Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 3. 2012,
17.35

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

pomlad balkonsko cvetje

Ponedeljek, 12. 3. 2012, 17.35

6 let, 1 mesec

Sproščujoča oaza na balkonu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Ko posijejo prvi pomladni sončni žarki, se odpre tudi sezona posedanja na balkonih in terasah.

Če živite v stanovanjskem bloku ali pa le radi posedate na balkonu, si ga lahko – ne glede na njegovo velikost – uredite tako, da bo prava mala oaza sprostitve, ki lahko poleg sproščanja in počitka predstavlja tudi hobi.

Cvetje in zelenje

Navadno imajo cvetoče zasaditve in zelenje dvojno vlogo – poleg tega, da pomirjajo in nudijo vizualni užitek, hkrati tudi ščitijo naš balkon pred nezaželenimi pogledi sosedov in mimoidočih.

Če niste pristaši klasičnih sort za balkonske zasaditve kot so recimo bršljanke, nageljni, potonike in ostale viseče cvetlice, lahko posežete tudi po kakšnih bolj eksotičnih zasaditvah. Paziti morate le na to, da izbiro sadik ali semen prilagodite razmeram na balkonu. Se naš balkon cel dan kopa v močnem soncu? Je njegova lega severna? Drobne cvetlice navadno ne ljubijo vroče pripeke, veliko bolj pa so nanjo odporne kakteje.

Vas bolj pomirja zelenje? Barvnemu cvetju se lahko odrečete in raje zasadite kaktuse, trave ali zelišča.

Če ne želite zapravljati za lonce in keramiko, se lahko znajdete tudi drugače. Manjše rastline posadite v prazne pločevinke ali pločevinaste škatle za piškote (če imate radi retro videz, se lahko sprehodite po boljšaku in najdete kaj podobnega), uporabite pa lahko tudi odkrušeno glineno posodo, železen ali lesen čeber …

Sedežna garnitura

Če je le dovolj prostora, na balkonu po navadi ne manjka prostorček za posedanje. Izbiramo lahko med mnogimi različnimi "vrtnimi" garniturami v raznolikih slogih in materialih, če pa smo vsaj malce ročno spretni, si lahko kakšno klop ali sedež izdelamo tudi sami (recimo iz lesenega zabojčka za krompir). Najbolj praktični so gotovo zložljivi stoli in mize, saj lahko tako garnituro po koncu sezone lažje pospravimo in zaščitimo pred snegom in mrazom.

vrt, pomlad, poletje | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Zabava na balkonu

Za pravo vzdušje pa poskrbi tudi okrasje. V lonec z rožami zataknjena pisana vetrnica, čajne svečke v zanimivih svečnikih ali okrasne blazine iz blaga prijetno popestrijo podobo balkona. Poleti lahko balkon spremenimo v prizorišče zabave, razobesimo pisane zastavice iz blaga ali papirja, ob večerih pa prižgemo električne lučke (da ne čakajo v škatli do naslednjega božiča). Obesimo lahko tudi pisane lampijone in lanterne iz riževega papirja, ki dodajo piko na i podobi pomladno-poletne rezidence zabave in sprostitve.

Video: mini vrt v terariju

V spodnjem videu si lahko ogledate, kako lahko pravi vrt gojite tudi na tako majhni površini, kakršno predstavlja steklen terarij. Z njim pa prihranite še nekaj dragocenega prostora na balkonu.

Ne spreglejte