SiolNET. Trendi Svet znanih
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Suau dobitnik nagrade World Press Photo

3

termometer

Ameriški fotograf Anthony Suau je prejel glavno nagrado World Press Photo za posnetek detektiva, ki preiskuje, ali so stanovalci zapustili razdejano hišo po tem, ko je banka zasegla nepremičnino.

Na zmagovalni fotografiji, ki jo je Suau posnel za revijo Times, detektiv Robert Kole s pištolo meri v odprta vrata v notranjosti hiše, ki je polna uničenega pohištva in škatel. Fotografija je nastala 26. marca in upodablja gospodarsko krizo, ki je najprej prizadela ameriški nepremičninski trg in se nato razširila po vsemu svetu. "Danes vojna vstopa v hiše ljudi" "Moč te fotografije je v nasprotjih. Gre za dvojni pomen," je dejala predsednica žirije Mary Anne Golon. "Danes vojna v svojem klasičnem pomenu vstopa v hiše ljudi, ker ne morejo odplačevati hipotekarnih posojil." Dodala je, da je fotografija izjemna, hkrati pa se navezuje na, po mnenju žirije, najpomembnejšo temo leta 2008.

Ostali člani žirije so opazili, da se ljudje po svetu lahko poistovetijo z deložirano družino. Član žirije Ayperi Ecer je menil, da je fotografija "vizualno čista in kompleksna", 2008 je po njegovem leto, ki je zaznamovalo konec dominantnega gospodarskega sistema.

Nagrade v 20 različnih kategorijah Na natečaj se je prijavilo 5600 fotografov 124 narodnosti. Žirija je za pregled več kot 96.000 fotografij potrebovala 13 dni. Nagrade so bile podeljene v 20 različnih kategorijah, prejelo pa jih je 64 fotografov iz 27 držav.

Med večjimi medijskimi hišami so po tri nagrade prejele francoska tiskovna agencija AFP, revija Times in Reuters. Zmagovalcu natečaja bodo nagrado v vrednosti 10.000 evrov in nov fotoaparat izročili na slovesnosti v Amsterdamu 3. maja.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin