Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 10. 2021,
13.58

Osveženo pred

2 leti, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

152

Natisni članek

cepljenje cepivo Mateja Logar Janez Poklukar Koronavirus

Sreda, 27. 10. 2021, 13.58

2 leti, 6 mesecev

Poklukar: Smo na prelomni točki, lahko se nam zgodi scenarij iz Bergama #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

152

"Napoved ni dobra. Pravzaprav gremo v najslabše stanje v epidemiji, odkar se soočamo z virusom. Če smo na začetku epidemije s strahom gledali sosednjo Italijo, smo zaradi nizke precepljenosti na prelomni točki, ko se nam lahko zgodi scenarij iz Bergama. Ob predpostavki, da se nam krivulja pozitivnih ne obrne, bom vladi predlagal zaprtje družbe," je na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 posvaril minister za zdravje Janez Poklukar. 

"Če kot družba v naslednjih dneh ne bomo sposobni dosledno izvajati PCT-pogoja, kot smo ga na začetku septembra, bomo primorani ponovno omejevati družbeno življenje, da zamejimo naše stike in posledično okužbe. Ob predpostavki, da se nam krivulja pozitivnih ne obrne in zapolnimo bolnišnice na od 160 do 180 intenzivnih postelj, bom vladi kot minister za zdravje, ki na prvo mesto postavlja življenje ljudi, predlagal zaprtje družbe," je dejal Poklukar. 

Po podatkih vlade je hospitaliziranih 526 bolnikov, 133 bolnikov potrebuje intenzivno oskrbo. Najmlajši covidni bolnik je star 19 let, najmlajši covidni bolnik na intenzivni terapiji pa 35 let. Meji od 160 do 180 zasedenih intenzivnih postelj, ki jo je za sprejemanje nadaljnjih ukrepov navedel Poklukar, se lahko približamo že zelo kmalu. 

Logarjeva: Epidemija se ni pojavila napovedano, da bi lahko popravljali zakone

Po besedah Mateje Logar, vodje posvetovalne skupine na ministrstvu za zdravje, so bile številne stvari razumljene na način, da ker nimajo zakonske podlage, niso potrebne: "Ne moremo imeti vseh stvari vedno zapisanih v zakonu. Epidemija se ni pojavila napovedano, da bi lahko popravljali zakone. Lepše bi bilo, če ne bi potrebovali zakona, da bi ljudje razumeli, zakaj smo takšno priporočilo izdali."

"V strokovni skupini nismo popolnoma opustili ideje o PC-principu. Je ena od idej, o kateri se pogovarjamo," je med drugim pojasnila Logarjeva. 

Poklukar napovedal nove ukrepe: samotestiranje na 48 ur

"Izvajanje ukrepa PCT v družbi očitno ne deluje, kot bi si želeli. Preverjanje na terenu je prej izjema kot pravilo, opažamo tudi povečano število ponarejenih potrdil. Nošenje maske ni dosledno, na mehurčke smo že zdavnaj pozabili. Virus nas zato potiska v situacijo, ko moramo zaradi zdravja ljudi predlagati dodatne ukrepe," je dejal Poklukar. 

Po besedah ministra zato uvajajo redno presejalno testiranje v vseh bolnišnicah in socialnovarstvenih zavodih. To pomeni, da bodo uporabnike in oskrbovance redno testirali, da preprečijo izbruhe okužb.

Za opravljanje dela bi se lahko povišala pogostost testiranja s testi HAG za samotestiranje na 48 ur. Pri študentih in dijakih je samotestiranje predvideno dvakrat tedensko. 

Poklukar je nagovoril vse, ki preverjajo pogoj PCT, da se tega dosledno držijo. Vsi sprejeti odloki bodo začeli veljati v ponedeljek, 1. novembra. 

Bolnišnice se polnijo

Bolnišnično oskrbo potrebuje 393 ljudi, od tega jih 253 potrebuje oskrbo s kisikom, na intenzivnih enotah pa se zdravi dodatnih 133 bolnikov. Bolnišnice so polno zasedene. Minister je napovedal odprtje še dveh covidnih bolnišnic, v Sežani in Topolšici. Skupaj bo tako odprtih 15 covidnih bolnišnic v Sloveniji.

"Jutri bo sklican nov sestanek, kjer bodo predstavljene zadnja napoved IJS in potrebne kapacitete. Glede na napovedi bomo v petek omejili izvajanja vseh nenujnih programov in povečali kapacitete za navadne in intenzivne postelje," je dejal Poklukar in ob tem opozoril na pomanjkanje kadra v zdravstvu. 

"Epidemija ne vpliva samo na bolnike s covidom, vpliva tudi na tiste, ki potrebujejo zdravstveno oskrbo, a je ne bodo dobili, ker je zdravstveni sistem preobremenjen z bolniki s covidom," je spomnila Logarjeva. 

Drugič v času epidemije presegli tri tisoč okužb

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so v torek v Sloveniji ob opravljenih 8.308 PCR-testih potrdili 3.166 novih okužb s koronavirusom. Delež pozitivnih testov tako znaša 38,1 odstotka in je še nekoliko višji kot dan pred tem, ko je znašal 37,8 odstotka. 

Pred tem so čez tri tisoč okužb potrdili le enkrat, in sicer 5. januarja letos. Na ta dan je bilo pozitivnih 3.428 PCR-testov.

Koronavirus. Cepljenje. PCT. Covid-19
Novice Novi podatki: v torek potrdili čez tri tisoč okužb
Zdravko Počivalšek
Novice Počivalšek naročil strožji nadzor preverjanja pogoja PCT v lokalih
maska
Novice Ali nenošnjo mask spodbuja policija? Krek ostal brez besed.
Ne spreglejte