Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 4. 2024,
6.12

Osveženo pred

1 teden, 5 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,12

Natisni članek

Isfahan droni Bližnji vzhod Iran

Petek, 19. 4. 2024, 6.12

1 teden, 5 dni

Ameriški uradniki: Izraelske rakete so zadele Iran #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,12

Izraelske rakete so zgodaj zjutraj zadele Iran, so ameriški uradniki povedali za CBS News. Iranska tiskovna agencija Fars je poročala o več eksplozijah v bližini letališča v mestu Isfahan, zaradi katerih so bili odpovedani številni poleti. Zgornji posnetek prikazuje jutranje dogajanje pred enim od jedrskih objektov v Isfahanu. Neimenovani obveščevalni vir je medtem za CNN povedal, da je neposrednih napadov med državama zdaj konec. Kot je pojasnil, ni pričakovati, da bi se Iran na napade odzval. Ameriški državni sekretar Antony Blinken pa je pojasnil, da ZDA pri napadu Izraela na Iran niso sodelovale, ni pa želel odgovoriti, ali jih je Izrael o napadu obvestil.

Iranski mediji so sicer poročali, da so bili po aktivaciji nacionalnega sistema zračne obrambe uničeni trije brezpilotni letalniki. O škodi niso poročali. Po navedbah iranskega vojaškega poveljnika je eksplozija v bližini mesta Isfahan odjeknila zaradi odziva sistema zračne obrambe na sumljivi predmet. Podrobnosti o sumljivem predmetu ni podal.

Kdaj bo Izrael izvedel povračilne ukrepe poti Iranu, ki je 13. aprila z brezpilotnimi letali in raketami izvedel več napadov, je bilo le vprašanje časa. Izraelski napad na ozemlje Irana, ki uradno še ni potrjen, bi lahko pomenil novo hudo zaostritev krize na Bližnjem vzhodu. Potem ko je Iran v povračilnem napadu zaradi uničenja njihovega konzulata v Damasku v noči na nedeljo z droni in raketami ciljal Izrael, so številne svetovne vlade pozivale izraelske oblasti, naj vendarle poskrbijo za umiritev napetosti.

Neimenovani obveščevalni vir je za CNN povedal, da je neposrednih napadov med državama konec. Kot je pojasnil, ni pričakovati, da bi se Iran na napade odzval.

Skupina G7 pripravljena uvesti nove sankcije proti Iranu

Skupina G7 je pripravljena uvesti nove sankcije proti Iranu po njegovem napadu na Izrael pretekli konec tedna, so v sklepni izjavi srečanja na italijanskem Capriju sporočili zunanji ministri držav G7. Ob tem so v luči današnjega domnevnega izraelskega napada na Iran vse strani v regiji pozvali, naj si prizadevajo za umiritev razmer.

"Od iranske vlade bomo zahtevali odgovornost za njena zlonamerna in destabilizacijska dejanja," so ministri sedmih najbolj razvitih gospodarstev sveta zapisali v izjavi ob zaključku srečanja na italijanskem otoku.

Izrazili so pripravljenost sprejeti nove sankcije in druge ukrepe proti Iranu, tako zdaj kot v odgovor na morebitne prihodnje pobude in dejanja, ki bi bila po oceni skupine destabilizacijska, poročajo tuje tiskovne agencije.

Od Irana in z njim povezanih skupin, vključno s palestinskim Hamasom in libanonskim Hezbolahom, so zahtevali, da prenehajo napade. V luči današnjega domnevnega izraelskega napada na islamsko republiko so vse strani v regiji pozvali, naj si prizadevajo za umiritev razmer.

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je po srečanju zatrdil, da ZDA niso bile vpletene v nobeno ofenzivno operacijo in da si prizadevajo za umiritev napetosti. Ob tem ni želel komentirati domnevnega napada.

Ministri so zagotovili, da si bo skupina prizadevala za umiritev. "Politični cilj se imenuje umiritev," je dejal italijanski zunanji minister Antonio Tajani, ki je s kolegi v izjavi izrazil tudi nasprotovanje izraelski kopenski ofenzivi na Rafo na skrajnem jugu Gaze.

Od Teherana so zahtevali tudi, da Rusiji preneha dobavljati balistične rakete in druge sorodne tehnologije ter mu v nasprotnem zagrozili z dodatnimi ukrepi. V kontekstu vojne v Ukrajini so se zavzeli še za krepitev ukrajinske zračne obrambe, obljubili pa so tudi, da bodo pred junijskim vrhom voditeljev držav skupine preučili vse možnosti za uporabo zamrznjenega ruskega premoženja v korist Kijeva.

Lufthansa zaradi konflikta začasno ustavila lete v Izrael in Irak

Nemški letalski prevoznik Lufthansa ter njegovi hčerinski družbi Swiss in Austrian Airlines so zaradi trenutnega konflikta na Bližnjem vzhodu začasno prekinili vse lete v Izrael in Irak. Prekinitev letov v Tel Aviv in Erbil bo predvidoma trajala do sobote zjutraj, je za francosko tiskovno agencijo AFP potrdil tiskovni predstavnik Lufthanse.

Tiskovni predstavnik je za AFP povedal, da so zaradi "trenutnih razmer" do 7. ure zjutraj po srednjeevropskem času prekinili vse lete skupine Lufthansa v izraelski Tel Aviv in iraški Erbil.

Zunanje ministrstvo državljanom svetuje, naj zapustijo Iran

Zaradi resnih in nenadzorovanih varnostnih razmer v Iranu ministrstvo za zunanje in evropske zadeve (MZEZ) slovenskim državljanom v Iranu svetuje, da v lastni organizaciji in varno zapustijo državo, so danes sporočili iz Mladike.

Ministrstvo je Iran uvrstilo na črni seznam držav z najvišjo stopnjo nevarnosti po večdnevnih napetostih med Iranom in Izraelom. Ta je po navedbah neimenovanih ameriških uradnikov ponoči izvedel napad na islamsko republiko.

MZEZ je sicer že pred današnjo spremembo odsvetoval vsa potovanja v Iran.

Morebiten izraelski napad na ozemlje Irana bi pomenil novo hudo zaostritev krize na Bližnjem vzhodu. Potem ko je Iran v povračilnem napadu zaradi uničenja njihovega konzulata v Damasku v noči na nedeljo z droni in raketami ciljal Izrael, so številne svetovne vlade pozivale izraelske oblasti, naj vendarle poskrbijo za umiritev napetosti.

Čeprav je Izrael s pomočjo zaveznic z ZDA na čelu prestregel veliko večino iranskih izstrelkov, je iranska vojska v nedeljo sporočila, da je z napadom izpolnila vse svoje cilje. V Teheranu so ZDA in Izrael ob tem posvarili, naj se izogneta nadaljnjim ukrepom, saj da bo v nasprotnem sledil še mnogo močnejši odgovor.

Kot ministrstvo dodaja na spletni strani, so politične razmere v Iranu tudi sicer nestabilne. Protesti in demonstracije lahko izbruhnejo kadarkoli, zato državljanom svetujejo, naj se izogibajo vsem zbiranjem večjih množic. Če se znajdejo v bližini protesta, pa naj se čim prej umaknejo na varno, saj se lahko varnostni organi nasilno odzovejo. Iranske oblasti lahko v vsakem trenutku omejijo mobilni internet, še opozarja ministrstvo.

Številne države izrazile zaskrbljenost

Uradnega odziva Izraela ali Pentagona na navedbe Američanov še ni. Tudi po navedbah več iranskih tiskovnih agencij za zdaj ni dokazov o kakršnemkoli raketnem napadu. Odzval se je le predstavnik iranskega nacionalnega centra za kibernetski prostor Hosein Dalirian, ki je na svojem profilu na družbenem omrežju X zanikal napad na Iran: "Zračnega napada z zunanjih meja na Isfahan ali druge dele države ni bilo." Povedal je, da je Izrael le izvedel neuspešen in ponižujoč poskus nadzora nad brezpilotnimi letali, ki so bila sestreljena.

Na družbenem omrežju X se je na napad odzval tudi izraelski skrajno desničarski minister za nacionalno varnost Itamar Ben Gvir, ki je objavil zapis: "Slabo! Prva država, ki se je odzvala, je Oman. Ta sicer deluje kot posrednica na Bližnjem vzhodu in si prizadeva umiriti razmere. Sporočili so, da obsojajo izraelski napad na Iran in ponavljajoče se izraelske vojaške napade v regiji." Zaskrbljenost nad razmerami na Bližnjem vzhodu so med drugim izrazile še Italija, Nizozemska, Finska, Francija, Kitajska, Japonska, Velika Britanija, Turčija in Kanada. Kanadska zunanja ministrica Melanie Joly je sporočila, da bodo zadevo obravnavali tudi na zasedanju zunanjih ministrov skupine sedmih najpomembnejših svetovnih gospodarstev (G7) v Italiji.

Po zasedanju na Capriju se je na družbenem omrežju X oglasil visoki predstavnik za zunanjo in varnostno politiko Evropske unije Josep Borell in poudaril, da moramo ustaviti vojno v Gazi in preprečiti, da bi se razširila na druge regije. Ameriški državni sekretar Antony Blinken je povedal, da je skupina G7 obsodila iranski napad brez primere na Izrael. Dodal je, da so tako ZDA kot G7 zavezane k umirjanju širšega konflikta na Bližnjem vzhodu ter da bo Iran odgovarjal za svoja dejanja. "Zdaj gre za deeskalacijo," je v imenu skupine G7 poudaril vodja italijanske diplomacije Antonio Tajani.

Von der Leynova pozvala k ohranitvi stabilnosti

Odzvala se je tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, ki je Iran, Izrael in njihove zaveznike pozvala, naj se vzdržijo nadaljnjega zaostrovanja konflikta. "Absolutno nujno je, da regija ostane stabilna in da se vse strani vzdržijo nadaljnjih ukrepov," je poudarila med obiskom na Finskem.

Tudi nemški kancler Olaf Scholz je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa posvaril pred nadaljnjim zaostrovanjem na Bližnjem vzhodu. Pozivom k izogibanju stopnjevanja konflikta sta se pridružili tudi Francija in Španija. Britanski premier Rishi Sunak je izrazil željo, da bi na Bližnjem vzhodu prevladala mirna kri. "Večje zaostrovanje konflikta ni v nikogaršnjem interesu," je še povedal za medije. "Še naprej spodbujamo vse strani, naj bodo zadržane in se vzdržijo vseh dejanj, ki bi lahko sprožila novo eskalacijo v tako občutljivi regiji," je v odzivu na domnevne napade dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Lin Jian je sporočil, da Kitajska nasprotuje vsem ukrepom, ki še povečujejo napetosti, in bo še naprej igrala konstruktivno vlogo pri umirjanju razmer. Arabske države so medtem zaskrbljene za varnost v regiji. Egipt je strani pozval k čim večji zadržanosti in spoštovanju mednarodnega prava. Ob tem je egiptovsko zunanje ministrstvo izrazilo pripravljenost tesneje sodelovati s prizadetimi in vplivnimi stranmi, da bi zajezili trenutne napetosti in zaostrovanje.

Provinca Isfahan na severovzhodu države je dom velike letalske baze in kompleksa za proizvodnjo raket. Tam je tudi več jedrskih objektov. Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) je sporočila, da v napadu niso bili poškodovani.

Ameriško veleposlaništvo v Izraelu je svojim zaposlenim in njihovim družinam do nadaljnjega že omejilo potovanja iz osebnih razlogov.

Varnostne ukrepe so sprejeli tudi nemški letalski prevoznik Lufthansa ter njegovi hčerinski družbi Swiss in Austrian Airlines, ki so začasno prekinili vse lete v Izrael in Irak. Prekinitev letov v Tel Aviv in Erbil bo predvidoma trajala do sobote zjutraj, je za francosko tiskovno agencijo AFP potrdil tiskovni predstavnik Lufthanse. Lufthansa je sicer pred enim tednom sporočila, da njena letala iz varnostnih razlogov ne bodo več uporabljala iranskega zračnega prostora, podaljšala je tudi prekinitev načrtovanih letov v in iz Teherana. Ukrep velja tudi za Austrian Airlines, podobno odločitev je sprejela tudi avstralska letalska družba Qantas.

V spodnjem posnetku si poglejte, kako so se po napadu letala preusmerila stran od Irana:

Izraelska letala napadla tudi položaje sirske vojske

Izraelske letalske sile so danes napadle tudi položaje sirske vojske na jugu Sirije, je sporočil vodja sirskega observatorija za človekove pravice, ki ima sedež v Londonu, Rami Abdel Rahman. Izraelski napadi na jugu Sirije so bili usmerjeni predvsem na radarsko postajo sirske vojske med provincama Svejda in Dara, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP še pojasnil Rahman.

Izrael redno obstreljuje cilje v sosednji Siriji, a svoje napade le redko komentira. Z njimi si med drugim prizadeva preprečiti širjenje vpliva Irana, ki je zaveznik aktualnih sirskih oblasti. Razmere med Izraelom in Iranom so se sicer znova zaostrile po nedavnem izraelskem napadu na iranski konzulat v Damasku.
Joe Biden
Novice ZDA napovedale nove sankcije proti Iranu
Iran Izrael
Novice Izrael želi odgovoriti Iranu brez sprožitve regionalne vojne
s
Novice Napad, kakršnega še ni bilo: Iran z raketami in droni kamikazami nad Izrael #video
Ne spreglejte