Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
6. 4. 2014,
12.14

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Vrt Vrt vrtnarjenje nasveti

Nedelja, 6. 4. 2014, 12.14

2 meseca, 1 teden

Pripravite vrt na novo sezono

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Priprava tal, popravilo vrtne ograje in namestitev zbiralcev deževnice je le nekaj izmed opravil, za katere je dobro, da se jih lotimo in vrt pripravimo na novo sezono.

Priprava tal

Vrtna tla je treba pred vsako sezono ustrezno pripraviti. Najpomembnejše pri tem je gnojenje, s čimer v zemljo vnašamo hranilne snovi. Organska gnojila obenem izboljšujejo sposobnost vezavo vode, kar je pomembno tam, kjer so tla lažja in je manj padavin. Ob pripravi vrtnih tal odstranimo tudi plevelne rastline, odstranimo vse, kar bi gojenim rastlinam jemalo prostor, hranila, svetlobo in vodo.

Očistite orodje

 | Foto: Po mesecih mirovanja je treba vrtno orodje očistiti, kar ne le zagotavlja dolgo življenjsko dobo pripomočkov, temveč preprečuje tudi razvoj bolezni na rastlinah. Umazano orodje je lahko dobro okolje za razvoj rastlinam škodljivih bakterij.

Pripravimo prostor za kompost

Če tega še niste storili, pripravite prostor za kompost. Za to lahko uporabite star lesen zabojček, ki ga postavite v izbrani kot vrta, ali pa tega naredite sami tako, da skupaj zbijete nekaj lesenih desk. Poskrbite, da bo kompostnik dovolj velik glede na potrebe vašega vrta. Med sezono pa ne pozabite vsak mesec v kompostu zbranega preobrniti.

Zbiralniki deževnice

Po vrtu postavimo posode za zbiranje deževnice, kar ni dobro le za to, da bomo pri zalivanju porabili manj vode iz pipe, temveč jo imajo rade tudi rastline.

Popravite ograjo

Vrtna ograja in vrata je treba vzdrževati. Če jih je že načel čas in hladni meseci, je začetek pomladi ravno pravi čas, da jih, kjer je to treba, popravimo. Za deževne dni pa jih zaščitimo s sredstvi, ki varujejo pred vlago.

Znebite se škodljivcev

Pobliže si oglejte trajnice, da niso med zimo postale dom različnim kolonijam škodljivcev. Čim prej kot boste odkrili, hitreje in preprosteje se jih boste lahko znebili.

Ne spreglejte