Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
4. 5. 2010,
10.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 4. 5. 2010, 10.37

8 let

Nagrada OHO 2010 pripadla umetnici Maji Hodošček

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Nagrado skupine OHO, podeljuje jo zavod P.A.R.A.S.I.T.E. v sodelovanju z ustanovama "Foundation for Civil Society in Trust for Mutual Understanding" je prejela Maja Hodošček.

Nagrajenko so razglasili v ponedeljek zvečer na odprtju razstave v Mestni galeriji 2, kjer so ob delih Hodoščkove na ogled še dela nominirancev. Hodoščkova je žirijo prepričala z novim video delom "Promised land", ki ga, kot je zapisano v utemeljitvi, odlikuje prepričljivost in širina prijemov pri obravnavi aktualnih družbenih tem. Mednarodno žirijo so sestavljali kustosinja in umetnostna zgodovinarka z Inštituta za sodobno umetnost SCCA Zagreb Janka Vukmir, kustosinja v Moderni galeriji Ljubljana Bojana Piškur, intermedijska in vizualna umetnica Polonca Lovšin, oblikovalec Ajdin Bašić in kustos v Mednarodnem grafičnem likovnem centru Ljubljana Božidar Zrinski.

Položaj delavcev v sodobni družbi

Projekt "Promised land" obravnava diskriminacijo na trgu dela, ki jo še posebej občutijo migrantski delavci, ki prihajajo v EU na delo z željo po boljšem življenju. Projekt problematizira položaj teh delavcev znotraj sodobne družbe, njihove pravice, procese in pogoje dela ter eksistencialni položaj.

Sicer pa je žirija v obrazložitvi opozorila na veliko izenačenost nominirancev. Za nagrado skupine OHO so bili letos nominirani še fotograf Matija Brumen, slikar Mito Gegič in Veli Silver, ki se je za nagrado potegoval s kombinacijo videa, fotografije in performansa.

Spominske "artikle" je nominirancem tokrat podelil Marko Pogačnik, član častnega odbora Nagrade skupine OHO in eden od ustanovnih članov neo-avantgardne skupine OHO.

Pomembna nagrada za mlade vizualne umetnike

Nagrada, poimenovana po konceptualni skupini, ki je delovala od poznih šestdesetih let dalje in še danes navdihuje številne mlade umetnike, je ena najpomembnejših nagrad za slovenske vizualne umetnike in umetnice, mlajše od 35 let.

Zmagovalka bo odpotovala na šestedensko umetniško rezidenco v ateljeje ISCP v New York, njeno delo bo odkupljeno, poleg tega se bo predstavila na samostojni razstavi v Ljubljani.

Razstavo del nagrajenke in nominirancev za nagrado skupine OHO si je v Mestni galeriji 2 mogoče ogledati do 13. maja.

Ne spreglejte