Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
31. 1. 2024,
13.49

Osveženo pred

3 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14

Natisni članek

Gaza Hamas civilisti racija obstreljevanje Palestina Izrael

Sreda, 31. 1. 2024, 13.49

3 mesece, 2 tedna

117. dan vojne v Izraelu

Izrael izvaja racije in nadaljuje obstreljevanje Gaze

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14
Gaza | Izraelska vojska je od začetka ofenzive v Gazi po zadnjih podatkih ubila najmanj 26.900 Palestincev. Ranjenih je več kot 65.949 ljudi, na tisoče pa je pogrešanih. | Foto Reuters

Izraelska vojska je od začetka ofenzive v Gazi po zadnjih podatkih ubila najmanj 26.900 Palestincev. Ranjenih je več kot 65.949 ljudi, na tisoče pa je pogrešanih.

Foto: Reuters

Izraelske sile nadaljujejo obstreljevanje Gaze, predvsem mesta Han Junis v južnem delu palestinske enklave. Predstavniki ZN medtem svarijo pred katastrofalnimi posledicami prekinitev financiranja agencije Združenih narodov za palestinske begunce (UNRWA), nadaljujejo pa tudi prizadevanja za dogovor o morebitni novi prekinitvi ognja.

Pregled pomembnejših dogodkov dneva:

19.46 Slovenija v Varnostnem svetu ZN podprla odločitev ICJ in izrazila podporo UNRWA

17.26 Guterres: UNRWA je temelj humanitarne pomoči v Gazi
17.05 Iran posvaril ZDA pred grožnjami
17.00 Na okrogli mizi o Gazi opozorilo, da je ICJ pravni in ne politični organ

13.30 Izrael ob racijah na severu nadaljuje obstreljevanje juga Gaze

19.46 Slovenija v Varnostnem svetu ZN podprla odločitev ICJ in izrazila podporo UNRWA

Slovenski predstavnik v Varnostnem svetu ZN Samuel Žbogar je na današnjem zasedanju o Bližnjem vzhodu, posvečenem nedavni odločitvi Meddržavnega sodišča (ICJ) v tožbi Južne Afrike proti Izraelu, poudaril, da Slovenija podpira odločitve sodišča, obenem pa potrdil njeno nadaljnjo podporo agenciji ZN za pomoč Palestincem (UNRWA).

ICJ je v tožbi Južne Afrike v petek sprejel nujne izredne ukrepe ter Izraelu odredil, naj prepreči genocid in kaznuje spodbujanje h genocidu, zagotovi dostop humanitarne pomoči prebivalcem Gaze in ohrani dokaze o vojaški operaciji v Gazi. | Foto: Guliverimage ICJ je v tožbi Južne Afrike v petek sprejel nujne izredne ukrepe ter Izraelu odredil, naj prepreči genocid in kaznuje spodbujanje h genocidu, zagotovi dostop humanitarne pomoči prebivalcem Gaze in ohrani dokaze o vojaški operaciji v Gazi. Foto: Guliverimage

Žbogar je poudaril pomen spoštovanja mednarodnega prava in odločitev sodišč in pozval k takojšnjemu uresničevanju odločitve ICJ. Pozval je tudi k takojšnji izpustitvi talcev, ki so jih pripadniki Hamasa zajeli med napadom na Izrael 7. oktobra lani, ter takojšnji obnovi osnovnih storitev za prebivalce Gaze in neoviranemu dostopu humanitarne pomoči. "Člani Varnostnega sveta ZN smo dodatno odgovorni, da se ukazi sodišča uresničijo," je dejal.

17.26 Guterres: UNRWA je temelj humanitarne pomoči v Gazi

Agencija Združenih narodov za palestinske begunce (UNRWA) je temelj humanitarne pomoči v Gazi, je danes izjavil generalni sekretar ZN Antonio Guterres. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) pa je opozorila, da številni prebivalci Gaze zaradi ovir pri izvajanju humanitarne pomoči umirajo od lakote.

"Včeraj sem se srečal z donatorji, da bi prisluhnil njihovim pomislekom in predstavil ukrepe, ki jih bomo sprejeli," je dejal Guterres in dodal, da je UNRWA hrbtenica celotnega humanitarnega odziva v Gazi. Podobno je že v torek poudarila koordinatorka ZN za humanitarno pomoč za Gazo Sigrid Kaag, ki je prepričana, da nobena organizacija ne more nadomestiti ali zamenjati vloge UNRWA v Gazi.

Vodje številnih agencij ZN so medtem v torek opozorili, da je ustavitev financiranja agencije UNRWA "nevarna in bi povzročila razpad humanitarnega sistema v Gazi", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

17.05 Iran posvaril ZDA pred grožnjami

Iran je danes posvaril ZDA, naj ne grozijo Teheranu, potem ko je Washington sporočil, da je sprejel odločitev glede odgovora na napad v Jordaniji, v katerem so bili v nedeljo ubiti trije ameriški vojaki. V Teheranu so zagotovili, da se na grožnje znajo odzvati odločno in nemudoma, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Trojica ameriških vojakov je bila v nedeljo ubita v napadu brezpilotnega letala, ki naj bi bil po informacijah ameriške televizije CBS izdelan v Iranu. Plovilu se je uspelo izogniti zračni obrambi, ker so Američani prav takrat pričakovali vrnitev svojega brezpilotnika. ZDA so za napad obtožile oborožene skupine, ki v Siriji in Iraku delujejo s podporo Irana. | Foto: Getty Images Trojica ameriških vojakov je bila v nedeljo ubita v napadu brezpilotnega letala, ki naj bi bil po informacijah ameriške televizije CBS izdelan v Iranu. Plovilu se je uspelo izogniti zračni obrambi, ker so Američani prav takrat pričakovali vrnitev svojega brezpilotnika. ZDA so za napad obtožile oborožene skupine, ki v Siriji in Iraku delujejo s podporo Irana. Foto: Getty Images

"Amerika mora prenehati uporabljati jezik groženj in projekcij ter se osredotočiti na politično rešitev," je po poročanju iranske tiskovne agencije IRNA dejal iranski zunanji minister Hosein Amir Abdolahian. Dodal je, da je "odgovor Irana na grožnje odločen in takojšen".

