Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 5. 2013,
13.12

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 23. 5. 2013, 13.12

7 let, 12 mesecev

"Ples je trdoživ, premaga vse vladarje"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V Plesnem teatru Ljubljana (PTL) bodo nocoj premierno uprizorili novo plesno predstavo v koreografiji Matjaža Fariča "The Politics Of Dancing" s slovenskim podnaslovom Balkon.

V predstavi soustvarjalci raziskujejo zvezo med plesom in politiko. Gledalec spremlja premikajoče se skulpture, ki imajo izhodišče tako v svetu diska kot v valčku.

Prej je bil valček, prav tako kot disko ples v 70. letih 20. stoletja, ples divjega veseljačenja in razvrata. Doba diska se je končala z javno razstrelitvijo gore plošč disko glasbe na baseballskem stadionu v Chicagu. Ples je preživel in postal del dominantne medijske kulture, valček pa je že dolgo nazaj iz pohujšljivega plesa 'germanske vulgarnosti' postal orodje kulturne in politične nadvlade, so o ozadju predstave zapisali ustvarjalci.

"Ples je trdoživ, premaga vse vladarje, elite, njihova pravila, zapovedi in prepovedi. Zabava zaničevanih množic slej ko prej vstopi skozi velika vrata salonov in balkonov, s katerih izbranci zviška opazujejo 'drhal'."

Predstavo so soustvarili plesalci Katja Legin, Barbara Kanc in Darren Anderson. V skupini nastopajo še Enya Belak, Urša Rupnik, Kristina Rozman, Eva Posedel, Aleks Kodek in Daniel Petkovič, na videu pa Kaja Janjić in Igor Sviderski. V predstavo je vpeta tudi pripovedovalka Nada Vodušek, kostume sta zasnovali Sanja Grcić in asistentka Barbara Drmota.

Matjaž Farič je plesalec in koreograf ter gledališki in radijski režiser. Izobraževal se je na baletni šoli v Mariboru, na dresdenski Palucca Schule in na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani. Ustvaril je več kot 40 plesnih predstav ter številne koreografije za gledališke in operne predstave. Za svoje dosežke je umetniški vodja zavoda Flota in plesnega festivala Front@ prejel več nagrad v Sloveniji in tujini.

Ne spreglejte