TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 2. 2008,
10.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 13. 2. 2008, 10.23

8 let

Venezuela ustavila prodajo nafte Exxon Mobilu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Venezuelska državna naftna družba PDVSA je ustavila prodajo nafte ameriškemu naftnemu koncernu Exxon Mobil. S tem naj bi odgovorila na gospodarsko šikaniranje s strani največje naftne družbe na svetu.

V ameriški družbi se na potezo PDSVA zaenkrat še niso odzvali, zagotovili pa so, da oskrba poteka nemoteno. Šlo naj bi tudi za neke vrste povračilni ukrep, potem ko je Exxon Mobil od Venezuele zahteval odškodnino zaradi podržavljenja naftnih polij ameriškega giganta v največji južnoameriški proizvajalki nafte. Premoženje PDSVA zamrznjeno Koncern je ustrezne pravne ukrepe sprožil v različnih državah, minuli teden pa je dosegel pomemben uspeh, saj je britansko vrhovno sodišče določilo zamrznitev premoženja PDSVA, ki je vredno okoli 12 milijard ameriških dolarjev. Ameriško sodišče je medtem PDVSA prav tako zamrznilo 300 milijonov ameriških dolarjev.

Chavez grozi z naftnim embargom

Venezuelski predsednik Hugo Chavez je v sporu z naftnim koncernom Exxon Mobil v nedeljo ZDA zagrozil z naftnim embargom. Če bo Venezuela utrpela škodo, "imperiju ZDA ne bomo dobavili niti kapljice nafte", je zagrozil Chavez in dodal, da je ministru za energijo Rafaelu Ramirezu že dal ustrezna navodila.

Chavez je tudi posvaril, da bo "nadaljevanje naftne vojne proti Venezueli" pomenilo podražitev soda nafte na 200 ameriških dolarjev. Sam naj bi imel informacije, da naj bi tudi druga podjetja načrtovala podobne ukrepe proti Venezueli kot Exxon Mobil.

Ameriške oblasti so izjave Chaveza sicer zavrnile. "Gre za že slišane izjave," je izjavil predstavnik za odnose z javnostjo ameriškega zunanjega ministrstva Sean Mccormack in dodal, da je venezuelska petrokemična industrija zelo odvisna od rafinerijskih zmogljivosti v ZDA.

Venezuela je junija lani tuja naftna podjetja prisilila, da so najmanj 60 odstotkov svojih poslov prenesla na PDVSA. Exxon Mobil in Conoco Phillips sta se zaradi tega umaknila iz Venezuele, večina drugih podjetij pa je sprejela pogoje in nadaljevala s svojo dejavnostjo v državi.

Ne spreglejte