SiolNET. Trendi Top deset
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Top 10 romantičnih filmov zadnjega desetletja

4

termometer

Marsikomu se ob ogledu klasik, kot so Casablanca, V vrtincu, Doktor Živago in Titanik, utrne kakšna solza. Kako pa so se studii z žanrom romantičnih filmov spoprijeli v zadnjih desetih letih?

Pred prihajajočim dnevom zaljubljencev, valentinovim, smo za vas pobrskali za desetimi filmi, ki so v srcih gledalcev pustili največji pečat.

Beležnica (The Notebook) – 2004

Ostareli Noah redno obiskuje Allie, staro, napol senilno žensko, ki biva v domu za starejše. Noče je dolgočasiti z govoričenjem o svojem monotonem vsakdanu, zato se odloči, da ji bo prebral zgodbo, zapisano v stari beležki. V njej je namreč podrobno opisano pričevanje mladega para iz štiridesetih let prejšnjega stoletja, katerega strastna veza je bila prekinjena po ločitvi med drugo svetovno vojno. Poleg takratnih razmerij v državi je bil glavni razlog za ločitev ljubimcev prigovarjanje Allienih staršev, pripadnikov visokega meščanskega razreda, ki so menili, da Noah ni primeren moški zadnjo. Sedem let pozneje se spet srečata in se, kljub zavesti o popolni razcepitvi življenjskih poti, ne moreta upreti skušnjavi, da svoji ljubezenski zvezi ne bi dala nove priložnosti.

Romantični par: Rachel McAdams in Ryan Gosling

Romanca v Rimu (When in Rome) – 2010

Ambiciozna Newyorčanka Beth nikakor ne more najti prave ljubezni, zato med obiskom Rima vzame nekaj kovancev iz vodnjaka ljubezni. S tem si na glavo nakoplje nerazložljivo hrepenenje nekdanjih lastnikov kovancev: bogatega proizvajalca klobas, cestnega čarovnika, strastnega slikarja in samovšečnega manekena. Toda ko ji začne dvoriti tudi simpatični novinar Nick, mora Beth ugotoviti, ali so njegova čustva pristna ali pa je tudi on zgolj suženj ljubezenskega uroka.

Romantični par: Kristen Bell in Josh Duhamel

Skozi čas (About Time) – 2013

Režiser kultnih romantičnih komedij Pravzaprav ljubezen in Rock'n'Roll pirati predstavlja brezčasno ljubezensko zgodbo 21-letnega Tima, ki mu oče nekega dne zaupa, da lahko moški iz njune družine potujejo v času. Ko Tim spozna simpatično Mary, lahko z vračanjem v preteklost vedno znova popravi zabavne nesreče, ki se mu redno dogajajo, in tako osvoji njeno srce. Toda ko med enim od časovnih skokov izbriše vse Maryjine spomine na njuno poznanstvo, se odloči, da si bo znova – tokrat brez goljufanja – izboril njeno naklonjenost.

Romantični par: Rachel McAdams in Domnhall Gleeson

Wall-E (Wall-E) – 2008

Ustvarjalci zabavnih animacij Neverjetni, Avtomobili in Reševanje malega Nema nas vabijo 700 let v prihodnost, ko je človeštvo zaradi prevelike onesnaženosti zapustilo Zemljo, za sabo pa so pustili čistilnega robota WALL-E-ja. Zvedavi malček se na žalost počuti zelo osamljenega, toda nekega dne na Zemljo prispe skrivnostna robotka Eve, ki v WALL-E-ju prebudi romantično žilico in ga popelje na fantastično avanturo. Iznajdljivi robot mora zbrati obilico poguma in vsem dokazati, da ni nič narobe, če se v njem skriva nekoliko drugačno vezje.

Romantični par: Eve in WALL-E

Ljubezen (Amour) – 2012

Georges in Anne sta upokojena učitelja glasbe, ki živita zadovoljno in umirjeno življenje v svojem pariškem stanovanju, predana drug drugemu in svoji strasti do glasbe. Njuna hči, prav tako glasbenica, prebiva s svojo družino v tujini. Nekega dne Anne zadene kap. Čeprav si opomore, se njeno stanje hitro slabša. Brezpogojna ljubezen starega para se znajde še pred zadnjo preizkušnjo. Film je med drugim prejel oskarja za najboljši tujejezični film in zlato palmo.

