Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 11. 2021,
12.21

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,61

20

Natisni članek

gospodarska kriminaliteta preiskava policija

Torek, 9. 11. 2021, 12.21

2 leti, 5 mesecev

Kriminalisti nad korupcijo: med tarčami tudi zdravniki in policist

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,61

20

PCT potrdilo | Fotografija je simbolična. | Foto STA

Fotografija je simbolična.

Foto: STA

Po vsej Sloveniji so danes potekale preiskave kriminalistov. Možje v modrem so preiskovali predvsem zaposlene v javni upravi, ki naj bi med drugim neupravičeno izdajali različna zdravniška potrdila - za šport, za delo, pa tudi o prebolelosti bolezni covid-19. Potrdila naj bi bila izdana celo brez pregledov.

Mariborski kriminalisti izvajajo zaključne aktivnosti v povezavi s preiskavo sumov gospodarske kriminalitete, v katerih sodeluje več kot sto kriminalistov iz več policijskih uprav po vsej državi. Preiskava je usmerjena v sum zlorabe uradnega položaja, jemanja in dajanja podkupnin, v predkazenskem postopku pa sta se znašla dva zdravnika. Brez službe pa naj bi ostal tudi policist. Ta naj bi si priskrbel lažno covidno potrdilo, kar ga je stalo službo, poroča N1.

Dva osumljenca pridržana, gre za zdravnika

Predkazenski postopek poteka zoper večje število osumljenih oseb, pridržana pa sta dva osumljenca, so navedli na Policijski upravi Maribor. Kot je v izjavi za medije povedal vodja mariborskih kriminalistov Beno Meglič, so na podlagi sodnih odredb opravili več hišnih preiskav zasebnih in poslovnih prostorov ter osebnih in tovornih vozil.

Preiskava je usmerjena v sum zlorabe uradnega položaja, jemanja in dajanja podkupnin, v predkazenskem postopku pa sta se znašla dva zdravnika. Osumljena zdravnika naj bi po besedah Megliča kršila več predpisov s področja medicine dela, prometa in športa ter neupravičeno izdajala zdravniška spričevala, ki jih kot pogoj za opravljanje dela potrebujejo organizacije in podjetja ali pa jih posamezniki potrebujejo za dokazilo zdravstvene usposobljenosti pri opravljanju različnih dejavnosti, kakršne so tudi športne dejavnosti. Zdravnika se trenutno nahajata v policijskem pridržanju, po zbranih obvestilih in dokazih pa ju bodo s kazensko ovadbo prepeljali pred preiskovalnega sodnika.

Meglič je še povedal, da sta po doslej zbranih podatkih v nekaj letih izvrševanja tovrstnih kaznivih dejanj skupaj pridobila vsaj milijon evrov protipravne premoženjske koristi.

Predkazenski postopek sicer poteka tudi zoper večje število osumljenih odgovornih oseb podjetij in organizacij, ki so za svoje zaposlene ali člane na nezakonit način pridobili zdravniška spričevala. Ob tem so v preiskavi še ugotovili, da je eden od osumljenih zdravnikov v času epidemije covida-19 neupravičeno proti plačilu izdajal potrdila o prebolelosti omenjene bolezni, čeprav je vedel, da ti ljudje covida-19 sploh niso preboleli. Isti zdravnik je izdajal tudi potrdila o opravljenih hitrih antigenskih in PCR testih.

zd izola
Novice Direktor ZD Izola po ugotovitvah KPK kršil integriteto

Policisti zaznavajo večje število ponarejenih covidnih potrdil

Policisti od začetka uvajanja ukrepov za zajezitev epidemije covid-19 zaznavajo večje število ponarejenih potrdil o izvedbi PCR-testov, potrdil o cepljenju, potrdil o prebolevnosti in drugih potrdil za priznavanje pogoja PCT. Med 2. in 8. novembrom so obravnavali deset ponarejenih potrdil o izpolnjevanju pogojev PCT. Policisti so obravnavali tudi primer osebe, ki se je želela cepiti in pri tem uporabila zdravstveno in osebno izkaznico druge osebe, so za STA pojasnili na Generalni policijski upravi (GPU).

V tem času so na mejnih prehodih Obrežje, Rigonce, Sečovlje in Dragonja odkrili skupno devet primerov izkazovanja s ponarejenimi potrdili o PCR-testiranju, prebolevnosti oziroma cepljenju. Mejni policisti so obravnavali štiri slovenske in pet tujih državljanov.

Kazen do treh let zapora

V eno izmed zdravstvenih ustanov na območju središča Ljubljane, po poročanju medijev gre za Univerzitetni klinični center Ljubljana, je prišla oseba, pri tem pa se je identificirala s ponarejenim potrdilom o cepljenju proti covid-19, izdanim na ime njene sorodnice. V Mariboru se je želela cepiti državljanka Slovaške ter pri tem uporabila zdravstveno in osebno izkaznico državljanke Slovenije.

Vse osebe, ki ponarejeno listino ali hranijo ali uporabijo, storijo kaznivo dejanje ponarejanja listin. Policisti listino zasežejo, imetnika pa kazensko ovadijo. Za takšno kaznivo dejanje je zagrožena kazen do treh let zapora. Policija v okviru preiskave preveri vse okoliščine dejanja, tudi kje, kdaj in kako so storilci pridobili ponarejeno potrdilo. S tem poskušajo ugotoviti tudi identiteto osebe, ki je potrdilo ponaredila.

Covid-19. Koronavirus. Zdravstveni delavci.
Novice Skoraj 44 odstotkov testov pozitivnih, umrlo še dvanajst covidnih bolnikov

O ponaredkih poročaj iz vse Slovenije

O ponarejenih potrdilih poročajo tudi z različnih policijskih uprav. Tako so s Policijske uprave Koper danes sporočili, da so v ponedeljek na mejnem prehodu Dragonja odkrili dva državljana Slovenije s ponarejenim PCR-testom, eden od njiju pa je imel ponarejeno tudi digitalno potrdilo. Obravnavali so tudi državljanko Slovenije, ki je spremenila datum veljavnosti zdravniškega potrdila.

Na mejnem prehodu Sečovlje so v ponedeljek zvečer obravnavali dva državljana Slovenije, ki sta imela ponarejeni potrdili o prebolelem covid-19. Tudi na mejnem prehodu Jelšane so policisti pri dveh državljanih Slovenije odkrili ponarejeni PCT-potrdili. Vse kršitelje bodo kazensko ovadili, so še sporočili s PU Koper.

Hitri test
Novice Izpoved 32-letnice: na hitrem testu negativna, PCR-test pokazal, kar je slutila #video

Na preiskavo se je že odzval državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar, ki je na današnji vladni novinarski konferenci še posebej odločno obsodil vsakršno zlorabo dokumentacije, ki je podlaga za dokazovanje pogoja PCT. Kot je dejal, vsaka taka zloraba ogroža zdravje prebivalstva, pri tem pa je po njegovem mnenju še zlasti vredno obsojanja, če so v te zadeve vpleteni zdravstveni delavci.

intezivna
Novice Vindišar: Epidemično stanje v državi je skrajno resno. Bolnišnice so na robu.
Ne spreglejte