Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
24. 2. 2014,
11.40

Osveženo pred

2 leti, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

balkonsko cvetje vrtiček na balkonu rože balkon pomlad

Ponedeljek, 24. 2. 2014, 11.40

2 leti, 12 mesecev

Najbolj primerne rastline za gojenje na balkonu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Prvi letošnji sončni dnevi so v marsikom že prebudili željo po vrtičkarskih mojstrovinah, ki pa se jih lahko lotimo tudi na balkonu.

Ne glede na to, kako majhen balkon imate, je na njem zagotovo dovolj prostora za rastline. Preden se lotite sajenja, pa preverite, kateri deli balkona imajo največ svetlobe, kateri so bolj senčni in kje najbolj piha veter.

Zelenjava in začimbe

Poleg okrasnih rastlin na balkonu lahko pridelujete tudi sestavine za vaše obroke. Če imate na balkonu dovolj svetlobe, lahko posadite paradižnike in paprike, na bolj senčnih balkonih pa bodo uspevali solata, korenje, špinača in ohrovt.

Za razliko od zelenjave so začimbe precej manj zahtevne in bodo uspevale v različnih okoljih, lahko tudi kar v kuhinji, kjer bodo vedno pri roki.

Rože

vrt, balkon | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Pri rožah verjetno ne bo zadrege, katere izbrati, saj imamo pri nas nekatere že skoraj klasične balkonske cvetlice, če pa bi radi, da opravljajo še dodatne funkcije, izberite na primer sivko, ki bo vaš balkon prijetno odišavila, ali pa ameriški slamnik, ki bo na vaš mini vrtiček privabil koristne žuželke. Koristne so tudi sončnice, ki bodo privabile opraševalke.

Sadje

Sadne rastline potrebujejo od šest do sedem ur sonca na dan. Če ima vaš balkon primerno lego, se boste lahko vsako poletje veselili sadne trgatve na vašem balkonu. Na visečih loncih lahko gojite jagode, v večjih loncih pa bodo lepo uspevale tudi borovnice. Za gojenje na balkonu so primerna tudi sadna grmičevja ali miniaturne različice sadnih dreves, ki jih lahko kupite v vrtnih centrih.

Senca

Če bi si na balkonu želeli predvsem več zasebnosti in sence, lahko tudi za to poskrbijo rastline, na primer rožlin ali bambus, medtem ko bodo stročnice, kot sta grah in fižol, poskrbele za razpršeno svetlobo. Pred radovednostjo sosedov vas bodo obranile visokorastoče rastline, kot so vzpenjava hortenzija, navadni hmelj in že omenjene sončnice.

Ne spreglejte