TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
31. 7. 2008,
10.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 31. 7. 2008, 10.12

8 let

Zavarovalnica Triglav objavila prevzemno ponudbo za Triglav Naložbe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Zavarovalnica Triglav je danes objavila prevzemno ponudbo za odkup vseh delnic svoje hčerinske družbe Triglav Naložbe.

Zavarovalnica, ki že ima v lasti 74,22 odstotka vseh delnic ciljne družbe, za delnico ponuja 2,40 evra. Ponudba se bo iztekla 12. septembra ob 12. uri. Prevzemna ponudba se nanaša na vseh 13.182.366 delnic Triglava Naložb, zmanjšano za 9.783.610 delnic, ki jih ima Zavarovalnica Triglav že v lasti. Uspešnost prevzemne ponudbe ni pogojena s številom vrednostnih papirjev, za katere bi morala biti sprejeta prevzemna ponudba. Že leta 2004 objavljena prevzemna ponudba Zavarovalnica Triglav je že oktobra leta 2004 objavila prevzemno ponudbo za delnice Triglava Naložb. Zavarovalnica je takrat pridobila 38,49 odstotka vseh delnic ciljne družbe in je imela po končani prevzemni ponudbi v lasti 61,25 odstotka delnic Triglava Naložb.

Današnja prevzemna ponudba ponovno objavljena zaradi uskladitve z zakonom

Kot je razvidno iz danes objavljene prevzemne ponudbe, je zavarovalnica prevzemno ponudbo ponovno objavila zaradi uskladitve z zakonom o pravnih naslednicah pooblaščenih investicijskih družb, po katerem mora delničar družbe, ki ima položaj pravne naslednice pooblaščene investicijske družbe in ki je imetnik najmanj 15 odstotkov glasovalnih pravic v taki družbi, v roku enega leta od uveljavitve zakona (31. julij 2007) dati prevzemno ponudbo ali pa zmanjšati število delnic oz. glasovalnih pravic na manj kot 15 odstotkov.

Če bo zavarovalnica v prevzemnem postopku dosegla končni prevzemni prag 75 odstotkov vseh glasovalnih pravic v Triglavu Naložbe, ji v primeru nadaljnjega pridobivanja delnic prevzete družbe ne bo več treba objavljati prevzemnih ponudb.

Zavarovalnica Triglav je leta 2004 priglasila koncentracijo prevzemnika in ciljne družbe uradu za varstvo konkurence, ki je odločil, da je koncentracija skladna s pravili konkurence. Kot je zapisano v danes objavljeni prevzemni ponudbi, urad v odločbi ni navedel nobenih omejitev za skladnost koncentracije, torej je koncentracijo dovolil ne glede na delež prevzemnika v ciljni družbi. Pri povečanju deleža prevzemnika v ciljni družbi ne bo prišlo do spremembe pri možnosti vplivanja niti do bistvenih spremembe v strukturi sestave nadzora.

ATVP potrdila prospekt za uvrstitev delnic Triglava na borzo Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP) je izdala odločbo o potrditvi prospekta za uvrstitev delnic Zavarovalnice Triglav na organizirani trg Ljubljanske borze, ki so jo v zavarovalnici prejeli v sredo. Z delnicami Zavarovalnice Triglav naj bi se na borzi začelo trgovati septembra.

Kot je danes objavila Zavarovalnica Triglav na spletnih straneh Ljubljanske borze, bo "o vložitvi zahteve za uvrstitev delnic v trgovanje na organiziranem trgu vrednostnih papirjev pri Ljubljanski borzi nemudoma podala obvestilo".

Zavarovalnica Triglav je ATVP zahtevo za potrditev prospekta za prodajo delnic zavarovalnice javnosti in za uvrstitev delnic zavarovalnice na borzo posredovala 16. junija. Potem ko je bila dokapitalizacija zavarovalnice, ki je bila predvidena zaradi načrtovane udeležbe Triglava pri dokapitalizaciji NLB, začasno odložena, je zavarovalnica ATVP posredovala spremembe zahteve za potrditev prospekta, ki ni več vključeval prodaje delnic javnosti.

Vrednost Triglava od 1,3 do 1,7 milijarde evrov

V nedavno objavljeni oceni vrednosti Zavarovalnice Triglav, ki jo je pripravila svetovalna družba KPMG za potrebe dokapitalizacije, se je ta konec leta 2007 gibala v razponu od 1,3 do 1,7 milijarde evrov.

Prihod na borzo največje slovenske zavarovalnice, katere največji lastnik je po junijski uveljavitvi zakona o lastninskem preoblikovanju deleža zavarovalnic, do katerega so upravičene fizične osebe, s 34,5 odstotka Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, sledi pa Slovenska odškodninska družba z 28,4 odstotka, vlagatelji pričakujejo z velikim zanimanjem, saj naj bi poživil likvidnost kapitalskega trga.

Ne spreglejte