TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
2. 5. 2010,
12.12

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nedelja, 2. 5. 2010, 12.12

7 let, 12 mesecev

Usoda Konstruktorja ni odvisna od prodaje stanovanj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Konstruktor, ki je po prisilni poravnavi v družbah MTB in Stavbar gradnje še edini aktivni večji ponudnik novogradenj v Mariboru, se ne boji podobne usode kot tekmeca, pa čeprav prodaja ni najboljša.

Kot je povedal vodja prodaje nepremičnin v Konstruktorju, Primož Pinter, prodaja stanovanj pri poslovanju Konstruktorja nima ključne vloge. Dodal je, da za težave večine večjih gradbenih podjetij ni kriva slabša prodaja stanovanj ampak predvsem usahnitev gradbeniških investicij. "Prodaja stanovanj ni ključni razlog za takšne zadeve, ki so se zgodile Stavbarju in MTB, saj se gradbena podjetja ne ukvarjajo samo s prodajo nepremičnin, ampak se ukvarjajo predvsem z gradbeno dejavnostjo, ki pa danes praktično ne obstaja," je pojasnil. "Ne prodamo bistveno manj, a bistveno ceneje" Kot je dejal, je pri Konstruktorju le tretjina dejavnosti namenjena stanovanjski gradnji, ostalo pa gradnji drugih objektov. Zato je za to družbo pomembnejše pospeševanje gradbenih dejavnosti in investicij v gradbeništvo.

Njihov trenutno največji projekt na področju stanovanjske gradnje je Mariborska metropola, ki obsega pet objektov s skupno 476 stanovanji. "Trenutno prodamo povprečno dve do tri stanovanja na teden, kar je bistveno premalo. Sicer tudi v zlatih časih nismo prodali količinsko bistveno več, a je bila cena bistveno drugačna," je povedal.

"Ljudje so dojeli, da je cenovno dno doseženo" Od 476 stanovanj so nižji objekt s 120 stanovanji prodali znanemu kupcu, ena stolpnica z 81 stanovanji je že vsa prodana in ljudje že živijo v njej, v drugi stolpnici, ki bo vseljiva konec junija, je prodanih petnajst stanovanj, tretja stolpnica bo vseljiva drugo leto, peti objekt s 120 stanovanji pa je prav tako vseljiv in ima prodanih 30 enot.

"Stanje se že izboljšuje. Ljudje so počasi dojeli, da je cenovno dno že doseženo," je še povedal Pinter. Kljub temu novih stanovanjskih objektov ne načrtujejo, saj ne vedo, komu bi jih prodali, pa tudi prodajna cena je prenizka. "V Mariboru se stanovanja prodajajo po ceni, ki ne pokrijejo vseh stroškov, zato so nove gradbene aktivnosti na stanovanjskem področju samomor," je zatrdil.

Ne spreglejte