TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 8. 2010,
14.13

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 26. 8. 2010, 14.13

8 let

Zares: Predlagana obdavčitev nepremičnin premalo ambiciozna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Obdavčitev nepremičnin, kot jo predvideva objavljeni osnutek zakona, bi morala biti bolj ambiciozna, so prepričani v poslanski skupini Zares.

Ciljni davčni prilivi bi morali biti višji, zakon pa bi moral biti prek olajšav tudi instrument drugih politik. Hkrati s tem zakonom bi bilo treba novelirati tudi zakon o financiranju občin, menijo.

Zakon izhaja iz napačnega izhodišča Zakon o obdavčitvi nepremičnin je potreben, a predstavljeni osnutek je "absolutno premalo ambiciozen" in izhaja iz napačnega izhodišča - da bo le zamenjal nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča, ki obsega 5,2 promila bruto domačega proizvoda, je dejal poslanec Zares Vili Trofenik.

Nujna sprememba zakona o financiranju občin "Grozi, da bomo v javnofinančnem smislu naredili še eno napako, kakršna je bila, ko se je ukinjal davek na plače in se takrat trenutka ni izkoristilo za prestrukturiranje davčnih virov," pravi Trofenik. Vzporedno je nujno spremeniti zakon o financiranju občin, so prepričani v Zares, kjer bodo, tako Trofenik, pri novelaciji vztrajali in so pripravljeni prevzeti pobudo.

Trofenik: Marsikaj bo treba razčistiti "Po neformalnih pogovorih z drugimi poslanci lahko rečem, da takšen zakon ne bi bil sprejet," je na novinarsko vprašanje odgovoril Trofenik, ki je prepričan, da bodo svoje poglede lahko uveljavili. "Marsikaj bo treba razčistiti, tudi za ceno, da zakon ne bo uveljavljen z letom 2011," je dodal.

Glede napovedi premiera Boruta Pahorja, ki je v sredo dejal, da bo obdavčitev progresivna, Trofenik pravi, da je bila ideja premalo utemeljena, da bi jo lahko podrobneje komentiral, da pa bo premierova izjava verjetno "povzročila preveč nepotrebne diskusije v nepravo smer". "To je stvar koalicijskih usklajevanj," pravi Trofenik in dodaja, da je obdavčitev premoženja drugačna od dohodnine.

Spodnja meja davčne stopnje je postavljena prenizko, določiti pa bi bilo treba tudi zgornjo mejo, da ne bi prihajalo do "nerazumnih" razlik, kot je bil to primer pri nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča, so prepričani.

"Potrebujemo obdavčitev z malo večjo ambicijo" "Z zvišanjem spodnje stopnje in določitvijo nekakšne usmerjevalne stopnje za celotno državo bi bilo treba doseči primerno obdavčitev z malo večjo ambicijo in delno nadomestiti dohodnino, katere 54 odstotkov že gre k občinam," je dejal. Kakšne bi bile primerne stopnje, je stvar izračunov glede na ciljne prilive, pravi Trofenik. Zavzemajo se tudi za to, da bi bila iz tega naslova zbrana sredstva vsaj v delu še vedno namenska.

Zakon bi moral biti instrument tudi drugih politik, kot so prostorska, energetska, socialna ali kmetijska, je dejal predsednik strankinega programskega odbora za javne finance in generalni direktor direktorata za energijo na ministrstvu za gospodarstvo Janez Kopač.

Tako bi lahko zakon z višjo obdavčitvijo "kaznoval" neobdelovana kmetijska zemljišča, razpadajoče stavbe, nepozidana stavbna zemljišča. Po drugi strani bi lahko predvidel sorazmerno znižanje obdavčitve stanovanjskih nepremičnin glede na število prijavljenih oseb na določeno površino. Olajšava bi lahko bila predvidena tudi za energetsko varčnost, predlaga Kopač.

Ne spreglejte