Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
26. 9. 2022,
7.36

Osveženo pred

2 meseca, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

144

Natisni članek

invazija vojna okupacija Rusija Ukrajina

Ponedeljek, 26. 9. 2022, 7.36

2 meseca, 3 tedne

Orban opozoril na svetovni in evropski gospodarski zlom #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

144

214. dan ruske invazije na Ukrajino. Madžarski premier Viktor Orban je dejal, da se bo vojna v Ukrajini verjetno nadaljevala letos in tudi prihodnje leto, ter opozoril na evropski in svetovni gospodarski zlom, poroča madžarska tiskovna agencija MTI. "Zahtevamo takojšnjo prekinitev ognja in mirovna pogajanja, ne pa podaljševanje in poglabljanje vojne," je dodal.

Dnevni pregled najpomembnejših dogodkov: 

21.30 Ukrajina trdi, da je ujela ruskega vojaka, ki naj bi bil povezan z zločinom v Buči
19.21 Iz Danske poročajo o nevarnem uhajanju plina v plinovodu Severni tok 2
19.12 Putin Edwardu Snowdnu podelil rusko državljanstvo 
18.32 Orban: Pripravite se na dolgo vojno
17.41 Nenaden upad tlaka v Severnem toku 2
16.12 Na Poljskem enodnevno usposabljanje za državljane, stare od 18 do 65 let 
14.53 To je ostalo od slovenskega oklepnika
13.30 Lukašenko Putinu o ljudeh, ki bežijo zaradi mobilizacije: Pusti jih
13.20 Moški se je zažgal, ker ni hotel v vojno proti Ukrajini
12.30 Kremlju naklonjeni poslovnež priznal, da je ustanovil skupino Wagner
12.25 OECD zaradi vojne v Ukrajini znižal napoved svetovne gospodarske rasti za 2023
10.25 Kadirov znorel nad Rusi, ki nočejo v vojno: Nimajo se pravice imenovati moški
9.46 Ruski patriarh: Vojaki, ki umrejo v Ukrajini, bodo oproščeni grehov
9.15 Inštitut za vojne študije napoveduje velike težave mobilizacije za Rusijo
8.31 Britanci: Prvi vpoklicani Rusi so že v vojaških bazah
7.45 "Če Rusija uporabi nuklearno orožje …"
7.11 Po Rusiji spopadi s policijo zaradi mobilizacije

21.30 Ukrajina trdi, da je ujela ruskega vojaka, ki naj bi bil povezan z zločinom v Buči

Ukrajinske varnostne službe pravijo, da je ruski vojak, ki so ga ta mesec zajeli med spopadi v regiji Herson, povezan z zločinom, storjenim marca v Buči blizu Kijeva.

Agencija je v izjavi trdila, da je ujeti vojak skupaj z drugimi ruskimi vojaki v začetku marca "z mitraljezom ustrelil v avto na avtocesti v bližini vasi Zdviživka v okrožju Buča". "Voznik je umrl na kraju samem," piše v izjavi in ​​trdi, da je skupina nato truplo žrtve zakopala v gozdu.

Varnostna služba je še povedala, da so truplo voznika izkopali in predali na obdukcijo.

19.21 Iz Danske poročajo o nevarnem uhajanju plina v plinovodu Severni tok 2

Danske pomorske oblasti so poročale o uhajanju plina, to je nevarno za ladijski promet v plinovodu, ki vodi iz Rusije v Evropo pod Baltskim morjem. Upravljavec Severnega toka 2 je potrdil, da so puščanje zaznali jugovzhodno od danskega otoka Bornholm v Baltskem morju.

19.12 Putin Edwardu Snowdnu podelil rusko državljanstvo 

Predsednik Rusije Vladimir Putin je danes ameriškemu žvižgaču Edwardu Snowdnu, ki je razkril obsežno vohunjenje ameriške agencije za nacionalno varnost (NSA), podelil rusko državljanstvo. Zdaj naj bi za državljanstvo zaprosila tudi njegova žena, njuna hči pa že ima ruski potni list, saj se je rodila v Rusiji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ruske oblasti so danes objavile predsednikov odlok, s katerim je bil Edward Snowden uvrščen na seznam novih ruskih državljanov. Pobegli žvižgač je sicer že novembra 2020 dejal, da je zaprosil za rusko državljanstvo in da si bo pri tem prizadeval ohraniti državljanstvo ZDA.

Snowden, nekdanji sodelavec NSA, je pobegnil iz ZDA, potem ko je leta 2013 novinarjem predal zaupne dokumente, ki jih je pobral s strežnika agencije. Razkril je, kako ZDA množično zbirajo osebne podatke in vohunijo za milijoni civilistov po vsem svetu. Ker mu je v ZDA zaradi izdaje državnih skrivnosti grozil in mu še vedno grozi zapor, je pobegnil v Rusijo, ta mu je podelila azil.

Edward Snowden | Foto: Reuters Foto: Reuters Moskva je pred nekaj leti omilila stroge zakone o državljanstvu in posameznikom omogočila, da lahko prejmejo ruske potne liste, ne da bi se odrekli svojemu prvotnemu državljanstvu.

Snowdnov odvetnik Anatolij Kučerena je za rusko tiskovno agencijo RIA povedal, da bo tudi žvižgačeva žena Lindsay Mills zaprosila za rusko državljanstvo, in dodal, da ima njuna hči že ruski potni list, saj se je rodila v tej državi. Ob ruski mobilizaciji pa je odvetnik dodal, da Snowdna ne bodo vpoklicali, saj nima izkušenj v ruski vojski.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je medtem pojasnil, da je Snowden na lastno prošnjo prejel rusko državljanstvo, in dodal, da se Putin za zdaj ne namerava srečati z novim sodržavljanom, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

18.32 Orban: Pripravite se na dolgo vojno

Madžarski premier Viktor Orban je državljane pozval, naj se pripravijo na "dolgotrajno vojno" v Ukrajini.

Viktor Orban je v govoru v parlamentu kritiziral Evropsko unijo zaradi uvedbe sankcij, ki po njegovem mnenju zvišujejo cene energije. "Z gotovostjo lahko trdimo, da so Evropejci zaradi sankcij postali revnejši, Rusija pa ni padla na kolena," je dejal.

Ob začetku zasedanja parlamenta je napovedal "nacionalno posvetovanje" o sankcijah, ki jih je Evropska unija uvedla proti Rusiji. Meni, da o sankcijah ni bilo odločeno demokratično, temveč so o njih odločali zgolj "bruseljski birokrati in evropske elite". Kdaj natanko naj bi bila posvetovanja, še ni znano.

Orban je dejal, da se bo vojna v Ukrajini verjetno nadaljevala letos in tudi prihodnje leto, ter opozoril na evropski in svetovni gospodarski zlom, poroča madžarska tiskovna agencija MTI. "Zahtevamo takojšnjo prekinitev ognja in mirovna pogajanja, ne pa podaljševanje in poglabljanje vojne," je dodal.

Meni, da bi bilo morda bolj smiselno uvesti sankcije za gospodarske sektorje, v katerih "smo močnejši od države, za katero veljajo te sankcije", in pri tem poudaril, da "smo mi pritlikavci, Rusija pa velikanka", ko gre za energetski sektor.

"Če bi bile sankcije odpravljene, bi se inflacija zmanjšala za polovico. Brez sankcij bi evropsko gospodarstvo oživelo in bi se lahko izognili recesiji," je še dodal.

Orban sicer že več mesecev besni proti sankcijam zoper Rusijo, čeprav je Madžarska v Svetu Evropske unije, ki mora te odločitve sprejemati soglasno, vedno glasovala za uvedbe sankcij.

