Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 9. 2021,
18.47

Osveženo pred

2 leti, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

372

Natisni članek

policija Trg republike protest

Sreda, 15. 9. 2021, 18.47

2 leti, 7 mesecev

Vandale razgnali s solzivcem in vodnim topom. Več policistov poškodovanih. #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

372

Na Trgu republike v Ljubljani se je ob 18. uri zbrala velika množica protestnikov, ki je zahtevala odpravo PCT-ukrepov oziroma njihovo spremembo v priporočila. Kot je bilo videti na fotografijah, praktično nihče ni nosil zaščitne maske in ni vzdrževal medsebojne razdalje. Čeprav je protest sprva potekal mirno, so nastali incidenti, ki so se v nadaljevanju stopnjevali. Eden od protestnikov je denimo vrgel steklenico proti enemu od policistov, a ga zgrešil. Priletelo je tudi več bakel in kamnov. Policija je nato okoli 20. ure s solzivcem razgnala množico izpred parlamenta, kasneje pa uporabila še vodni top. Poškodovanih je bilo več policistov in pridržanih nekaj izgrednikov.

Protestniki so se razbežali in umaknili na križišče Šubičeve in Slovenske ceste. Še naprej so letele bakle, policija pa je odgovarjala s solzivcem. Izgredniki so še naprej metali kamne v parkiran policijski avto.

Nasilni protesti proti ukrepom vlade. | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek Po podatkih policije se je na protestu zbralo okoli osem tisoč protestnikov.

Izgredniki so bili nasilni tudi do novinarjev. Posnetek prikazuje, kako je eden izmed njih pljunil v kamero Nova24: 

Na burno dogajanje se je na družbenem omrežju Twitter odzval notranji minister Aleš Hojs. Zapisal je, da se je nocoj ponovilo dogajanje iz 5. novembra 2020, le da so takrat na nasilne proteste vabili poslanci stranke Levica in SD, tokrat pa njihove izpostave. "Z nasiljem in vandalizmom udeleženci pričujejo, kako se levi fašizem izvaja v praksi. Novinarji osrednjih medijev si bodo zopet pilatovsko umivali roke. Čestitke policiji," je zapisal.

Generalni direktor policije Anton Olaj pa je na Twitterju pozval k strpnosti in zapisal, da je "nasilje na protestih nedopustno".

Odzval se je tudi predsednik DZ Igor Zorčič, ki je zapisal:

Policiste napadali tudi po shodu, več poškodovanih

"Policisti so okoli 22. ure uspeli vzpostaviti javni red in mir in preprečiti nadaljnje kršitve protestnikov, ki so se na območju centra mesta Ljubljana zbirali in po razpustitvi neprijavljenega shoda še nadaljevali s kršitvami javnega reda in miru. V skupinah so se zbrali in napadali policiste s steklenicami in granitnimi kockami," so sporočili iz Policijske uprave Ljubljana. 

Tekom celotne intervencije so policisti uporabili več različnih prisilnih sredstev, med drugim tudi plinska sredstva, penaste naboje, ter vodni top.

"Do sedaj lahko potrdimo, da je bilo tekom varovanja zaznanih več kršitev javnega reda in miru, ter kaznivih dejanj. Obravnava vseh dogodkov še vedno poteka," so še sporočili iz policije. Poškodovanih je bilo več policistov, več službenih vozil policije in stavba Državnega zbora. Nekaj oseb so pridržali, doslej pa podatka o poškodovanih osebah, ki so se udeležile neprijavljenega shoda niso zabeležili.

Znani organizatorji protesta

Sredin protest je organizirala politična organizacija Resni.ca, ki se opisuje kot "nova stranka, vznikla iz državljanskega gibanja, ki s seboj prinaša novost: drugačno politiko, ki deluje le v korist državljanov". Stranko je letos v register političnih strank vpisal Zoran Stevanović, nekdanji član Jelinčičeve SNS in večkratni kandidat za župana Kranja.

Fotogalerija
1 / 17

Med protestniki je bila tudi Anica Bidar iz iniciative Maske dol, ki je v izjavi, ki so jo objavili tudi na Facebooku, navedla, da imajo ljudje dovolj izsiljevanja in pogojevanja s PCT. Pevka Saška Lendero je na protestu zapela Zdravljico, v množici pa je bilo opaziti tudi pevca Wernerja Brozovića.

Organizatorji so sicer protestnike pozivali k mirnemu protestu, saj naj bi bil ta najbolj učinkovit.

Po neuradnih informacijah so bili med množico tudi pripadniki navijaških skupin Green Dragons in Viol. Nad prizoriščem je krožil policijski helikopter, kasneje je policistom na pomoč priskočil tudi vodni top.

Protest v Ljubljani | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek Ob 18. uri so se protestniki začeli zbirati pred parlamentom:

Protest v Ljubljani | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

Z današnjim dnem so namreč v veljavo stopile obsežne spremembe odlokov za omejevanje širjenja epidemije covid-19, ki uvajajo pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani)  v veliko večino javnega življenja v državi.

Epidemiološka slika v državi se sicer slabša. Včeraj smo ob opravljenih 6.745 PCR-testih potrdili 1.364 primerov okužbe z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov je znašal 20,2 odstotka. V bolnišnicah zdravijo 347 covidnih bolnikov, od tega 75 na intenzivni negi. Umrlo je šest ljudi, kar je največ po 20. maju, ko je zaradi koronavirusa umrlo sedem pacientov. V državi je trenutno 11.238 aktivnih primerov okužbe z novim koronavirusom.

Protest v Ljubljani | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek Protest v Ljubljani | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

Protest v Ljubljani | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

Med protestniki je opaziti tudi nekaj zanimivih posameznikov, denimo simpatizerji bošnjaških gibanj in nasprotnik nošenja zaščitnih mask Zlatan Čordić.

Protest v Ljubljani | Foto:

Protest v Ljubljani | Foto:

Protest v Ljubljani | Foto:

 

Ne spreglejte