Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 2. 2009,
14.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 3. 2. 2009, 14.09

8 let

Neskončni šteti dnevi krstno na novogoriškem odru

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovensko narodno gledališče Nova Gorica bo kot tretjo letošnjo premiero uprizorilo dramski prvenec Andreja E. Skubica Neskončni šteti dnevi.

To bo krstna postavitev te "tragikomične fantazme upora na robu družbe", režiral jo je Matjaž Latin, glavni vlogi sta prevzela Marjuta Slamič in Primož Pirnat. Premiera bo v četrtek, 5. februarja, ob 20. uri. "Samo dneve štejeva. To ni človeka vredno življenje." Igra Neskončni šteti dnevi se dogaja v bifeju, kakršne je moč najti ob starejših samopostrežnih trgovinah. V njem se vsak dan izmenjujejo ene in iste stranke. Njihovo življenje poteka v ustaljenem ritmu, dokler nekdo ne pride do spoznanja: "Samo dneve štejeva. To ni človeka vredno življenje." In se odloči za akcijo. Intimni svet posameznika se sooča s stvarnostjo Avtor v dramskem prvencu z občutkom za komično sooča intimni svet posameznikov s širšim družbenim okvirom in kritičnim pogledom na aktualne teme (tudi) slovenske stvarnosti, kot so nasilje med spoloma, problematika brezposelnosti, potrošništvo, tranzicijske spremembe, družbeni stereotipi, senzacionalizem medijev in ignoranca.

Tekst je nastal iz podobe ženske, ki jo nasilni ljubimec priklene na radiator, vendar po osvoboditvi napade svoje osvoboditelje. Skubica je "vleklo" vprašanje, kdo sta v resnici ta človeka. Razmeroma fragmentarna kratka zgodba je z izčiščevanjem njunih motivacij dobivala značaj dramatičnega konflikta in prerasla v spopad para s samega obrobja družbe s svetom, ki ga ne razumeta.

Kmečka pamet se izrodi v improviziran terorizem "V neki fazi sta dobila tudi imeni: Matiček in Nežika, saj sem ju začutil kot nekakšni parafrazi legendarnih slovenskih junakov zgodbe o uspehu zdrave preproščine najnižjega razreda nad manipulativno gosposko - v novih časih. A v teh časih je 'kmečka pamet' subverzivna, moti red in se nazadnje izrodi v terorizem oziroma njegov improviziran poskus," je o svojem delu zapisal avtor.

Njuna zgodba, kot je še dodal, postaja vse bolj razbita na številne trivialne žanre, v katere nam današnji komunikacijski kanali prodajajo zapakirane resnične vsebine, zato je vsaka možnost zmage nad sistemom že vnaprej ujeta in predvidena za komercialne učinke. Vanjo pa zapleteta tudi druge, obiskovalce bifejčka, v katerem dela Nežika, od katerih ima z njo vsak svoje vrste fiksacijo.

Z režiserjem Latinom, ki je v novogoriškem gledališču že režiral predstave 'M te ubu, Kokoš in Orkester Titanik, so sodelovali dramaturginja Martina Mrhar, lektor Srečko Fišer, scenografka Mojca Kocbek Vimos, kostumografka Tanja Zorn Grželj, avtor videa Nejc Saje in oblikovalec luči Samo Oblokar. Poleg Slamičeve in Pirnata igrajo še Jože Hrovat, Mira Lampe Vujičić, Vojko Belšak, Maja Poljanec in Blaž Valič.

Andrej E. Skubic je za svoj prvi roman Grenki med (1999) dobil nagrado kresnik in nagrado Združenja založnikov in knjigotržcev Slovenije za najboljši prvenec. Nominacijo za kresnika si je prislužil tudi z drugim romanom Fužinski bluz (2001), katerega dramatizacijo so leta 2005 uprizorili v SNG Drama Ljubljana.

Ne spreglejte