SiolNET. Trendi Zdravje
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pobuda Jamieja Oliverja tudi v Sloveniji (foto)

3

termometer

Že tretjo leto zapored s ciljem spodbujanja zdrave prehrane pri otrocih Irena Tomažin, ambasadorka mednarodnega dneva Food Revolution Day, pri nas organizira dogodek družinskega kuhanja.

Bolezni otrok, povezanih z neustrezno prehrano, je vse več, zato ni bilo še nikoli tako pomembno in nujno izobraževanje že najmlajših o prehrani. O tem govori mednarodna pobuda Food Revolution Day, ki jo je začel svetovno znani kuhar Jamie Oliver. Njegovo sporočilo pa kot ambasadorka tega mednarodnega dneva k nam prinaša Irena Tomažin, ki že nekaj časa deluje v okviru svojega projekta Zdrava juhica.

Že milijon podpisov peticije za poučevanje o prehrani v šolah Letos je pravnica, ki se že nekaj časa posveča skrbi za zdravo prehrano otrok, že četrtič zapored organizirala slovensko različico dogodka Food Revolution Day, s katero ambasadorji po vsem svetu vabijo k družabnemu družinskemu kuhanju ter ob tem spodbujajo učenje otrok o prehrani. V okviru mednarodne pobude Oliver vabi tudi k podpisu peticije, ki od vlad držav G20 zahteva uvrstitev izobraževanja o zdravi prehrani v redne šolske programe. Do zdaj je angleški kuhar zbral že več kot milijon podpisov.

Otroka lahko na igriv način navdušimo za zdrave navade "Dogodek, kot je Food Revolution Day, nas nedvomno opomni, kako pomembna sta znanje o pripravi hranljivih obrokov ter širjenje te izjemne dediščine prihodnjim generacijam. Trdno verjamemo, da lahko prav vsakega otroka s sproščenim, igrivim in radostnim pristopom navdušimo za zdrave navade, ki ostanejo njihova pomembna popotnica v nadaljnjem življenju," pravi Irena Tomažin, ki je s ciljem ozaveščanja o pomenu zdrave prehrane otrok ta konec tedna dogodke organizirala v Ljubljani, Mariboru in Bohinjski Bistrici.

Kulinarične in kuharske delavnice Odvile so se ustvarjalne kulinarične in kuharske delavnice ter okrogla miza z izhodiščnim vprašanjem, kako naj bo v prehrani otrok čim manj sladkorja. Posebej za vrtce in otroke pa je slovenska ambasadorka pobude Food Revolution Day v sodelovanju s partnerji zasnovala tudi nagradni natečaj na temo skuštranega brokolija in povabila otroke k ustvarjanju receptov, risb, sestavljank, zamisli za lutkovno predstavo, pesmi in podobno.

Otroci so kuhali Na delavnici so z najmlajšimi ta konec tedna v Mariboru, Ljubljani in Bohinjski Bistrici iz brokolija pripravljali juho. "Skupno, igrivo kuhanje in sproščeno ustvarjanje otroke spodbudi in opogumi, da z veseljem spoznavajo, režejo, tipajo in okušajo zelenjavo (tudi surovo) ter z zanimanjem in ponosom okušajo to, kar so sami skuhali," še pravi Irena Tomažin. Za ušesa te bom, predstava o zdravi prehrani Medtem ko so otroci v Ljubljani uživali v predstavi o zdravi prehrani igralke Nataše Tič Ralijan z naslovom Za ušesa te bom!, so se starši posvetili pogovoru o pomenu otroške prehrane, ki ga je povezovala Irena Tomažin. Na okrogli mizi so sodelovali družinska terapevtka naravnega zdravljenja Za sončke Jasna Matjašič, Mojca Kurent, višja medicinska sestra in učiteljica masaže dojenčkov, in Špela Falatov, vodja Centra za zdravljenje avtizma ZA.

Hrana naj se ne pojavlja v obliki kazni in nagrade Jasna Matjašič je v pogovoru tako poudarila pomen ustrezne prehrane, ki je telesu v podporo še posebej, ko smo bolni. Kadar smo zdravi, se telo namreč lažje zoperstavi snovem, ki ga obremenjujejo. Pri čemer pa je izbor prehrane pogosto tudi močno povezan z našimi občutki.

Kadar smo v stiski ali stresu, bolj posegamo po sladki hrani. Zato je še posebej pomembno, da se pri otrocih hrana ne pojavlja v obliki nagrade ali kazni, temveč jih že v zgodnjih letih navadimo na spoštovanje in rednost prehrane, kot tudi na to, da si je za zdrav in kakovosten obrok treba vzeti čas.

Otroci naj počasi spoznavajo nove okuse Še posebej pri majhnih otrocih, ki potrebujejo več časa, da spoznavajo nove okuse in se nanje navadijo, pa je potrebna potrpežljivost, je poudarila Mojca Kurent, višja medicinska sestra in učiteljica masaže dojenčkov. Zelo pomembno je, da jim damo možnost, da hrano otroci postopoma spoznavajo z dotikom, okušanjem, pri tem pa ne hitimo z uvajanjem različnih okusov.

Špela Falatov, vodja Centra za zdravljenje avtizma ZA, je pri tem še dodala, da je za otroka ključno, da ima dovolj časa za vsako posamezno fazo svojega razvoja, saj se skozi gibanje in zaznavanje okolja pomembno razvijajo njegovi možgani. Pri razvoju možganov v zgodnjih letih imata zelo pomembno vlogo tudi prehrana in vnašanje dovolj hranil v telo, zlasti kakovostne maščobe, kot so hladno stisnjena, ne segreta olja, semena in surovo maslo, ter izogibanje strupom, ki onemogočajo delovanje organizma, predvsem sladkorju in umetnim sestavinam.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin