TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
27. 2. 2010,
11.09

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sobota, 27. 2. 2010, 11.09

8 let, 3 mesece

V solinah bodo uredili informacijski center

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V Strunjanskih solinah želijo konec poletja začeti z obnovo dveh dotrajanih solinarskih hiš, ki ju bodo namenili informacijskemu centru za obiskovalce in solinarski dejavnosti.

Večji del 400.000 evrov vredne investicije bo financiralo ministrstvo za gospodarstvo, je za STA dejal vodja krajinskega parka Strunjanske soline Marko Starman. Zeleno luč za obnovo obeh solinarskih hiš je podal piranski občinski svet, ki je v začetku meseca ugodil predlogu krajinskega parka in potrdil dopolnitve prostorskih ureditvenih pogojev za to območje. Do zdaj je bila na območju Strunjanskih solin namreč dopustna le solinarska dejavnost, pojasnjuje Starman.

Poskušali bodo čim manj posegati v okolico S projektom po Starmanovih besedah uresničujejo že začrtano strategijo, informacijska točka v krajinskem parku je namreč del operativnega programa za Naturo 2000, ki ga je vlada sprejela pred tremi leti. Kot še dodaja, uredba o ustanovitvi krajinskega parka dovoljuje, da se nekatere objekte kljub omejitvam zaradi solinarske dejavnosti nameni predstavitvi parka. Večjo hišo bližje morju bodo po Starmanovih besedah namenili informacijskemu centru za obiskovalce z razstavnim prostorom, sanitarijami za goste in pisarnami, druga zgradba pa bo namenjena solinarski dejavnosti oziroma solinarjem. Dela bodo izvedena tako, da bodo čim manj posegala v okolico, v okviru projekta pa nameravajo za obe hiški urediti tudi čistilno napravo, še pravi Starman.

Trenutno je v teku priprava projektne dokumentacije, v kratkem pa bo objavljen tudi prostorski načrt. Končni projekt bo potreboval tudi naravovarstveno in kulturovarstveno soglasje, sicer pa je po projekt Starmanovih besedah usklajen z zavodom za varstvo kulturne dediščine in zavodom za varstvo naravo. V krajinskem parku še čakajo na odgovor ministrstva za gospodarstvo, ki naj bi večji del investicije krilo iz sredstev evropskega kohezijskega sklada, namenjenim turistični infrastrukturi. Ker gre za t.i. neposredno potrjene ukrepe večjih zapletov ne pričakujejo.

Prvi del sanacije škode, ki so jo v solinah povzročile poplave izpred dveh let, se po njegovih navedbah pospešeno zaključuje, načrte za zahtevnejši del, ki ga bo potrebno opraviti iz vode, pa še usklajujejo. Sanacija škode, ki jo izvaja VGP Drava, zdaj poteka usklajeno tako s krajinskim parkom kot z zavodom za varstvo narave, še pojasnjuje Starman. Z drugim delom sanacije bodo pričeli konec poletja, v celoti pa bo zaključena v nekaj letih.

Ne spreglejte