Romantični par: Emmanuelle Riva in Jean-Louis Trintignant

Valentinovo (Valentine's Day) – 2010

Režiser zabavnih romanc Čedno dekle in Princeskin dnevnik sledi ljubezenskim prigodam desetih ljudi, ki v kaotičnem Los Angelesu vsak na svoj način doživljajo praznik vseh zaljubljencev, valentinovo. Neizpolnjena romantična hrepenenja v nekaterih prebudijo nepričakovana ljubezenska priznanja, medtem ko v drugih vsiljivi in vedno manj doživeti praznik vzbudi nerazložljiv odpor. A vse romantične zgodbe in usode se na tragičen ali vesel način prepletejo v veliko skrivnost ljubezni.

Romantični par (no, njih nekaj): Jessica Alba in Ashton Kutcher, Jennifer Garner in Patrick Dempsey, Shirley MacLaine in Hector Elizondo, Emma Roberts in Carter Jenkins, Taylor Swift in Taylor Lautner, Jessica Biel in Eric Bane, Anne Hathaway in Topher Grace ter Julia Roberts in Bradley Cooper

Jej, moli, ljubi (Eat Pray Love) – 2010

Film, posnet po knjižni uspešnici, predstavlja skorajda popolno življenje radožive Liz, ki se odloči podreti samoomejitve površinskega zadovoljstva in na novo spisati svoje življenje. Po neuspešnih poskusih zanositve in ločitvi se v iskanju novih doživetij in strasti odpravi na svetovno odisejado, ki jo vodi v odkrivanje gurmanskih užitkov italijanske kuhinje, raziskovanje skrivnosti starodavnih indijskih molitev in spoznavanje notranjega miru ter življenjske ljubezni na Baliju.

Romantični par: Julia Roberts in James Franco ter Julia Roberts in Javier Bardem

Pisma Juliji (Letters to Juliet) – 2010

Mlada Američanka Sophie pride v Verono, mesto, v katerem je rojena Julija – slavni lik iz še bolj slavnega dela Romeo in Julija. Sophie se kmalu pridruži skupini prostovoljcev, ki se odloči odgovarjati na pisma Juliji, v katerih iščejo ljubezenske nasvete. Sophiejin odgovor na pismo iz davnega leta 1951 navduši njegovo avtorico, da po številnih letih dopotuje v Italijo z namenom najti davno izgubljeno ljubezen. Ta prihod povzroči niz neverjetnih dogajanj, v katerih bo vsak od likov spoznal pravi pomen besede ljubezen in doživel trenutke, o katerih nikoli niso niti sanjali.

Romantični par: Amanda Seyfried in Christopher Egan ter Amanda Seyfried in Gael García Bernal

Ljubezen in druge droge (Love & Other Drugs) – 2010

Režiser poetičnih dram Jesenska pripoved in Poslednji samuraj prikaže zgodbo uspešnega in zapeljivega farmacevtskega predstavnika Jamieja, ki sreča enakovrednega nasprotnika v radoživi Maggie. Ob burnih ljubezenskih začetkih njunega razmerja Jamie prvič začuti iskreno navezanost, toda Maggie ne želi resne zveze, saj jo teži neprijetna skrivnost. Kljub vsem težavam nenavadni par postaja vse bolj odvisen od najbolj nepredvidljive droge – ljubezni.

Romantični par: Anne Hathaway in Jake Gyllenhaal

500 dni s Summer (500 Days of Summer) – 2009

Sladko-grenka pripoved o 500 dnevih ljubezenskih vzponov in padcev nas popelje v življenje idealističnega romantika Toma, ki se zaljubi v novo sodelavko Summer. Kljub Tomovim začetnim spodrsljajem pri dvorjenju se počasi zbližata, toda zaradi različnih prepričanj o pomenu ljubezni njuna zveza razpade. Po bolečem žalovanju se Tom odloči obrniti nov list, a življenje se še enkrat poigra z nesojenim parom in znova prekriža njuni življenjski poti.

Romantični par: Zooey Deschanel in Joseph Gordon-Levitt

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin