SiolNET. Trendi Svet znanih
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Jonasova dežela

1

termometer

Ko smo mislili, da je Jonas pokazal že vse, da mu bo zmanjkalo norih idej, je včeraj na odru Siti teatra zopet presenetil.

Moja dežela je nova komedija, v kateri v glavnih vlogah igrata Jure Godler in Jonas Žnidaršič, s svojo igro pa je marsikoga navdušil tretji član, malo manj prepoznaven obraz, Jože Robežnik. Čeprav je komedija še ena v vrsti tistih, ki postavljajo ogledalo družbi, pa je Jonasov humor na trenutke veliko bolj krut in bizaren. Najbolj nas je presenetil v nemem delu predstave, kjer igra uličnega fotografa, ki mimoidoče fotografira z lutko. Proti koncu skeča si Jonas odgrne dežni plašč in razkaže svoj trebuh, na usnjenih spodnjicah pa ima pripeto lutko, ki jo ponuja strankam, da jo božajo. Po predstavi smo igralce povprašali, kako so potekale priprave, glede na to, da je bil trio na odru uigran do zadnje potankosti: "Imeli smo po štiri vaje na dan, kakšen teden še več, predvsem takrat, ko smo delali prvo različico scenarija. Takrat je bilo najtežje, ko smo prišli na vaje in drug drugega gledali, če ima kdo kakšno idejo. Potem so rasle ideje, deževale in takšen je bil naš kreativni proces," pove Jonas.

"Z Godlerjem sva ugotovila, da se morava med scenami preoblačiti in sva razmišljala, koga bi takrat imela na odru. Želela sva si kakšno privlačno dekle, ampak je bilo to predrago, zato smo se kreativno odločili, da želimo v igri Jožeta," je pojasnil Jonas, Jure pa je dodal: "Miza, ki jo uporabljamo v predstavi, je zelo težka in je dekleta ne bi mogla premikati." Jože je duhovito dodal, da sta ga takoj seznanila z mizo in da je bil počaščen nad vabilom.

V najnovejši komediji, ki je sestavljena iz različnih skečev, se avtor Jonas obregne ob homoseksualce, umetnike, čefurje, policaje, oglaševalce in akviziterje, s katerimi je tudi najbolj navdušil občinstvo, tudi estradnike, ki so prišli na ogled premiere.

Glasbenik Saša Lošić je bil nad predstavo navdušen: "Predstava mi je bila zelo všeč, pričakoval sem dobro predstavo, a vseeno ne tako dobre. To je humor, ki ga imam jaz rad. Takšen stand up je na najvišjem nivoju in je primerljiv z ameriškim. Drugače smo z Jonasom prijatelji, malo manj poznam Jožeta. Najbolj me je navdušila impro liga, saj sta fikcija in realnost zelo dobro pomešani, nek nov patent komedije, ki ga še nisem videl na gledaliških odrih."

Po dolgem času smo na premieri videli tudi voditelja Petra Polesa, ki te dni pridno snema resničnostni šov X Factor: "Odlično potencirano ogledalo, točno takšno, kakršno se pričakuje od treh solističnih umetnikov, ki so se zdaj združili. Najbolj me je navdušil Jonas in že iz predstave se vidi, da je to njegovo avtorsko delo, polno delcev iz njegovega življenja in for, ki jih je pilil, pilil in pilil. V predstavi je tudi nekaj presežkov, s katerimi predstava stopi iz gledaliških okvirjev. Najbolj mi je bila všeč cerkvena fora, predvsem zato, ker je prišel brat Janez iz Prepisanih in potem čakaš, kaj se bo zgodilo. Všeč mi je bil tudi akviziter.«

Tudi večna radijka Špela Močnik je o predstavi povedala same lepe stvari: "Bila je odlična, resnično ogledalo. Sprostila sem se, se nasmejala in priporočam ogled. Igralci so me že v štartu razorožili z nekaterimi prizori, a najbolj sem bila v pričakovanju pri akviziterju in babici."

Ula Furlan, ki je imela svojo premiero v Siti teatru pred dobrim mesecem, je svoje igralske kolege pohvalila: "Fantje so dali od sebe več, kot sem pričakovala. Vedela sem, da bodo drzni, da bodo šli čez in dotaknili so se likov, za katere sem mislila, da se jih mogoče ne bodo. Prišli so do zelo visoke stopnje provokacije." Prva ponovitev bo že ta konec tedna v Siti teatru.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin