Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 4. 2024,
11.15

Osveženo pred

1 teden, 6 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

Natisni članek

dolg Stranka SD Klemen Žibert

Ponedeljek, 15. 4. 2024, 11.15

1 teden, 6 dni

Dolg stranke SD naj bi v zadnjem letu narasel za skoraj milijon evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10
Klemen Žibert | Stranka SD si je denar za omenjene projekte razen od bank izposodila od številnih fizičnih oseb, med katerimi so tudi Žibert, člani njegove družine, prijatelji in drugi ljudje iz njegovega kroga. Stranki so posodili več kot tristo tisoč evrov. | Foto Socialni demokrati, SD

Stranka SD si je denar za omenjene projekte razen od bank izposodila od številnih fizičnih oseb, med katerimi so tudi Žibert, člani njegove družine, prijatelji in drugi ljudje iz njegovega kroga. Stranki so posodili več kot tristo tisoč evrov.

Foto: Socialni demokrati, SD

Na sobotnem kongresu SD, kot kaže, ni bilo le pozitivnih presenečenj, temveč tudi negativna. Člani stranke so namreč izvedeli, da so v letu dni pridelali za skoraj milijon evrov dodatnega dolga, kar naj bi jim zdaj že nekdanji glavni tajnik SD Klemen Žibert, ki je z omenjenega položaja v začetku februarja odstopil zaradi afere sodna stavba, zamolčal. Žibert sicer to zavrača. Dolg stranke SD naj bi zdaj znašal že več kot 1,8 milijona evrov, poroča portal Necenzurirano.si. 

Le nekaj dni po odstopu nekdanjega glavnega tajnika SD Klemna Žiberta so na sedež SD začeli serijsko prihajati računi za neplačane obveznosti, za katere pred kongresom ni vedel nihče iz stranke. Računi so se nanašali na obnovo zgradbe na Levstikovi ulici v Ljubljani, kjer je stranka domovala vrsto let, in opremljanje novih prostorov na Nazorjevi ulici, kamor se je preselila lani. Na portalu Necenzurirano.si so neuradno izvedeli, da je vrednost računov, ki jih je stranka prejela v dneh po Žibertovem odstopu, znašala okrog šeststo tisoč evrov.

Žibert: Nekateri računi so bili izdani v letu 2023 in plačani, nekatere je stranka prejela v začetku leta 2024 

Necenzurirano.si ob tem navaja, da ni mogoče izključiti dejstva, da je želel Žibert te račune skriti pred stranko, neimenovani sogovornik pa naj bi jim celo zatrdil, da teh računov v SD ne bi prejeli do danes, če bi Žibert ostal na položaju glavnega tajnika. 

Žiberta smo prosili za odziv. Navedbe portala Necenzurirano.si zavrača. "Navedbe portala Necenzurirano v zvezi z neplačanimi obveznostmi stranke in odprtimi računi ne držijo. Računi vezani na investicijo obnove stavbe na Levstikovi 15 in za ureditev novih prostorov centrale stranke na Nazorjevi ulici 6 so bili nekateri izdani v letu 2023 in plačani, nekatere račune pa je stranka prejela v začetku leta 2024, po uradni primopredaji izvedbenih del in zaključenih storitvah, vezanih na ureditev pisarn," je za Siol.net pojasnil Žibert. 

Dolg stranke SD zdaj znaša skoraj dva milijona evra 

Že tako globoka finančna luknja stranke SD se je še povečala. Njihov dolg zdaj namreč presega 1,8 milijona evrov, medtem ko so celotni prihodki SD v letu 2023 znašali 1,2 milijona evrov, torej 600 tisoč evrov manj. 

Na zadnji dan leta 2023 so v SD imeli dobrih 1,2 milijona evrov dolga, nato pa se je ta povečal zaradi prenove obeh nepremičnin, kar potrjujejo tudi uradni dokumenti stranke.

