to izpolnjeni pogoji.

Prvi in najpomembnejši je, da Izrael prekine osemletno blokado Gaze, vključno z odprtjem mejnega prehoda z Egiptom Rafa. Obenem Hamas zahteva tudi izpustitev palestinskih zapornikov.

Palestinci na robu preživetja Večletna blokada je v Gazi povzročila splošno humanitarno krizo, ki bi bila, če ne bi bilo Hamasovih podzemnih rovov, še precej hujša. Med bombardiranjem so razmere postale nevzdržne, saj so zaloge hrane in vode že skoraj pošle, nimajo elektrike in goriva.

"Pozivam k odprtju prehodov, da bodo v Gazo lahko prišli konvoji pomoči ter omogočili evakuacijo ranjencev," se je na poziv Združenih narodov k premirju odzval Mešal. Dodal je še, da si želi, da bi se premirje končalo jutri, danes ali to minuto, a le če Izrael umakne blokado.

Ni kotička, kamor bi se lahko zatekli Z izraelske strani za zdaj ni znaka, da bi popustili, in še naprej obstreljujejo palestinsko ozemlje, rakete pa je videti tudi daleč v vesolje. Nemški astronavt je namreč na Twitterju objavil fotografijo s pripisom "moja najbolj žalostna fotografija do zdaj". Fotografija, posneta 320 kilometrov nad Zemljo, prikazuje bojno nebo nad Gazo.

Na Zemlji se medtem dogaja masaker, poročajo tuji mediji. Stavbe so porušene, varnih kotičkov ni več, tarča je lahko kdorkoli. Civilisti so v nevzdržnem položaju, poroča tudi predstavnica Združenih narodov za humanitarno pomoč Valerie Amos: "V šole ZN se je zateklo več kot 119 tisoč ljudi, ljudje nimajo hrane, resna težava je tudi pomanjkanje vode."

Cerkve kot košček nebes Prebivalci Gaze svojih domov praktično nimajo več, zato so si mnogi zavetišče našli za zidovi cerkva, poroča časnik Al Jazeera. Gaza ima namreč manjšo krščansko manjšino, njene cerkve pa so v teh dneh tisočim Palestincem postale košček varnih nebes.

Svet Združenih narodov za človekove pravice je sicer včeraj sprožil preiskavo ofenzive Izraela v Gazi, saj so njegovi člani prepričani, da je Izrael z napadi na civiliste med ofenzivo v Gazi morda zagrešil vojne zločine. Visoka komisarka ZN za človekove pravice Navi Pillay je sicer obsodila tudi neselektivne raketne napade Palestincev na izraelska mesta.

Ne spreglejte