17.41 Nenaden upad tlaka v Severnem toku 2

Tlak v plinovodu Severni tok 2, ta naj bi podvojil dobavo ruskega plina Nemčiji, je čez noč močno upadel, je dejal tiskovni predstavnik operaterja, ki je kot mogoč vzrok navedel uhajanje plina.

Oblasti v Nemčiji, na Danskem, Švedskem, Finskem in v Rusiji so bile o tem takoj obveščene, je dodal Ulrich Lissek, tiskovni predstavnik švicarskega operaterja.

V noči na ponedeljek je tlak v delu plinovoda, ki poteka po morskem dnu, upadel s 105 na sedem barov.

"Zagotovo je nekje luknja, a nihče ne ve, kje," je dejal Lissek in dodal, da se preiskava še nadaljuje.

Na nemškem ministrstvu trdijo, da vzroka ne poznajo.

"Trenutno smo v stiku z regulatorji, da razjasnimo razmere. Vzrok in natančna dejstva še niso jasni," so sporočili z ministrstva za gospodarstvo.

Podjetje, ki upravlja plinovod, trdi, da plin ne uhaja v Lubmin na severu Nemčije.

"Če bi puščalo v Lubminu, bi to slišali," je dejal tiskovni predstavnik.

Gazprom je sporočil, da je treba vprašanja o incidentu posredovati operaterju, ta je zahteval zaščito pred upniki pred sodiščem v Švici. Sodišče mu je nedavno podaljšalo rok za finančno prestrukturiranje.

16.12 Na Poljskem enodnevno usposabljanje za državljane, stare od 18 do 65 let 

Poljska vojska bo vsem državljanom, starim od 18 do 65 let, ponudila osnovno enodnevno usposabljanje, je v ponedeljek sporočilo obrambno ministrstvo.

Tečaj bo sestavljen iz inštrukcij rokovanja z orožjem, streljanja z orožjem, obvladovanja nasprotnikov v boju na blizu in spretnosti branja zemljevidov.

Izvedli ga bodo vsako soboto v oktobru in novembru v 17 vojaških bazah, pravico do udeležbe na tečaju pa imajo le poljski državljani.

Vojna v Ukrajini je znova postavila v ospredje dolgoletne načrte države za povečanje števila poljskih vojakov.

Nedavno je bilo uvedeno prostovoljno služenje vojaškega roka, del zaposlenih pa je bil povabljen na usposabljanje za strelno orožje v okviru Teritorialne obrambe.

Poljska vojska trenutno šteje 110 tisoč vojakov, dodatnih 30 tisoč moških in žena pa je v silah Teritorialne obrambe.

Cilj vlade je to število povečati na 250 tisoč profesionalcev in 50 tisoč pripadnikov Teritorialne obrambe.

14.53 To je ostalo od slovenskega oklepnika

Severovzhodno od Hersona in južno od Velike Oleksandrivke so našli zapuščen in poškodovan oklepnik BVP M80A, ki ga je Slovenija, poleg 34 drugih, junija poslala v Ukrajino. 

Poleg tega je Slovenija Ukrajini donirala 28 tankov M-55 S, v zameno pa bo od Nemčije prejela 35 težkih nakladalnih tovornjakov 8 X 8 in pet težkih vodnih cistern 8 X 8 za gradnjo srednje bataljonske skupine. 

Na videoposnetku, ki so ga posneli ukrajinski vojaki, je videti uničeno mobilno taktično podporno vozilo husky TSV MRAP, oklepno vozilo na gosenice YPR-765 ukrajinske 110. mehanizirane brigade in poškodovan ter zapuščen oklepnik BVP M-80A, ki ga je Slovenija darovala Ukrajini (prvi na posnetku). 

13.30 Lukašenko Putinu o ljudeh, ki bežijo zaradi mobilizacije: Pusti jih

Ruski predsednik Vladimir Putin se je danes v Sočiju srečal z beloruskim diktatorjem Aleksandrom Lukašenkom.

Ruska prorežimska tiskovna agencija RIA je objavila posnetek s srečanja, na katerem Lukašenko Putinu govori o Rusih, ki bežijo pred mobilizacijo za vojno v Ukrajini. "Naj tečejo ... Nikoli mi ni bilo mar za to. Prosili bodo, da se vrnejo. Odločiti se morate, kaj boste storili z njimi," na posnetku Lukašenko reče Putinu.

13.20 Moški se je zažgal, ker ni hotel v vojno proti Ukrajini

Moški v Rjazanu, mestu s pol milijona ljudi na zahodu Rusije, se je zažgal, da bi protestiral proti mobilizaciji rezervistov za vojno v Ukrajini, poroča Sky News.

Na mestnem kanalu na Telegramu so objavili posnetek, kako odnašajo moškega, zavitega v modro ogrinjalo. V objavi so povedali, da je moški vpil, da noče sodelovati v vojni.

Po vsej Rusiji je bilo v protestih proti mobilizaciji aretiranih več kot dva tisoč ljudi. Poleg tega so na ruskih mejah s sosednjimi državami nastale dolge kolone ljudi, ki so poskušali ubežati mobilizaciji rezervistov. Samo konec tedna je na Finsko vstopilo okoli 17 tisoč Rusov.

12.30 Kremlju naklonjeni poslovnež priznal, da je ustanovil skupino Wagner

Ruski poslovnež Jevgenij Prigožin, tesen zaveznik ruskega predsednika Vladimirja Putina, je danes priznal, da je leta 2014 ustanovil skupino Wagner, da bi poslal borce v regijo Donbas na vzhodu Ukrajine. Potrdil je tudi, da so pripadniki skupine trenutno prisotni v Latinski Ameriki in Afriki, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Sam sem očistil staro orožje, priskrbel neprebojne jopiče in našel specialiste, ki so mi pri tem pomagali. Ti moški, heroji, ki so branili sirsko ljudstvo, ljudi drugih arabskih držav, revne Afričane in prebivalce Latinske Amerike, so postali stebri naše domovine," je dejal Prigožin. | Foto: Reuters "Sam sem očistil staro orožje, priskrbel neprebojne jopiče in našel specialiste, ki so mi pri tem pomagali. Ti moški, heroji, ki so branili sirsko ljudstvo, ljudi drugih arabskih držav, revne Afričane in prebivalce Latinske Amerike, so postali stebri naše domovine," je dejal Prigožin. Foto: Reuters

Kot je na družbenih omrežjih še sporočilo Prigožinovo podjetje Concord, se je 1. maja 2014 rodila skupina domoljubov, ki se je poimenovala Taktična skupina bataljona Wagner.

Prigožin, ki se ga je zaradi dobav hrane za Kremelj prijel vzdevek Putinov chef, je v preteklosti zanikal povezanost s skupino Wagner.

"Sam sem očistil staro orožje, priskrbel neprebojne jopiče in našel specialiste, ki so mi pri tem pomagali. Ti moški, heroji, ki so branili sirsko ljudstvo, ljudi drugih arabskih držav, revne Afričane in prebivalce Latinske Amerike, so postali stebri naše domovine," je dejal Prigožin.

Prigožin je na seznamu tistih predstavnikov Rusije, proti katerim so EU in ZDA uvedle sankcije zaradi ruskega napada na Ukrajino.

Skupino Wagner so več let sumili, da sodeluje pri uresničevanju geopolitičnih interesov Rusije, a v Kremlju vsakršne povezave vseskozi zanikajo.

12.25 OECD zaradi vojne v Ukrajini znižal napoved svetovne gospodarske rasti za 2023

Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) je zaradi vojne v Ukrajini znižala napoved svetovne gospodarske rasti za leto 2023. Ta naj bi bila 2,2-odstotna, ne 2,8-odstotna, kot je OECD napovedoval junija. Ob tem za Nemčijo, največje evropsko gospodarstvo, napovedujejo recesijo.

Za letošnje leto OECD, ki predstavlja 38 najrazvitejših držav, ohranja triodstotno napoved svetovne gospodarske rasti.

Ključni dejavnik, ki upočasnjuje svetovno gospodarsko rast, je vsesplošno zaostrovanje denarne politike, ki je posledica večjega preseganja inflacijskih ciljev od pričakovanega, so zapisali pri OECD.

Vse več centralnih bank v boju z naraščajočo inflacijo namreč viša ključne obrestne mere.

V primerjavi z napovedmi organizacije iz decembra 2021, torej pred začetkom ruske invazije na Ukrajino, naj bi bil svetovni bruto domači proizvod (BDP) prihodnje leto za vsaj 2.800 milijard dolarjev nižji.

Organizacija s sedežem v Parizu je v črnogledem poročilu, poimenovanem Plačevanje cene vojne, zapisala, da je vojna povečala inflacijske pritiske, medtem ko so življenjski stroški že tako ali tako hitro naraščali, poročilo povzema francoska tiskovna agencija AFP.

"Učinki vojne in nadaljevanje izbruhov pandemije covid-19 v nekaterih delih sveta so zmanjšali rast in povzročili dodaten pritisk na rast cen, predvsem energentov in hrane," so zapisali v organizaciji.

Napovedi za skoraj vse države v skupini 20 največjih gospodarstev so se v primerjavi z junijskimi zmanjšale, razen za Turčijo, Indonezijo in Veliko Britanijo, za zadnjo je sicer napovedana ničelna rast.

OECD po novem pričakuje, da bo Nemčija prihodnje leto zašla v recesijo. Največje evropsko gospodarstvo naj bi se prihodnje leto skrčilo za 0,7 odstotka, kar je 2,4 odstotne točke manj od junijske napovedi.

10.25 Kadirov znorel nad Rusi, ki nočejo v vojno: Nimajo se pravice imenovati moški

Čečenski vodja Ramzan Kadirov je prek aplikacije Telegram znova napadel Ruse, ki nočejo v vojno v Ukrajino.

"Ljudje, mislite, da bežite pred smrtjo?" je zapisal Kadirov in dodal, da bi morala biti smrt za domovino posebna čast. | Foto: Reuters "Ljudje, mislite, da bežite pred smrtjo?" je zapisal Kadirov in dodal, da bi morala biti smrt za domovino posebna čast. Foto: Reuters

"Ali imajo pravico, da se imenujejo moški? Ne! Imajo čast? Ne! Imajo občutek dostojanstva? Ne! Imajo moralne vrednote? Ne!" je napisal Kadirov. Dodal je, da so ga še posebej presenetili "nekateri moški na Kavkazu".

"Ljudje, mislite, da bežite pred smrtjo?" je še zapisal Kadirov in dodal, da bi morala biti smrt za domovino posebna čast.

"Končno razumemo, da s pomočjo fašistov, ki delujejo v Ukrajini, želijo uničiti našo državo. To pomeni, da je naša domovina v nevarnosti. Več deset milijonov Rusov ne ve, kolikokrat je bila naša država ogrožena v zadnjih 20 letih. In le zahvaljujoč jasni in dostojni politiki ruskega predsednika Vladimirja Putina so ti napadi propadli," je prek Telegrama dejal čečenski voditelj.

Dodaja, da bo Zahod, tudi če bodo proruske sile zapustile vse regije, tudi Krim, še naprej pritiskal na Rusijo.

"Dajem vam besedo, če ne bomo branili svojih interesov, se bo slabo končala za vse Ruse. Izgubili bomo suverenost in neodvisnost Rusije, sovražniki pa bodo prišli v vse naše domove. Sami se odločite in mi, Čečeni, bomo branili našo državo in izpolnili red predsednika države," je dodal Kadirov.

