TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
28. 9. 2010,
13.32

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 28. 9. 2010, 13.32

6 let, 6 mesecev

ZPS sprašuje: Veš kaj ješ?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
ZPS želi proizvajalce spodbuditi k bolj celovitemu označevanju živil ter osveščanju potrošnikov o označevanju in sestavinah prehrambenih izdelkov, je povedala spletna urednica ZPS Urša Šmid Božičevič.

V ta namen je Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) v okviru novega projekta, imenovanega Veš kaj ješ?, odprla novo spletno stran. Prehranske izdelke ocenjuje semafor Pri izbiri živil potrošnike pogosto zavedejo videz živila, napisi na embalaži, sama embalaža, razne oznake in certifikati. Tako se je ZPS odločila, da s pomočjo nove spletne strani Veš kaj ješ? potrošnikom omogoči uporabo prehrambenega semaforja, ki je namenjen vrednotenju prehranskih izdelkov in ga je britanska agencija za varno hrano razglasila za najprimernejšo in najenostavnejšo obliko informacij za potrošnike, je povedala prehranska strokovnjakinja ZPS Tanja Pajk Žontar.

Potrošniki lahko primerjajo pripravljena živila Prehranski semafor temelji na sodobnih prehranskih smernicah, ki opozarjajo na potrebo po zmanjševanju dnevnega vnosa maščob, sladkorja in soli. Semafor omogoča potrošnikom, da lahko med seboj primerjajo industrijsko pripravljena živila oziroma predpakirana živila po njihovi prehranski oziroma hranilni vrednosti, je dejala Pajk Žontarjeva.

Živilom, ob katerih sveti rdeča luč, naj bi se čim bolj izogibali Živilo se na osnovi semaforja vrednoti in lahko tako dobi zeleno, oranžno ali rdečo piko. Zelena pika pomeni, da lahko živilo uživamo vsak dan, saj vsebuje malo soli, maščob in sladkor. Živilo, označeno z oranžno piko, je po navedbah Pajk Žontarjeve priporočeno uživati le nekajkrat tedensko, rdeče označenih živil pa naj bi se potrošnik čim bolj izogibal.

Barvno označevanje vseh živil so preprečili industrijski pritiski Dodala je, da so si potrošniške organizacije prizadevale, da bi bila vsa živila barvno označena. To bi bilo sicer najbolj enostavno za potrošnika, vendar so industrijski pritiski to preprečili. Prihajajoča uredba o informiranju potrošnikov za označevanje tako ne bo vsebovala semaforja, ki pa bo potrošnikom dostopen na spletni strani Veš kaj ješ?.

Pajk Žontarjeva je še izpostavila, da potrošnikom vrednotenje s pomočjo semaforja otežuje to, da objava razširjene hranilne tabele na živilih še ni zakonsko obvezna.

Do strani je mogoče dostopati tudi preko mobilnikov Spletna stran Veš kaj ješ? sicer potrošnikom omogoča tudi, da najdejo bazo živil s prehranskimi profili posameznih živil, odgovore na pogosta vprašanja, članke in brošure, nasvete za zdravo prehrano ter seznam izdelkov z oznako VIP test. Na spletno stran je mogoč dostop tudi preko novejših mobilnih telefonov, je še povedala spletna urednica ZPS Šmid Božičevičeva.

Ne spreglejte