Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 1. 2023,
16.56

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,20

36

Natisni članek

Andrej Benedejčič Slovenija vohuni Rusija

Ponedeljek, 30. 1. 2023, 16.56

1 leto, 3 mesece

Fajonova o ruskih vohunih: Gre za resno in mednarodno odmevno zadevo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,20

36

Letni posvet slovenske diplomacije. Tanja Fajon | "Gre za zelo resno zadevo, ki jo spremljamo z vso pozornostjo," je poudarila Fajonova. | Foto Bojan Puhek

"Gre za zelo resno zadevo, ki jo spremljamo z vso pozornostjo," je poudarila Fajonova.

Foto: Bojan Puhek

Organi pregona so pred časom aretirali dva tuja državljana in vsi znaki kažejo na to, da pripadata tuji obveščevalni službi, je danes potrdil državni sekretar za nacionalno in mednarodno varnost v kabinetu premierja Andrej Benedejčič. Če se izkaže, da gre za vohuna, bo to po njegovem mnenju največji uspeh slovenske obveščevalne agencije doslej. Tudi zunanja ministrica Tanja Fajon je potrdila aretacijo dveh tujih državljanov, obdolženih vohunjenja. Dejala je, da gre za resno in mednarodno odmevno zadevo. 

Zunanja ministrica Tanja Fajon je danes na Brdu pri Kranju potrdila aretacijo dveh tujih državljanov, obdolženih vohunjenja. Zadevo je označila za resno in mednarodno odmevno.

Povedala je, da ruskega veleposlanika v Sloveniji za zdaj ni povabila na zagovor, v zvezi z aretacijo pa na zunanjem ministrstvu trenutno ne vodijo nobenih aktivnosti.

Ministrica ob robu tradicionalnega sprejema za diplomatski zbor novinarjem ni želela potrditi, da gre za ruska državljana, oziroma razkriti več podrobnosti o identiteti aretiranih, ker preiskava še ni končana.

"V tem trenutku poteka preiskava, gre za dva tuja državljana, ki sta obtožena vohunjenja, in gre za zelo resno zadevo, ki jo spremljamo z vso pozornostjo," je poudarila Fajonova. "Ko bo preiskava končana in če se izkaže, kar so indici, da sta obtožena res vohunila in da je ta dejavnost potekala na slovenskih tleh, bo to zagotovo zelo velik uspeh tudi naše obveščevalno-varnostne službe," je še menila.

Če se obtožbe izkažejo za resnične, bosta aretirana po besedah ministrice obtožena vohunjenja.

Na novinarsko vprašanje, ali je ruskega veleposlanika že povabila na zagovor, je Fajon odvrnila, da v tem trenutku ne vodijo nobene aktivnosti, povezane z aretacijo, torej na ministrstvu z veleposlanikom niso govorili, prav tako niso pošiljali protestne note. "Zadeva je resna, preiskava poteka, organi pregona jo primerno naslavljajo, mi pa smo o tem redno obveščeni," je pojasnila.

Na tožilstvu so danes potrdili, da je Nacionalni preiskovalni urad na podlagi podatkov Sove v skladu z usmeritvami tožilstva decembra lani pridržal dva tuja državljana, ki sta obdolžena vohunjenja za Rusijo. Domnevna ruska agenta so prijeli v najeti pisarni v poslovni stavbi za ljubljanskim Bežigradom, sodišče je zanju odredilo pripor. Osumljencema za kaznivi dejanji vohunstva in overitve lažne vsebine grozi skupaj do osem let zapora.

Obe aretirani osebi sta po poročanju medijev sicer imeli državljanstvi in potna lista tretjih držav in se nista predstavljali kot ruska državljana.

To bo eden od največjih uspehov Sove 

"Potrdim lahko, da so naši organi pregona že pred časom aretirali dva tuja državljana in da vsi znaki kažejo na to, da pripadata tuji obveščevalni službi. Ravno zato je tožilstvo uvedlo predkazenski postopek, sodišče pa je odredilo pripor in uvedlo kazensko preiskavo," je novinarjem dejal Benedejčič ob robu sprejema diplomatskega zbora na Brdu pri Kranju.

"Če se izkaže, da gre v resnici za rusko vohunjenje, bo to eden največjih uspehov slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) od njenega nastanka," je poudaril. Dodal je, da so pri vsem tem sodelovali s partnerji, tako v zvezi Nato kot tudi v Evropski uniji.

Poudaril je, da je v obdobju ruske invazije na Ukrajino izjemno pomembna enotnost zaveznic Nata in EU, ta enotnost pa se po njegovem kaže tudi z medsebojnim zaupanjem in izmenjavo podatkov.

Tip obveščevalcev, ki naj bi deloval v Sloveniji, je težko odkriti 

"Tip obveščevalcev, ki naj bi deloval v Sloveniji, je sicer izjemno težko odkriti. Gre namreč za tuje državljane, za uporabo različnih identitet in državljanstev," je pojasnil.

Na vprašanje, zakaj ruskega veleposlanika ni bilo na diplomatskem zboru na Brdu pri Kranju, pa je odgovoril, da je že nekaj mesecev med članicami zveze Nato in EU praksa, da se ruskih diplomatov na takšne dogodke ne vabi.

Evropski poslanec in nekdanji državni sekretar na ministrstvu za obrambo Klemen Grošelj je medtem na Brdu pri Kranju za medije dejal, da je bila Slovenija zaradi svoje lege vedno predmet razmeroma aktivne obveščevalne dejavnosti, še posebej v devetdesetih letih. "Glede na dogajanje v Ukrajini in v svetu se je očitno ta mreža, ki je delovala v devetdesetih letih, ponovno oblikovala," je dejal.

Slovenijo in njeno okolico je označil za pomembno regijo, kjer je pretok informacij in ljudi precej neoviran. Slovenija pa je po njegovem mnenju v luči aktualnih geopolitičnih razmer znova postala vozlišče, kjer obveščevalne službe delujejo in izvajajo svoje aktivnosti.

Verjetno sta bila osredotočena na področje Zahodnega Balkana 

Menil je, da sta bila ruska vohuna verjetno osredotočena na območje Zahodnega Balkana. "Vemo, da se tam dogajajo razmeroma pomembne zadeve in da sta verjetno imela določeno vlogo zbiranja informacij s tega območja, iskanja stikov in podobno," je še dodal.

Aretacije vohunov sicer ni označil za največji uspeh Sove. "Osebno verjamem in trdim, da so največji uspehi obveščevalnih služb običajno tisti, ki niso poznani javnosti. Tukaj pa je novica prišla v javnost verjetno s premislekom in z določenim političnim ciljem," je opozoril.

"Ta cilj bi lahko bil politično sporočilo našim partnerjem, da Slovenija lahko prepreči sovražno vohunsko dejavnost na svojem ozemlju. Slovenija se je že izkazala kot pomemben podpornik ukrajinskega boja, s tem pa se postavlja v določen krog ljudi, ki uživajo določeno stopnjo zaupanja med svojimi zavezniki," je še dodal.

Ne spreglejte