17.00 Na okrogli mizi o Gazi opozorilo, da je ICJ pravni in ne politični organ

Meddržavno sodišče (ICJ) je pravni in ne politični organ, zato morajo biti pričakovanja o tem, kaj lahko stori v primeru vojne v Gazi, realna, je na današnji okrogli mizi o vojni v Gazi poudaril nekdanji predsednik republike Danilo Türk. Po njegovih besedah sta prekinitev ognja in premirje v vsakem primeru stvar vojskujočih se strani.

Na ljubljanski Fakulteti za družbene vede je danes z naslovom Nikjer v Gazi ni več varno potekala okrogla miza, na kateri so spregovorili nekdanji predsednik Türk, profesorica za mednarodne odnose Petra Roter in profesor ter poznavalec razmer na Bližnjem vzhodu Primož Šterbenc.

Danilo Türk je izpostavil, da trenutno denimo še ni aktualna možnost t. i. stranske intervencije, recimo na strani Južne Afrike, kar bo sicer možno kasneje. Vendar pa bo to zahtevalo politično odločitev, kar je po mnenju Türka težka naloga. Če bi se za to odločila katera od večjih držav, denimo Velika Britanija, bi to po njegovi oceni spremenilo situacijo. | Foto: Matic Prevc/STA Danilo Türk je izpostavil, da trenutno denimo še ni aktualna možnost t. i. stranske intervencije, recimo na strani Južne Afrike, kar bo sicer možno kasneje. Vendar pa bo to zahtevalo politično odločitev, kar je po mnenju Türka težka naloga. Če bi se za to odločila katera od večjih držav, denimo Velika Britanija, bi to po njegovi oceni spremenilo situacijo. Foto: Matic Prevc/STA

Postopek proti Izraelu na ICJ je zgodovinskega pomena, je povedal Türk in kot pomembno ocenil dejstvo, da je sodišče sprejelo svojo pristojnost oz. ugotovilo, da je razlogov za možnost genocida v Gazi dovolj. Ob tem je opozoril, da je ICJ pravni in ne politični organ. "Sodišče ni zahtevalo prekinitve ognja, kaj šele da bi zahtevalo premirje," je poudaril a dodal, da je to razumljivo, saj da je premirje vselej stvar vojskujočih se strani.

13.30 Izrael ob racijah na severu nadaljuje obstreljevanje juga Gaze

Južni del Gaze je bil ponoči in davi tarča nenehnih zračnih napadov ter obstreljevanja izraelskih sil, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V središču spopadov je predvsem mesto Han Junis, kjer je kombinacija stalnega bombardiranja in dežja številna območja spremenila v opustošeno polje blata in ruševin.

Po navedbah prič je bil tarča obstreljevanja tudi bolnišnični kompleks Naser v Han Junisu, kamor se je po navedbah urada ZN za koordinacijo humanitarnih zadev (Ocha) zateklo na tisoče razseljenih ljudi. Palestinski Rdeči polmesec je sporočil, da izraelske sile obstreljujejo tudi njihovo bolnišnico Al Amal.

Izraelska vojska je medtem danes sporočila, da so njeni pripadniki na severu Gaze ubili 15 domnevnih teroristov in v raciji v eni od tamkajšnjih šol zajeli še deset pripadnikov palestinskega oboroženega gibanja Islamski džihad.

Predstavniki več agencij ZN so preteklo noč objavili izjavo s svarilom glede financiranja agencije ZN za palestinske begunce (UNRWA). Več držav je namreč prekinilo financiranje agencije, potem ko ji je Tel Aviv očital sodelovanje v napadu na Izrael 7. oktobra.

To bi lahko imelo katastrofalne posledice za prebivalce Gaze in povzročilo popoln propad tamkajšnjega sistema zagotavljanja humanitarne pomoči, so opozorili.

Ismail Haniyeh, Ismail Hanija, vodja Hamasa
Novice Vodja Hamasa: Preučujemo predlog za novo prekinitev ognja v Gazi

Ob tem se nadaljujejo prizadevanja za napredek pri dogovoru o novi prekinitvi ognja v Gazi. Vodja palestinskega gibanja Hamas Ismail Hanija naj bi danes ali v četrtek obiskal Kairo, kjer bo opravil pogovore o predlogu, ki so jim ga posredovali po nedeljskem srečanju predstavnikov ZDA, Izraela, Katarja in Egipta v Parizu.

Neimenovani visoki uradnik Hamasa je ob tem po navedbah AFP sporočil, da njihove zahteve vključujejo celovito in popolno prekinitev izraelske agresije ter umik izraelske vojske iz Gaze.

Libanon
Novice Zaostrovanje razmer v Izraelu, krepitev fronte na severu države
Ne spreglejte