TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 3. 2010,
15.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 11. 3. 2010, 15.40

8 let

Z akcijo Očistimo Slovenijo bo lepši tudi Maribor

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V okviru turneje po vseh večjih slovenskih mestih je danes tudi Maribor obiskala eko karavana, katere glavni namen je osveščanje državljanov o odgovornem ravnanju z odpadki.

Predstavnike karavane pod vodstvom prvega moža Skupine za osveščanje pri projektu Očistimo Slovenijo v enem dnevu Nare Petroviča je dopoldne sprejel mariborski župan Franc Kangler, akcijo so nato otrokom in ostalim obiskovalcem predstavili v enem od mariborskih trgovskih središč, pozno popoldne pa bo potekala še okrogla miza s tematsko predstavitvijo in strokovnim predavanjem na temo Naša odgovornost do okolja in lastnih smeti.

Po vsej državi želijo očistiti 20.000 ton odpadkov Po Petrovičevih besedah je akcija nastala na pobudo civilne iniciative, ki želi po vsej državi očistiti 20.000 ton odpadkov in pri tem za dosego omenjenega cilja mobilizirati okoli 200.000 ljudi. Za takšen projekt so idejo sicer dobili v Estoniji, kjer so prav tako v petih urah očistili vso državo. "Ideja nam je bila všeč, zato smo se odločili akcijo ponoviti tudi v Sloveniji," je začetek akcije, ki bo sicer po Sloveniji potekala 17. aprila, pojasnil Petrovič.

Že več kot 10.000 popisanih divjih odlagališč Skupina prostovoljcev se po njegovih besedah iz dneva v dan povečuje, osnovna ideja projekta pa je očistiti divja odlagališča v naravi ter hkrati osveščanje ljudi o tej problematiki ter na kakšen način lahko ti prispevajo k čistejšemu okolju. V sklopu akcije organizatorji oblikujejo tudi prvi slovenski register divjih odlagališč, ki bo na voljo tudi na njihovi spletni strani www.ocistimo.si. Teh je zdaj popisanih že več kot 10.000, na terenu potrjenih skoraj 3000, po nekaterih informacijah pa bi jih v Sloveniji lahko našteli celo do 40.000.

Mariborčani so se na akcijo odzvali zelo dobro Koordinacijo akcije v Mariboru je prevzela mestna svetnica Gaja Lašič, ki je dejala, da so se Mariborčani z županom na čelu na pobudo odzvali zelo dobro. Doslej se je k sodelovanju samoiniciativno prijavilo že precej vrtcev in osnovnih ter srednjih šol, podjetij, skupin občanov, društev, zvez in posameznikov.

Akcije 17. aprila se bo udeležil tudi župan Kangler s podžupani, k sodelovanju pa bo skušal prepričati tudi ostale uslužbence občinske uprave in vse občane Maribora. "Vesel sem takšne pobude, predvsem pa ljudi, ki svoje znanje in izkušnje izkoriščajo za prostovoljne aktivnosti, s katerimi bo Slovenija postala bolj čista država," je dejal Kangler.

Ne spreglejte