Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 4. 2024,
13.41

Osveženo pred

2 tedna, 4 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06

Natisni članek

denarna kazen zaporna kazen obsodba Združeni arabski emirati Nigerija Slovenci pranje denarja spletna prevara goljufija BBC

Četrtek, 11. 4. 2024, 13.41

2 tedna, 4 dni

Mediji: Končalo se je sojenje vpletenim v goljufiji BBC

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06
BBC | Za svetovno prvenstvo v kriketu, ki je bilo načrtovano za poletje 2019, je BBC podjetju Channel 2 iz Združenih arabskih emiratov za športne pravice želel nakazati 336 tisoč evrov. Neznanci so denar s prevaro preusmerili na račun, ki naj bi ga Čopova odprla v Sloveniji. | Foto Shutterstock

Za svetovno prvenstvo v kriketu, ki je bilo načrtovano za poletje 2019, je BBC podjetju Channel 2 iz Združenih arabskih emiratov za športne pravice želel nakazati 336 tisoč evrov. Neznanci so denar s prevaro preusmerili na račun, ki naj bi ga Čopova odprla v Sloveniji.

Foto: Shutterstock

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je z izrekom štirih obsodilnih sodb in ene oprostilne v sredo končalo sojenje peterici obtoženih, da so bili vpleteni v goljufijo in pranje denarja na račun britanske medijske korporacije BBC. Najvišja zaporna kazen znaša tri leta in dva meseca, vsi obsojeni pa bodo morali plačati tudi denarno kazen, poročajo časniki.

BBC so za dobrih 336 tisoč evrov ogoljufali neznanci. Vpleteni pa so bili tudi slovenski državljani Uroš Skopec, Tanja Čop, Sandi Mikulin in Branko Pavlović, je v sredo potrdil sodni senat. Peto obtoženo Eriko Novak je oprostil.

Po pisanju Dnevnika, Dela in Slovenskih novic je zaradi vpletenosti v prevaro najvišjo kazen dobil Skopec, in sicer tri leta in dva meseca zapora ter 2500 evrov denarne kazni. Enotna zaporna kazen za Čopovo znaša dve leti, dobila je tudi denarno kazen 1000 evrov. Mikulin je bil obsojen na leto in dva meseca ter plačilo 2500 evrov, Pavlović pa na leto in 3500 evrov denarne kazni.

Vsi štirje morajo BBC solidarno plačati 236 tisoč evrov, določene vsote pa tudi vsak posebej, Čopova še 547 evrov, Mikulin 7900 evrov in Pavlović 14.900 evrov, navajajo časniki.

Izvedli so spletno prevaro

Za svetovno prvenstvo v kriketu, ki je bilo načrtovano za poletje 2019, je BBC podjetju Channel 2 iz Združenih arabskih emiratov za športne pravice želel nakazati 336 tisoč evrov. Neznanci so denar s prevaro preusmerili na račun, ki naj bi ga Čopova odprla v Sloveniji. Nakazane funte je zamenjala v evre ter jih 269 tisoč nakazala na Pavlovićev račun, ki ga je ta odprl na pobudo Mikulina. Ta naj bi tudi v resnici upravljal račun.

S Pavlovićevega računa je bil denar nakazan na račun Nigerijca oziroma njegove gospodarske družbe. Organizacija prevare naj bi bila v Nigeriji. Zasežena elektronska dokumentacija pa je potrdila, da se je s tujci o morebitnih transakcijah dogovarjal Skopec.

Nigerijca so prav tako prijeli, kako je s kazenskim postopkom, ki poteka v Afriki, pa ni znano. Preostalo je Čopova poskušala dvigniti, a je bila banka o sumljivih poslih že obveščena in je račun blokirala. Dobro petino vsega denarja, okrog 77 tisoč evrov, je slovenskim organom pregona uspelo še pravočasno zavarovati z blokado transakcijskega računa Čopove.

Jeremy Clarkson Top Gear
Avtomoto Dokončno konec? BBC ugaša Top Gear.
BBC
Novice Britanski BBC pretresajo trditve o spornem ravnanju voditelja
BBC
Trendi BBC žaljivo o udeležencih Evrovizije: udarili tudi po Joker Out
BBC
Novice Začelo se je sojenje peterici, ki naj bi ogoljufala BBC
BBC
Novice Pet Slovencev britanskemu BBC ukradlo 263 tisoč evrov
Ne spreglejte