Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 4. 2024,
14.31

Osveženo pred

1 teden, 3 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01

Natisni članek

onesnaženje Celje sanacija Bojan Kumer

Petek, 26. 4. 2024, 14.31

1 teden, 3 dni

Kumer o sanaciji Celjske kotline: Velike probleme je mogoče odpraviti tudi z majhnimi koraki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01
Bojan Kumer | Foto Gaja Hanuna

Foto: Gaja Hanuna

Minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer je ob sprejemu odloka o določitvi degradiranega okolja in programa ukrepov za sanacijo območja stare Cinkarne v Celju dejal, da je ta morda za koga razočaranje, saj ne predvideva sanacije celotnega območja naenkrat. A po njegovi oceni je velike probleme mogoče odpraviti tudi z majhnimi koraki.

"Že zdaj pa javno napovedujem, da bomo vzporedno nadaljevali s pripravami na sanacijo ostalih območij, ne le stare Cinkarne, pač pa tudi vsega ostalega, kar ostaja," je dejal Bojan Kumer in spomnil, da se je dolga leta odlašalo s sprejemom kakršnegakoli dokumenta na ravni vlade.

Po njegovih besedah odlok prinaša sanacijo v dveh fazah. Najprej bo ministrstvo skupaj s celjsko občino zagotovilo ustrezne strokovne podlage za sprejem občinskega podrobnega prostorskega načrta, hkrati pa bodo šli v pridobivanje investicijske in projektne dokumentacije.

Omenjena faza je vredna 1,2 milijona evrov, pri čemer bo dve tretjini denarja zagotovila država, preostanek v višini 350.000 evrov pa mestna občina. Država je že zagotovila sredstva, enako velja tudi za proračun celjske občine, je dejal Kumer.

Pesimistični scenarij za zaključek omenjene faze je leto 2028. S tem denarjem bodo financirali projektiranje, zagotovili investicijsko dokumentacijo, ob tem pa je treba sprejeti integralno gradbeno dovoljenje, še pred tem pa sprejeti občinski prostorski načrt, v katerem bo natančno opredeljeno, kakšni bodo nameni izrabe saniranega prostora.

Minister sicer upa, da bodo postopki vendarle hitrejši in končani v dveh ali teh letih, a so pri pripravi dokumentacije odvisni tudi od drugih deležnikov.

Sočasno bodo šli v sprejem odloka za sanacijo širšega območja, za katerega upa, da bi ga lahko sprejeli že do konca tega leta ali vsaj do začetka naslednjega, s tem pa bi bila natančno določena časovnica izvedbe sanacijskih del za celotno Celjsko kotlino.

Na sanacijo čakajo že 30 let

Ker Celjani na obljubljeno sanacijo čakajo že skoraj tri desetletja, so ob danih obljubah vselej skeptični, a poslanka Gibanja Svoboda Janja Sluga je dejala, da je najtežji del pri tovrstnih projektih vselej takrat, ko si ga poslanec prizadeva uvrstiti v načrt razvojnih programov.

"Ko je enkrat v njem, je nadaljnja pot bistveno lažja, zato je naša zaveza, da bomo nad realizacijo obljub bdeli. A zagotovila ministrstva so tako jasna, da sem prepričana, da bomo s projektom šli naprej," je dodala poslanka.

Za celjskega župana Matijo Kovača je sprejem odloka zelo pomemben trenutek za nadaljnji urbani razvoj Celja, zlasti pa za sanacijo starih okoljskih bremen v kotlini.

Območje stare Cinkarne je po njegovem izjemno pomembno prihodnje urbano območje, ki leži praktično v centralnem delu mesta, a doslej zaradi industrijskih bremen v preteklosti ni moglo zaživeti.

Celjani računajo na hitrejši zaključek sanacije

Tudi sam je prepričan, da je odlok mogoče realizirati v krajšem času, kot ga določa časovnica. Na občini so lani k temu pristopili zelo aktivno z izvedbo mednarodnega javnega natečaja za projektne rešitve v sklopu izdelave krovnega prostorskega načrta za občino. Pridobili so 13 predlogov, ki jih bodo prav danes predstavili na razstavi v likovnem salonu.

Po besedah župana je natečaj predvidel številne možne rešitve. Zmagovalna predvideva delno pozidavo območja ob Kidričevi ulici, regeneracijo območja Gaberij in delno preureditev območja z zelenimi in rekreacijskimi površinami. Vsekakor tam po njegovih besedah ni predvidena stanovanjska raba, bolj natančno rabo pa bo določil prostorski načrt, v katerem se bodo morali ozirati tudi na finančne zmožnosti.

"Morebiten pesimizem ob sprejemu odloka ni na mestu, sanacija Celja v zadnjih letih vendarle poteka aktivno in po fazah," je še dodal Kovač.

Vlada je odlok o določitvi degradiranega okolja in programa ukrepov za izboljšanje kakovosti okolja na območju stare Cinkarne v Celju izdala ta teden. Območje stare Cinkarne je od leta 1875 do 1990 uporabljala Cinkarna Celje. Več desetletij je bila tam proizvodnja praženja cinkove rude in talilnica cinka. Dolgoletna proizvodnja z nevarnimi snovmi je pustila hudo okoljsko breme, kar je v zadnjih letih potrdilo več raziskav različnih ustanov.

Ne spreglejte