SiolNET. Trendi Zdravje
2,55

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Znanstveniki: Priporočamo tridnevni konec tedna

2,55

termometer

prosti čas
Foto: Thinkstock

Večina zaposlenih verjetno meni, da bi bilo bolje, če bi konci tedna trajali tri dni namesto dveh, zdaj pa so to potrdili tudi znanstveniki.

Ne le da bi tridnevni konec tedna omogočil več prostega časa, ki bi ga lahko namenili družini in/ali prijateljem oz. kakšnim hobijem, manj delovnih dni v tednu bi imelo pozitiven vpliv tudi na okolje, piše Business Insider. Tako bi namreč zmanjšali porabo energije. S štiridnevnim delavnikom bi zmanjšali število poti na delovno mesto in z njega, pa tudi samo porabo energije na delovnem mestu.

Poleg pozitivnega vpliva na okolje bi manj delovnih dni blagodejno vplivalo na zdravje vseh. Če bi delali manj dni, bi se izboljšalo razmerje med časom, ki ga porabimo za službo, in prostim časom, to pa bi izboljšalo naše fizično in psihično zdravje. Več časa bi imeli za družabne aktivnosti, več pa bi ga lahko namenili tudi skrbi za otroke in starejše. 

Manj delovnih ur, boljše počutje

Eksperiment z zmanjšanim številom delovnih ur na izbranih delovnih mestih na Švedskem leta 2015 je pokazal, da se je zmanjšalo število bolniških odsotnosti in celo povečala produktivnost, dodaja Business Insider, ki navaja še antropologa Davida Graeberja. Ta pravi, da imamo številni službe, ki se vsaj deloma zdijo nesmiselne. Ekonomisti že dlje časa govorijo o nekoristnih urah, ki so del številnih delovnih dni in med katerimi delavci ne izkoriščajo popolnoma svojih delovnih mest, a morajo biti prisotni na njih. Namesto da bi delali več ur za majhno produktivnost, bi lahko imeli krajši delovni teden, tako pa izboljšali svoje okolje in tudi počutje.

Več prostega časa pozitivno vpliva tako na fizično kot psihično počutje. Več prostega časa pozitivno vpliva tako na fizično kot psihično počutje. Foto: Thinkstock

Konci tedna pri nas (za zdaj) ostajajo dvodnevni, zato jih velja še toliko bolj izkoristiti, še posebej ob lepem vremenu, kakršno je napovedano za to soboto in nedeljo.

Kam za konec tedna

Želimo vam lep konec tedna. Če še ne veste, kako ga boste preživeli, vam ponujamo nekaj predlogov.

V soboto:
- V okviru Festivala Vinarium se bo ob 9. uri začel praznik vinogradnikov Lendavska trgatev. 
- Ob 10. uri se bo s tekom Urbani gladiator Ljubljana začel Športni vikend Ljubljanica. Ob 18. uri bo start Otroških tekov Povodnega moža, ob 21. uri pa 7. Nočnega malega maratona Ljubljanica.
- Ob 11. uri se bo začel tradicionalni kolesarski 38. Juriš na Vršič.
- Ob 12. uri se bo v Radljah ob Dravi začel svetovni festival praženega krompirja.
- Ob 20.30 bodo odprli razstavo 51. mednarodnega slikarskega Ex tempore Piran v Portorožu.
- V Celju bosta potekala ultramaraton in pohod Celje-Logarska dolina. 

V nedeljo:
- Ob 10. uri bo ob začetku evropskega dneva judovske kulture vrata odprl Judovski muzej Ljubljana. 
- Prav tako ob 10. uri se bo začel tradicionalni Ribniški semenj suhe robe in lončarstva.
- Ob 10. uri se bo v Tržiču začela tradicionalna Šuštarska nedelja.
- Ob 11. uri se bo s kolesarskim maratonom Ljubljanica sklenil Športni vikend Ljubljanica.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 233
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin