Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
25. 2. 2014,
14.35

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

orhideje

Torek, 25. 2. 2014, 14.35

6 let, 1 mesec

Orhideja, kraljica med cvetlicami

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Orhideje za uspevanje potrebujejo svetlobo, zato bo najbolje, da pred nakupom orhideje določite mesto, kjer se bo bohotila cvetlična lepotica. Tako boste tudi vedeli, katero izbrati.

V naravi obstaja kar 25 tisoč različnih vrst orhidej, vsaka izmed njih pa ima posebne zahteve. Čeprav je ta cvetlica nekoč veljala za redko, drago in zahtevno, danes za vzgojo orhideje ne potrebujemo toliko znanja in napora. Številne med rastlinami lahko vzgojite doma, čeprav drži, da jim je treba posvetiti nekoliko več pozornosti kot drugim sobnim rastlinam.

Najpomembnejša pri vsem je svetloba. Prostor za vzgajanje rastline določite še pred nakupom, tako boste namreč lahko s poznavalcem preverili, ali izbrani prostor ustreza potrebam določene rastline. Nekaterim bolj prija severna, drugim bolj južna stran prostorov. Pri vseh pa je treba paziti, da niso na prepihu in če je v prostoru nekoliko višja temperatura, mora biti v zraku tudi več vlage, da se rastlina ne bi izsušila.

Korenine naj bodo zelene, listi pa cvetoči Nekatere vrste orhidej res potrebujejo veliko pozornosti, druge pa za vzgojo niso zahtevne. Zdravje rastline preverite po listih, ti ne smejo biti poškodovani, rumeni na vrhovnih ali izsušeni, temveč napeti in sijoči. Prav tako je dobro preveriti tudi korenine. Ni dobro, da gledajo iz posode, naj bodo sveže in zelene. In če želite čim dalj uživati v cvetovih orhidej, potem je bolje, da izberite tisto, ki ima čim več cvetnih stebel.

Cvetlice v mirovanju Neizogiben življenjski cikel orhideje je mirovanje, pri čemer je to odvisno od vrste. Lahko gre za nekaj tednov, lahko tudi mesece. V obdobju mirovanja orhideja potrebuje le malo vode, nekatere v hladnem, druge v toplem delu leta. V tem času je treba paziti, da z zalivanjem ne povzročimo gnitja korenin.

Orhidej nikakor ne sadimo v običajno zemljo, temveč v substrat, ugoden za njihovo rast. Ta je sestavljen iz mešanice maha, lubja, korenin, praproti, stiropora, listov in šota. Rastline lahko posadimo v plastične ali glinene lončke, ki naj bodo brez glazure, vsekakor pa z dovolj velikimi luknjami. Iz teh bo voda hitro odtekla, s tem pa bodo korenine imele dostop do zraka. Lončki naj bodo čim manjši, tako da bodo imele orhideje čim manj prostora, pa vendar naj bodo toliko veliki, da vanje brez lomljenja spravimo vse korenine. Orhidej ne smemo presajati, ko cvetijo, pravi čas za to je obdobje mirovanja.

Cattleye so kraljice med orhidejami Cvetovi orhidej Cattleye so veliki in zaradi bogatih barv vpadljivi. Uspevajo ob oknih na južni ali zahodni strani. Da jih sonce ne bo preveč neposredno in močno obsijalo, je dobro okna zastreti z zavesami. Z mehko vodo jih popršite vsaka dva dneva, zalivajte pa jih vsake tri tedne oziroma takrat, ko se substrat narahlo osuši.

Pozimi naj imajo svetlobe štiri ure na dan Ohrideja Dendrobium v naravi raste na steblih, v notranjih prostorih pa naj bo blizu okna, a zaščitena pred premočnim soncem, ki lahko požge liste. Pozimi jih je treba umetno osvetljevati za štiri ure na dan. Zalivati jih je treba enkrat na teden.

Cvetovi čez vse leto Orhideje iz roda Phalaenopsis cvetijo vse leto. Postavite jih k oknu na vzhodu, tam naj uživajo zmerno osončenje, pa vendar naj imajo veliko svetlobe. Zalivati jih je dobro zjutraj, poleti na tri dni, pozimi vsakih osem ali deset dni.

Ta rod ima 50 različnih vrst, v naravi pa jih najdemo na drevesih, skalah ali z mahom pokritih strmih rečnih pobočjih. Največ jih je v azijskih tropskih gozdovih.

Ne spreglejte