Obnova prostorov na Nazorjevi, ki jih je stranka svečano odprla decembra, naj bi stranko po podatkih iz poročila stala 184 tisoč evrov, gradbena dela in opremljanje zgradbe na Levstikovi pa 58 tisoč evrov, skupaj torej 242 tisoč evrov, a številke v novem poročilu o finančnem stanju stranke, ki ga je na sobotnem kongresu prestavil Žibertov začasni naslednik na položaju glavnega tajnika, kažejo povsem drugačno sliko. Vrednosti obeh projektov sta namreč skočili v nebo. Zgolj za obnovo Nazorjeve v stranki zdaj dolgujejo že skoraj štiristo tisoč evrov, za investicijo v zgradbo na Levstikovi pa 208 tisoč evrov, skupaj torej že več 608 tisoč evrov. 

Za Žibertove račune so člani stranke izvedeli šele na sobotnem kongresu.  | Foto: STA Za Žibertove račune so člani stranke izvedeli šele na sobotnem kongresu. Foto: STA

Med upniki stranke tudi Žibert 

Stranka SD si je denar za omenjene projekte razen od banke (pri Delavski hranilnici so najeli štiristo tisoč evrov bančnega posojila) izposodila od številnih fizičnih oseb, med katerimi so tudi Žibert, člani njegove družine, prijatelji in drugi ljudje iz njegovega kroga. Stranki so posodili več kot tristo tisoč evrov.

Poleg tega SD 154 tisoč evrov dolguje tudi Inštitutu 1. maj, ki ga je Žibert ustanovil skupaj s Tanjo Fajon, ta pa mu je svoj delež pred kratkim prodala. Necenzurirano.si piše, da je inštitut, ki je pridobival donacije podjetij, ta denar prelival v stranko tako, da ji je plačeval 13.500 evrov mesečne najemnine za prostore na Levstikovi, zdaj pa bo SD inštitutu vrnili tako varščino kot znesek najemnine, odšteli pa bodo najem površin, ki jih inštitut na Levstikovi dejansko uporablja. Stranka dolguje tudi delegatom SD, in sicer 285 tisoč evrov sredstev. 

Ves omenjeni denar bo stranka upnikom morala vrniti še letos, pri čemer bodo prejeli še 4,2-odstotne obresti. Kdo so preostali upniki stranke, ni jasno, prav tako ni jasno niti, ali je pri zgoraj naštetih vrednostih šlo za posojila, ki jih bodo zahtevali nazaj, ali le obvodni način financiranja s poznejšimi odpisi. 

Da bi odplačali dolg, prodajajo vilo na Levstikovi 

Zaradi omenjenega dolga, torej 1,8 milijona evrov, stranka SD prodaja vilo na Levstikovi ulici v Ljubljani, kjer so do nedavnega imeli svoj sedež. Objekt prodajajo za 2,2 milijona evrov, in sicer po načelu videno-kupljeno, rok za zbiranje zavezujočih ponudb za prodajo pa se je iztekel še pred sobotnim kongresom. 

Predstavnike za odnose z javnostjo stranke SD smo vprašali, koliko ponudb za prodajo so prejeli in kakšni so njihovi nadaljnji načrti z omenjeno stavbo.

Kot so za Siol.net sporočili iz stranke SD, se bo o prispelih ponudbah novoizvoljena glavna tajnica SD Živa Živković seznanila ob primopredaji. "Nadaljnje odločitve bodo sprejeli organi stranke v prihodnosti," so še zapisali.

Vila na Levstikovi ulici v Ljubljani | Foto: Stranka  SD Vila na Levstikovi ulici v Ljubljani Foto: Stranka SD

Novi prostori stranke SD, Nazorjeva
Novice Stranka SD odprla nove prostore v središču Ljubljane #foto
Robert Golob, Janez Janša
Novice Na volitvah bi zmagala stranka SDS, katastrofalec padec Goloba
Argument, Tanja Fajon, Franc Bogovič, Ivo Hvalica, Sebastjan Jeretič
Novice Stranka SD: Kapitalisti v težavah
SDH
Novice Stranka SD hoče spremeniti zakon o SDH
Levstikova ulica SD
Novice SD oglašuje judovsko vilo na "prestižni lokaciji in z lepim razgledom". Kaj pa cena?

 

Ne spreglejte