Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
6. 10. 2015,
15.11

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 6. 10. 2015, 15.11

7 let, 12 mesecev

Kako lahko stres uniči sanje o popolni postavi (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Osebni trener Miha Geršič v tokratnem videovodniku govori o stresu in o tem, kako lahko ta ovira naš napredek pri izgubi odvečnih kilogramov.

Stres je odziv telesa na dogodke, ki nas iztirijo. Načeloma gre za popolnoma naraven pojav, ki ne bi smel imeti večjega vpliva na našo vizualno podobo, počutje in zdravje. Problem pa nastane, ko zaradi načina življenja in naših reakcij na dogodke stres postane kroničen.

Nagaja nam hormon kortizol Hormon, ki je v močni povezavi s stresom in ima velik vpliv na samo telesno preobrazbo, se imenuje kortizol. Po sami naravi se sprošča v določenih ciklih. Koncentracija kortizola je visoka predvsem zjutraj, kar našemu telesu omogoči normalen začetek dneva, nizka pa v večernih urah, ko se moramo umiriti in je na sporedu počitek. Prav tako pa je koncentracija kortizola visoka, ko smo pod stresom.

Vse več ljudi pa se s stresom sooča večkrat dnevno, odvečne maščobne obloge pa so povsem logična posledica, pravi Miha Geršič.

Pod stresom smo običajno, ko sedimo Vse naštete posledice nam konkretno kvarijo načrte, ko se borimo z odvečnimi kilogrami. V preteklosti so bili ljudje pod hudim stresom predvsem zaradi nevarnosti. Odgovor na stres sta bila ali boj ali beg, pri čemer so porabili ogromno energije oziroma kalorij. Danes pa smo pod stresom večinoma, ko smo v pisarni, pred televizorjem, v avtu itd., pri čemer ne porabimo odvečnih kalorij.

Nad stres z gibanjem Včasih preprosto ni dovolj, če zdravo jeste in ste redno telesno aktivni. Zelo pomembno je tudi to, da se s stresom znate pravilno spopasti. Svetujem vam, da ob takšnih situacijah globoko zadihate, se umirite in šele potem odreagirate.

Za samo sproščanje je odlična tudi meditacija, branje knjig in člankov, ki v vas vzbudijo pozitivno voljo, daljši sprehodi v naravi in podobno. Super način premagovanja stresa je tudi telesna aktivnost.

Ne spreglejte