Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 3. 2014,
9.56

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

nasveti zelenjava Vrt Vrt vrtnarjenje

Petek, 14. 3. 2014, 9.56

2 meseca

Pet nasvetov za varčnejši vrt

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

S pridelovanjem lastne zelenjave lahko prihranimo kar nekaj denarja, a nega vrta po drugi strani zahteva tudi finančni vložek. Kako vrtnariti najceneje?

Če vam je vrtnarjenje tuje in se boste letos obdelovanja lastnega vrtička lotili prvič, potem vas morda skrbijo dodatni stroški, ki jih prinese to sicer prijetno opravilo. A pri delu na vrtu lahko prihranite tudi drugače, ne le pri denarju, ki bi ga sicer zapravili v trgovini ali na tržnici.

Ne zapravljajte po nepotrebnem

Če se obdelave vrtička lotevate prvič, ne kupujte na vrat na nos novega orodja in vsega, kar spada zraven. Preglejte oglase na spletu ter tako prihranite pri nakupu motik, grabelj, žičnate ograje in podobnega. Odlična je tudi reciklaža: star posteljni okvir lahko spremenite v toplo gredo, prav pa pridejo tudi jogurtovi lončki ali stari glineni lonci.

Dobri sosedski odnosi

Ne glede na to, ali ste si vrt uredili doma ali pa ste zemljo najeli – velika verjetnost je, da ima vaš vrtičkarski sosed orodje, ki vam ga lahko posodi. Dobrodušnost in dobra volja delata čudeže – morda si boste kmalu izmenjevali tudi nasvete, sadike, semena in pridelek. Pa tudi delo na vrtu bo bolj zabavno.

 | Foto:

Kompostirajte

Ne zapravljajte za umetna gnojila, v kotičku vrta uredite kompost, na katerega boste odlagali plevel in organske odpadke iz gospodinjstva. Odpadki se bodo razgradili v hranljiv organski kompost, s katerim boste lahko dognojili zemljo na svojem vrtu.

Bodite varčni z vodo

Prihranite lahko tudi pri računu za vodo. Na vrtu namenite prostorček tudi zbiralniku deževnice. To je lahko plastičen sod ali kaj podobnega. Morda se v njem ne bo nabralo dovolj vode za celotno sezono, nekaj litrov pa boste le prihranili.

Škodljivce in plevel odganjajte naravno

Ste vedeli, da lahko z vinskim kisom uspešno zatremo plevel? Kis prelijte v plastenko z razpršilom in previdno popršite poganjke plevela. Seveda se prepričajte, da ne pršite poganjkov zelenjave. Da bi odgnali mačke, v zemljo sem in tja podtaknite pomarančne olupke, mravlje pa odženite s posušeno kavno usedlino.

Ne spreglejte