Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
22. 4. 2024,
7.40

Osveženo pred

1 teden, 4 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

Natisni članek

napoved vreme temperature Slovenija sneg

Ponedeljek, 22. 4. 2024, 7.40

1 teden, 4 dni

Sneg vse do nižin. Zapade ga lahko tudi do 20 centimetrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10
Sneg v Celju | Meteorolog portala Meteoinfo napoveduje, da bo v krajih nad 700–800 metrov nadmorske višine zapadlo od deset do 15 centimetrov snega, še višje pa tudi več kot četrt metra.  | Foto Bralec

Meteorolog portala Meteoinfo napoveduje, da bo v krajih nad 700–800 metrov nadmorske višine zapadlo od deset do 15 centimetrov snega, še višje pa tudi več kot četrt metra. 

Foto: Bralec

Danes čez dan bo oblačnost naraščala, proti večeru bo na zahodu začelo rahlo deževati, zvečer pa se bodo padavine okrepile in razširile nad vso Slovenijo. Meja sneženja se lahko spusti vse do nižin. V višjih legah, nad okoli 500 metrov, bo zapadlo pet do 15, krajevno tudi do 20 centimetrov snega. Sneg bo pod nadmorsko višino 900 metrov južen, zato bo ob že olistanem drevju nevarnost snegoloma!

Danes proti večeru bo na zahodu začelo rahlo deževati. Zvečer se bodo padavine okrepile in se ponoči razširile nad vso Slovenijo. Ob močnejših padavinah se lahko v notranjosti meja sneženja spusti vse do nižin. Na Primorskem bo prehodno zapihala zmerna do močna burja, ki bo proti jutru slabela.

Meteorolog portala Meteoinfo napoveduje, da bo v krajih nad 500 metrov nadmorske višine zapadlo od deset do 15 centimetrov snega, še višje pa tudi več kot četrt metra. 

Zaradi lociranosti genovskega ciklona je ob takih situacijah težko napovedat skupno višino padavin. Trenutni modeli nakazujejo največ padavin za severni del države. Ob jutrišnjem poslabšanju lahko pričakujemo med 20 in 50 litrov padavin na kvadratni meter (manj na zahodu). Ker se bodo padavine prav tako pojavljale v sredo in v četrtek bo takrat skupna višina nekoliko višja - lokalno tudi med 80 in 100 litrov na kvadrat

Burja na Primorskem: oranžni alarm!

V prihodnjih urah se bo prav tako okrepil veter oz. burja, ki bo na Primorskem dosegala hitrosti med 80 in 100 kilometri na uro. ARSO je izdal oranžni alarm. Kot pa napovedujejo vremenoslovci, bo burja do jutra že precej oslabela. 

Pričakovati je tudi težave v prometu, vsaj krajevno slabže vozne razmere. 

Kako kaže v torek?

Jutri bo večinoma oblačno z občasnimi padavinami. Več dežja bo v vzhodni Sloveniji. Meja sneženja se bo čez dan dvignila nad nadmorsko višino okoli tisoč metrov. Ponekod bo pihal severovzhodni veter, na Primorskem šibka do zmerna burja. Najnižje jutranje temperature bodo od 0 do 5, na Primorskem okoli 7, najvišje dnevne od 3 do 9, na Primorskem od 11 do 14 stopinj Celzija.

Kdaj se bo vrnilo toplejše vreme?

V sredo kaže na oblačno in hladno vreme. Občasno bodo še padavine. Snežilo bo nad nadmorsko višino okoli 1.200 metrov. V četrtek se bo delno razjasnilo. Popoldne bodo mogoče posamezne plohe. Postopno bo nekoliko topleje. Za ta čas zelo hladen zrak bo nad nami vztrajal do sredine prihodnjega tedna, potem pa se bo k nam postopno vendarle vrnilo toplejše vreme. Ob koncu tedna lahko temperature ponekod že presežejo 20 stopinj Celzija.

Opozorilo: v višjih legah mogoč snegolom, na Primorskem močni sunki burje 

Oddelek za meteorološko prognozo agencije za okolje je zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdal posebno vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije. Do jutra bo na območju Gorenjske, Savinjske in Koroške padlo od 20 do 30 milimetrov padavin.

Nad okoli 500 metrov nadmorske višine bo predvidoma zapadlo od 10 do 20 centimetrov mokrega snega, zato bo mogoč snegolom.

V ponedeljek zvečer in v noči na torek bodo sunki burje na Primorskem na izpostavljenih mestih presegali hitrost sto kilometrov na uro. Po nižinah lahko zapade nekaj centimetrov južnega snega. 
Sneg v Celju
Novice Vreme: nižine bo spet pobelil sneg
Vreme temperature napoved
Novice Dežurni meteorolog: Nevarnost še ni mimo. Najbolj nas skrbi ponedeljek.
pozeba cvetovi
Novice Vreme: bo jutri pozeba? Zaščita ne bo odveč.
Ne spreglejte