Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 6. 2012,
7.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 4. 6. 2012, 7.24

8 let

Praznovanje Elizabete II. tudi v znamenju rekordov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Britanska kraljica Elizabeta II. je nedeljo veličastno in s svetovnim rekordom obeležila 60. obletnico dne, ko je prevzela britansko krono.

Po Temzi se je namreč spustilo tisoč različnih plovil, ki jih je ob obrežju reke pozdravilo okoli milijon ljudi. Dosežek so že potrdili v Guinnessovi knjigi rekordov, poročajo tuje tiskovne agencije.

Ko je ob 17. uri mimo znamenitega londonskega mostu Tower Bridge zaplulo 419 plovil, je bil rekord že zdavnaj presežen. Pred tem so se lahko z rekordnim dosežkom plovil, ki so sodelovala v paradi, aprila 2011 pohvalili v severnonemškem mestu Bremerhaven, kjer je v paradi sodelovalo 327 plovil.

Sicer pa se Elizabeta II., kot kažejo podatki Guinnessove knjige rekordov, lahko pohvali še z enim rekordom. Pri 86. letih je namreč najstarejša britanska kraljica. Po številu let, ki jih je preživela na prestolu, pa je pred njo le še kraljica Viktorija, ki je vladala 63 let.

60 let vladavine Elizabete II. danes v znamenju koncerta in zabav

V okviru uradnih praznovanj ob 60-letnici vladavine britanske kraljice Elizabete II., bo današnji dan v Veliki Britaniji minil v znamenju piknika v Buckinghamski palači in težko pričakovanega večernega koncerta v čast monarhinji. Njen diamantni jubilej bo s sprejemom obeležilo tudi britansko veleposlaništvo v Ljubljani.

Buckinghamska palača bo danes gostila približno 12.000 gostov, ki jim je žreb naklonil srečo. Na pikniku jim bodo postregli s specialitetami Michelinovega kuharja Hestona Blumenthala, med drugim z dimljenim škotskim lososom, ohlajeno podeželsko vrtno juho in jagodno pito, kar bodo gostje lahko poplaknili s šampanjcem.

Pikniku bo zvečer sledil koncert pred Buckinghamsko palačo, na katerem bo nastopila vrsta znanih glasbenikov, vključno s Paulom McCartneyjem, Eltonom Johnom in kitajskim virtuozom na klavirju Lang Langom. Elizabeta II. pa bo lahko prisluhnila tudi skladbi, ki sta jo posebej za njen jubilej ustvarila Gary Barlow in Andrew Lloyd Webber.

Za zaključek večera bo kraljica prižgala slovesno baklo, nakar jih bo po vsej državi in na območju Britanske skupnosti narodov, Commonwealth, v njeno čast zagorelo še okoli 4000.

Slovesni dogodek bo obeležilo tudi britansko veleposlaništvo v Ljubljani. Veleposlaništvo vsako leto junija priredi sprejem v počastitev kraljičinega rojstnega dneva, tokrat pa bo praznovanje v rezidenci britanskega veleposlanika Andrewa Pagea potekalo tudi v znamenju kraljičinega diamantnega jubileja.

Sprejema v Ljubljani se bo po napovedih udeležilo okoli 400 povabljencev iz sveta politike, gospodarstva, znanosti in kulture.

Uradna praznovanja na Otoku se bodo sklenila v torek, ko bo med drugim v londonski katedrali Sv. Pavla zahvalna maša. Vrhunec, ki bo na londonske ulice pritegnil množico ljudi, pa bo povorka kočij in kraljičin pozdrav z balkona Buckinghamske palače, nakar bo sledil še prelet letal britanskih zračnih kraljevih sil in častna salva.

Ne spreglejte