TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
21. 7. 2010,
14.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 21. 7. 2010, 14.11

8 let

Z novo turistično kartico do večje prepoznavnosti ljubljanskega turizma

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Pozitivne trende ljubljanskega turizma želi zavod Turizem Ljubljana okrepiti z Ljubljansko turistično kartico Urbana.

Maja letos se je dvajsetmesečni negativni trend ljubljanskega turizma obrnil v pozitivnega, ta se nadaljuje tudi junija in julija, ugotavljajo na zavodu Turizem Ljubljana. "Verjetno bi bili že letošnji aprilski rezultati boljši od lanskih, a je bilo aprila ljubljansko letališče zaprto zaradi obnove, prizadel pa nas je tudi vulkanski dim," je povedala Barbara Vajda, direktorica zavoda.

Dosežena in pričakovana štiriodstotna rast Ljubljana je v prvih šestih mesecih letos naštela 249.655 prenočitev, kar je kljub slabim januarju, februarju in marcu skoraj štiri odstotke več kot lani. "Letos pričakujemo 700 tisoč prenočitev, lani pa jih je bilo dobrih 681 tisoč, in 370 tisoč prihodov gostov, ki bodo dnevno porabili 122 evrov, to je 85,4 milijona neposredne turistične potrošnje v letošnjem letu," je napovedala Vajdova.

V Ljubljani prevladujejo poslovni gosti Barbara Vajda je v pogovoru za SiOL pojasnila, da se povprečen čas bivanja gostov v Ljubljani podaljšuje, in razložila strukturo ljubljanskih gostov: "Za Ljubljano je značilno, da ima v strukturi svojih gostov veliko poslovnežev in smo zato precej odvisni od kongresnih prireditev, korporacijskih srečanj in drugih dogodkov. Tudi turistov, ki potujejo v svojem prostem času, je vse več: v grobem jih je od 30 do 35 odstotkov, vse drugo pa so kongresni gosti, ki tudi porabijo več."

Ljubljanska turistična kartica Urbana predvsem za tuje goste Enim in drugim bodo obisk Ljubljane poskušali olajšati z novo Ljubljansko turistično kartico Urbana, ki združuje vozovnico za mestni potniški prevoz v izbranem obdobju (24, 48 ali 72 ur) in enotno vstopnico za enkratni vstop v 13 kulturnih ustanov, šest dodatnih turističnih znamenitosti ter vodeni ogled mesta, kakor tudi vožnjo z ladjico po Ljubljanici, s turističnim vlakcem, vzpenjačo na grad, izposojo kolesa in še nekaterimi ugodnostmi.

Nova kartica je nadgradnja dosedanje Turistične kartice Ljubljane, prodali so jih okoli 1600 na leto, a se od predhodnice tudi precej razlikuje. "Prejšnja kartica je poleg brezplačnega mestnega prevoza ponujala zgolj popuste pri drugih vsebinah, nova kartica pa omogoča brezplačen vstop za vse glavne znamenitosti Ljubljane."

Tatjana Radovič, vodja kongresne dejavnosti Turizma Ljubljana, je pojasnila, da so se pri oblikovanju nove kartice, ki je namenjena predvsem tujim obiskovalcem, zgledovali po ponudbi podobnih kartic za kongresnike, ki jih poznajo v tujini, v mislih pa so imeli tudi goste, ki potujejo v prostem času.

"Če jo bo kupil vsak petdeseti obiskovalec, bomo zadovoljni" Za uvedbo Ljubljanske turistične kartice Urbana je zavod Turizem Ljubljana letos namenil 33 tisoč evrov, velik prihranek pa je po besedah vodilnih v zavodu to, da je vključena v že obstoječo infrastrukturo kartičnega sistema Urbana.

Upajo, da bo nova kartica vplivala tudi na daljšanje bivanja gostov v Ljubljani, o pričakovanem obsegu prodaje pa Vajda razkrije: "Če jo bo kupil vsak petdeseti obiskovalec, bo to okoli 7500 prodanih kartic, s čimer bi bili zadovoljni." Obenem pričakuje, da bo največ zanimanja za dvodnevno in tridnevno kartico.

Za zdaj vsem po enaki ceni Nove kartice so že naprodaj na 18 prodajnih mestih, večinoma v hotelih, a tudi na Ljubljanskem gradu ter na avtobusni in železniški postaji. Seznamu prodajnih mest naj bi se kmalu pridružilo tudi brniško letališče.

Glede na izbrano trajanje veljavnosti je zanjo treba odšteti 23, 30 ali 35 evrov. Dodatnih popustov, kot so študentski ali upokojenski, ni, a so v zavodu Turizem Ljubljana prepričani, da je kartica ugodna in da se že ob zmerni uporabi vrednost nakupa hitro povrne – glede na cene posameznih storitev, ki jih vključuje.

Ne spreglejte