9.46 Ruski patriarh: Vojaki, ki umrejo v Ukrajini, bodo oproščeni grehov

Ruski patriarh Kiril je med nedeljsko pridigo, ki se je nanašala na vojno v Ukrajini, dejal, da "žrtvovanje sebe za izpolnjevanje vojaške dolžnosti očisti vse grehe", poroča ukrajinska Pravda.

"Vemo, da mnogi danes umrejo v čeljustih smrtonosnega boja. Cerkev moli, da se bo ta bitka čim prej končala, da bo v tej bratski vojni umrlo čim manj bratov. Hkrati pa Cerkev razume, da če tisti, ki ga vodi občutek dolžnosti in moč prisege, ki jo je dal, umre med opravljanjem svoje vojaške dolžnosti, ta oseba nedvomno opravi dejanje, ki je enako žrtvovanju. Žrtvuje se za druge. Zato verujemo, da je taka oseba čista vseh grehov, ki jih je naredila," je v pridigi dejal patriarh Kiril.

V prejšnjih pridigah je ruski patriarh Kiril med drugim dejal, da Rusi v Ukrajini počnejo "junaška dejanja", če ubijajo Ukrajince.

9.15 Inštitut za vojne študije napoveduje velike težave mobilizacije za Rusijo

Ameriški Inštitut za vojne študije v svojem zadnjem poročilu o vojni v Ukrajini ocenjujejo, da je "malo verjetno, da bo ruska vojska premagala temeljne strukturne izzive", saj poskuša mobilizirati veliko ljudi za nadaljevanje napada na Ukrajino.

"Oborožene sile Rusije od leta 2008 niso določile pogojev za izvajanje učinkovite mobilizacije v velikem obsegu in niso zgradile rezervnih sil, potrebnih za hitro mobilizacijo, katere cilj je hiter učinek na bojišču," so zapisali v poročilu, poroča Index.

8.31 Britanci: Prvi vpoklicani Rusi so že v vojaških bazah

Prvi od več deset tisoč vpoklicanih državljanov Rusije so začeli prihajati v vojaške baze na začetek urjenja, trdijo na britanskem obrambnem ministrstvu. Britanci prav tako menijo, da bo ruska vojska vse vpoklicane državljane Rusije težko usposobila za vojno.

7.45 "Če Rusija uporabi jedrsko orožje …"

"Če uporabi taktično jedrsko orožje v Ukrajini, bodo posledice za Rusijo katastrofalne. ZDA in zavezniki bodo odločno odgovorili," je v intervjuju za ameriško televizijo NBC dejal svetovalec Bele hiše za nacionalno varnost Jake Sullivan. Po njegovih besedah Američani najvišjim predstavnikom oblasti v Moskvi že nekaj časa prek vseh kanalov sporočajo, naj o jedrski možnosti raje ne razmišljajo.

7.11 Po Rusiji spopadi zaradi mobilizacije

Tudi danes po spletu krožijo videoposnetki spopadov civilistov s policijo v Rusiji, poroča The Guardian. Kot je razvidno iz videoposnetkov (tokrat iz regije republike Dagestan), so izbruhnili krvavi spopadi med množico mlajših moških, ki ne želijo slediti ukazom Vladimirja Putina in obleči uniforme okupacijske vojske v Ukrajini.

V Irkutsku pa naj bi nastal spodnji videoposnetek, ki po poročanju The Guardiana kaže napad mobiliziranega domačina na lokalnega vodjo centra za mobilizacijo.

 
Olaf Scholz
Novice Nemčija bo dobila plin iz Združenih arabskih emiratov
Novice Kaj se dogaja? V rusko vojsko po pomoti vpoklicani starejši, študenti in bolni. #video
Shod v središču Ljubljane v podporo Ukrajini
Novice Na ljubljanskih ulicah: Slava Ukrajini, Rusija je terorist #video #foto
Vladimir Putin
Novice "Putin ne bo uporabil jedrskega orožja, ima pa v rokavu še en zloben načrt."
Novice So v vojsko vpoklicani ruski vojaki mrtvo pijani? #video

Ne spreglejte