TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 11. 2010,
13.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 23. 11. 2010, 13.22

8 let

Tretjina pripomb je na lastništvo nepremičnin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Geodetska uprava RS (Gurs) je do danes prejela nekaj manj kot 379.000 sprememb in pripomb na podatke o nepremičninah.

33 odstotkov sprememb se je nanašalo na spremembe lastništva, 23 odstotkov na vrednost nepremičnin, ostalo pa na podatke o nepremičninah, so danes sporočili z ministrstva za okolje in prostor.

Geodetske pisarne je do danes obiskalo okoli 98.400, spletno stran www.obvescanje.si pa okoli 24.900 lastnikov nepremičnin. Gurs ponovno prosi lastnike, da sporočijo spremembe podatkov o nepremičninah in uredijo lastništvo svojih nepremičnin v registru nepremičnin.

Na zemljiško knjigo le lastniki nepremičnin Za vpis lastništva, ureditev pomanjkljivih, nepravilnih ali nepopolnih podatkov o lastniku v zemljiški knjigi mora poskrbeti lastnik sam, saj zemljiška knjiga spremembe vpiše le na podlagi zemljiškoknjižnega predloga.

To velja tudi za vpis matične številke lastnika - šele po vpisu matične številke bo zemljiška knjiga vse spremembe podatkov o imenu, priimku in naslov lastnika prevzemala iz centralnega registra prebivalstva oziroma poslovnega registra.

Lastnik mora sam poskrbeti tudi za evidentiranje stavbe v zemljiškem katastru in katastru stavb z zahtevo za evidentiranje sprememb v katastrih, ki ji priloži elaborat, ki ga v predpisanem postopku izdela geodet ali projektant.

Geodetska uprava bo v okviru možnosti tudi v naslednjih letih lastnike obveščala o podatkih, ki jih vodi v svojih evidencah in o usklajenosti s podatki o nepremičninah v drugih javnih evidencah. Nekateri napačni podatki o nepremičninah so nastali pri popisu in avtomatskih povezavah podatkov, večinoma pa so rezultat tega, kako so nepremičnine in lastništvo evidentirane v javnih evidencah.

Katere so najpogostejše napake? Najpogostejše napake so, da za večstanovanjske stavbe ni vpisana etažna lastnina, da je sklenjena pogodba za promet z nepremičninami, ki je lahko tudi notarsko overjena, novi lastnik pa ni predlagal vpisa v zemljiško knjigo, in da je lastnik v zemljiški knjigi vpisan brez matične številke, kar onemogoča enolično povezavo med podatki zemljiške knjige, katastrov in registra nepremičnin.

Poleg tega nepremičnine v katastrih in v zemljiški knjigi niso vpisane z istimi identifikacijskimi številkami, stavba ni povezana s pravo parcelo, ker stavba ni evidentirana v zemljiškem katastru in katastru stavb, po gradnji predvsem infrastrukturnih objektov pa ni bila izvedena izmera, parcelacija in prepis teh objektov oziroma zemljišč na občino ali državo.

Veliko pritožb glede izračunavanj vrednosti Glede vrednosti nepremičnin lahko lastniki pripombe z obrazcem po pošti ali prek spleta pošljejo do 25. januarja. Gurs opozarja, da lastniki veliko pripomb na vrednost pošljejo tudi zato, ker so podatki o nepremičninah nepravilni in zato tudi vrednost ni pravilno izračunana. Zato lastnikom svetuje, naj najprej uredijo morebitne napačne podatke o nepremičnini s spletno aplikacijo, naslednji dan se bo v aplikaciji pokazala popravljena vrednost nepremičnin.

Rok 25. januar velja le za pripombe na vrednost, spremembe podatkov o nepremičnini in lastništvu bodo lahko lastniki uredili tudi pozneje. Pomembno pa je, dodajajo na ministrstvu, da podatke uredijo do uporabe za davek na nepremičnine, ki naj bi ga uvedli z letom 2012.

Ne spreglejte