Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 2. 2023,
14.07

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,43

2

Natisni članek

Kongo posvojitev otroci aretacija Hrvaška Zambija

Ponedeljek, 6. 2. 2023, 14.07

1 leto, 3 mesece

Hrvati, obtoženi trgovine z otroki, so na prostosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,43

2

Ndola v Zambiji | Hrvate so aretirali na letališču v Ndoli v Zambiji. | Foto Guliverimage

Hrvate so aretirali na letališču v Ndoli v Zambiji.

Foto: Guliverimage

Sodišče v Zambiji je zavrglo obtožnico proti osmim Hrvatom, ki so jih obtožili trgovine z otroki. Zdaj morajo omenjeni Hrvati v 48 urah zapustiti afriško državo. Usoda domnevno posvojenih otrok za zdaj ni znana.

Zambijska policija je sedmega decembra lani zaradi suma trgovine z ljudmi aretirala štiri pare iz Hrvaške, ki so nameravali posvojiti otroke iz Demokratične republike Kongo. Hrvate so aretirali na mednarodnem letališču v Ndoli s štirimi domnevno posvojenimi otroki, ko so hoteli odpotovati na Hrvaško.

Sojenje se je začelo januarja

Vsa dokumentacija za posvojitev otrok je prišla iz doma za otroke v DR Kongo. Direktor doma, ki je sodeloval v postopku posvojitve, je trenutno na begu, je za hrvaški časnik Jutarnji list potrdil visoki vir z ministrstva za zunanje zadeve.

Sojenje se je začelo 10. januarja letos, vsi obtoženi Hrvati pa so se izrekli za nedolžne. Med obtoženimi Hrvati so štirje zakonski pari, Damir in Nadica Magić, zagrebški svetnik iz stranke Možemo! Noah Kraljević in žena Ivona, Ladislav in Aleksandra Peršić ter kitarist skupine Hladno pivo Zoran Subošić in žena Azra Imamović Subošić, uslužbenka ustavnega sodišča, je še pisal Večernji list.

Ni znano, kaj se bo zgodilo z otroki

Zdaj pa je sodišče v Ndoli zavrglo obtožnico proti osmim Hrvatom, ki so jih obtožili trgovine z otroki, in jim zaukazalo, naj v 48 urah zapustijo afriško državo, navajajo hrvaški mediji, ki povzemajo hrvaško novinarsko agencijo Hina. Ta pa se sklicuje na vire iz hrvaških diplomatskih krogov.

Za zdaj ni znano, kaj se bo zgodilo z zambijskimi otroki, ki so jih štirje hrvaški pari posvojili. So pa jim te otroke odvzeli ob vložitvi obtožnic. Ne hrvaškim parom ne hrvaškim diplomatom ni bil dovoljen dostop do omenjenih otrok.

Hrvaška ima otroke za hrvaške državljane

Hrvaški zunanji minister Gordan Grlić Radman je danes povedal, da je bila skrb hrvaške diplomacije osredotočena na hrvaške državljane v priporu. "Seveda je naš naslednji korak zaščititi in poskrbeti za otroke, ki imajo hrvaške dokumente. Imamo jih za hrvaške državljane, ker imajo hrvaške dokumente. Tudi oni imajo konzularno zaščito," je še dejal.

Skupina Hladno pivo
Novice V Zambiji aretirali štiri hrvaške pare, med njimi tudi kitarista znane skupine
Congo kids
Novice V Zambiji aretirani Hrvati: številna vprašanja še vedno neodgovorjena
Afriški otroci
Novice Štirje hrvaški pari, v Zambiji obtoženi trgovine z otroki, stopili pred sodišče
Ne spreglejte