SiolNET. Trendi Svet znanih
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Od psov in mačk do kokoši: to so najbogatejši hišni ljubljenčki

2

termometer

Sodobna zgodovina pozna kar nekaj kosmatih (in pernatih) bogatašev. Tako je, živali, ki se lahko pohvalijo z milijoni. Nekatere so jih podedovale, druge so si jih prislužile same.

Med lestvicami najbogatejših Zemljanov, glasbenikov, poslovnežev, politikov in drugih kategorij je zagotovo ena bizarnejših lestvica najbogatejših hišnih ljubljenčkov, ki jo je sestavila in objavila revija Time. Najbogatejši hišni ljubljenčki vseh časov so si bogastvo nabrali na različne načine, nekaterim so ga v oporoki zapisali lastniki, drugi so ga (z majhno pomočjo ljudi) prislužili sami, vsem pa je skupno eno: niti sanja se jim ne, da so nesramno bogati.

Gunther IV Ko je leta 1991 umrla nemška plemkinja Karlotta Liebenstein, je njeno okoli sto milijonov evrov vredno premoženje podedoval njen ljubi pes, nemški ovčar Gunther III. Skrbniki tega premoženja so z njim ravnali precej spretno in je, ko je prešlo na Guntherja IV., potomca Guntherja III., zraslo na okoli 345 milijonov evrov. Četrti Gunther nadaljuje z naložbami – najraje ima nepremičnine. Med drugim so v njegovem imenu že pred časom kupili vilo v Miamiju, ki je bila prej v lasti Madonne, vilo pa ima tudi na Bahamih.

Grumpy Cat Največja zvezdnica med mačjimi spletnimi zvezdami, večno namrgodena Grumpy Cat, je ena tistih živali, ki je imperij zgradila z lastnimi tacami. No, z lastno podobo. Mačka s prirojeno genetsko napako, zaradi katere je videti izjemno slabe volje, je splet obnorela s fotografijami, ki so jih objavljali njeni lastniki, od takrat pa njen opus obsega vse od filma do lastne znamke kave. Njeno premoženje ocenjujejo v razponu od enega pa vse do sto milijonov evrov – mačkina lastnica pravi, da je zgornja ocena rahlo pretirana, točnega zneska pa ne razkrije.

Toby Rimes Ella Wendel je bila zadnja predstavnica in edina dedinja ekscentrične, predvsem pa premožne newyorške nepremičninarske družine Wendel. Ko je leta 1931 umrla, se je za pravico do dedovanja greblo več kot dva tisoč ljudi, a so bili vsi neuspešni. Kot trdijo zapisi o njej, je premoženje, ki bi bilo danes vredno več kot pol milijarde evrov, zapustila svojemu ljubljenemu kodru Tobyju Rimesu, ki pa v denarju ni dolgo užival – umrl je le nekaj mesecev pozneje, denar pa si je nato razdelilo več dobrodelnih organizacij.

Blackie V Guinnessovi knjigi rekordov za najbogatejšega mačka vseh časov velja Blackie, ki mu je vse svoje premoženje zapustil samotarski milijonar Ben Rea. Britanski trgovec s starinami je sicer živel s 15 mačkami, a ga je preživel edino Blackie, ki je podedoval levji delež njegovega premoženja – tega so leta 1988, ko je Rea umrl, ocenjevali na okoli 12 milijonov evrov.

Tommaso Zgodba, po kateri bi lahko posneli (solzav) film: bogata vdova Maria Assunta je z ulic Rima rešila zapuščenega mucka, ko je leta 2011 umrla, pa je takrat štiriletnemu mačku zapustila vse svoje deset milijonov vredno premoženje. Tommaso zdaj nekje v okolici Rima živi z negovalko, ki je za bogato vdovo skrbela do njene smrti in ki ji je ekscentrična bogatašinja tudi naložila, da izvrši njeno oporoko.

Trouble V New Yorku je časopisne naslovnice leta 2007 močno zaznamovala smrt nepremičninarke Leone Helmsley, ki je svoje dobrih 11 milijonov vredno premoženje zapustila svoji maltežanki s pomenljivim imenom Trouble (Težava). Sorodniki pokojne so se zapodili na sodišče in na zadnje dosegli, da je maltežanka dobila "le" slaba dva milijona evrov. Dovolj, da je vse do svoje smrti leta 2011 živela v luksuznem letovišču na Floridi.

Conchita Čivava Conchita je veljala za najbolj razvajenega psa, še preden je leta 2010 njena lastnica, premožna dedinja Gail Posner umrla in ji zapustila več kot sedem milijonov evrov vredno vilo v Miamiju, v kateri je živela s še dvema psoma. Psički je pripadel tudi skrbniški sklad v vrednosti slabih treh milijonov evrov, s katerim ji je bil še naprej zagotovljen življenjski slog, ki ga je bila vajena – nosila je biserne in diamantne ovratnice ter obleke znanih modnih oblikovalcev.

Gigoo Edina pernata predstavnica najbogatejših domačih ljubljenčkov je kokoš Gigoo, ljubljenka britanskega založniškega magnata Milesa Blackwella. Ta je prodal svoj delež v družinskem založniškem podjetju in se umaknil na podeželje, kjer je redil redke pasme ovc in kokoši. Ko je leta 2001 umrl, so večino njegovega premoženja dobile dobrodelne organizacije, okoli 20 milijonov evrov pa naj bi zapustil svoji najljubši kokoši Gigoo.

Chunmun Za (potencialno) najbogatejšo opico je dolgo veljal šimpanz Kalu, a je premoženje njegove aristokratske lastnice Patricie O'Neill z zapravljanjem in zgrešenimi naložbami izpuhtelo, še preden bi ga podedoval. Zdaj za najbogatejšo opico velja dolgorepi makak Chunmun, ki sta ga indijska zakonca rešila z ulice, nato pa sta mu zaradi spora s preostankom družine v oporoki zapustila vse svoje premoženje. Koliko to znaša, ni jasno, sta pa povedala, da imata "na milijone rupij" (en evro je vreden dobrih 70 indijskih rupij).

Choupette Morda ni najbogatejša, je pa Choupette zagotovo najbolj modna mačka. Ljubljenka modnega oblikovalca Karla Lagerfelda je prava zvezdnica, ima svoje profile na Facebooku, Twitterju in Instagramu, samo lani pa naj bi z oglasnima kampanjama, v katerih je nastopala, zaslužila okoli tri milijone evrov. Sicer pa je prav tako samosvoja kot njen lastnik. "Sovraži vse druge živali in otroke. Vedno je z mano in ima dve služabnici," je o Choupette povedal Lagerfeld, ki svojo ljubljenko primerja z Greto Garbo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin