Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 11. 2010,
20.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 17. 11. 2010, 20.04

8 let

Nagrajenci 9. slovenskega bienala ilustracije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Nagrado za življenjsko delo prejme akademska slikarka Melita Vovk Štih. Nagrado Hinka Smrekarja prejme Danijel Demšar, plaketi Hinka Smrekarja Alenka Sottler in Zvonko Čoh.

Priznanji prejmeta še Marjan Manček in Damijan Stepančič. Danijel Demšar nagrado Hinka Smrekarja prejme za ilustracije v knjigi Roža v srcu Bine Štampe Žmavc (Mladinska knjiga). Demšar s predstavljenimi deli ob popolnem obvladovanju slikarskega metjeja presega neposredno ilustratorsko pripoved. S pretanjeno izbranimi simboli dosega izrazito likovne, sublimne rešitve in mojstrsko obvladuje polje monokromnosti, ki ga nadgrajuje z nežnimi, a učinkovitimi barvnimi akcenti. Umetnik razvija slog, ki je vedno nov in nenavaden, a tudi kontinuiran v posebni občutljivosti, ki je povsem njegova in prepoznavna, je zapisano v utemeljitvi.

Alenka Sottler prejme plaketo Hinka Smrekarja za ilustracije v knjigi Cesar in roža Bine Štampe Žmavc (Založba Miš). Sottlerjeva po prepričanju žirije vedno znova preseneti, saj se izjemna virtuoznost njenega ustvarjanja z vsakim delom stopnjuje in razkriva nove možnosti, ki jih ponuja risba. Njeno raziskovanje likovnosti se tu odraža v natančni in čvrsti gradnji prostora ter pogumni, a vendar smiselni uporabi barv, s katero doseže nenavaden in izviren kolorit. Z druge strani premišljeno eksperimentira s tehničnimi sredstvi in tokrat svojo priljubljeno klasično tempero učinkovito uporabi na potiskanem platnu.

Zvonko Čoh prejme plaketo za ilustracije v knjigi Urška Andreja Rozmana Roze (Mladinska knjiga). Čoh v že tradicionalno prepoznavnem stilu skozi svojo ilustratorsko pripoved, polno izvirnega humorja, vedno znova razkriva svoje obsežno slikarsko znanje. In čeprav pogosto uporablja sodobne filmske in stripovske pristope, je njegovo čvrsto izhodišče klasično slikarsko. Čoh vztraja v slikarski odličnosti, duhovitosti, iskrivosti in sočni barvitosti, je zapisano v utemeljitvi nagrade.

Marjan Manček prejme priznanje Hinka Smrekarja za ilustracije v knjigi Krilate in kosmate basni Nataše Konc Lorenzutti (založba Didakta). Kot piše v utemeljitvi, Manček sodi med tiste ustvarjalce, ki ne izhajajo iz klasičnih slikarskih premis, ampak elemente oblikovanja, stripa in karikature uspešno združujejo v sproščeno in humorno obarvano risbo, ki pripoveduje zgodbe. Izjemen je v vizualnem podajanju zgodb, v katerih nastopajo živali. Na prvi pogled zelo preproste risbe s prijazno duhovitostjo zaznamujejo značaje vseh nastopajočih likov.

Damijan Stepančič priznanje prejme za ilustracije v avtorski knjigi Zgodba o sidru (Mladinska knjiga). Stepančič v svojem delu ohranja globoko povezanost s tradicijo slikarstva in ilustracije, pri čemer mu tokrat uspeva nadvse smiselno in prepričljivo sodobno likovno govorico povezovati z elementi starih rokopisov in zemljevidov. Z izvirno premišljeno likovnostjo ustvarja dinamične podobe, polne nadrobnosti, ki v celoti izkazujejo avtorjevo neverjetno umetniško in življenjsko domišljijo, piše v utemeljitvi.

Žirija se je letos odločila še za posebne pohvale po izbiri vsakega člana posebej. Prejmejo jih Nina Mrđenović po izbiri Črtomirja Freliha, Jure Engelsberger po izbiri Radovana Jenka (predsednik), Ana Zavadlav po izbiri Judite Krivec Dragan, Žarko Vrezec po izbiri Alenke Vidrgar in Andrej Štular po izbiri Nine Pirnat Spahić.

Ne spreglejte