SiolNET. Trendi Svet znanih
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Dnevi slovenske literature na filmu na 55 univerzah po svetu

4

termometer

Na 55 univerzah po svetu, kjer potekajo študiji in lektorati slovenščine, se danes začenjajo Svetovni dnevi slovenske literature na filmu.

V sklopu projekta bodo od danes do petka predvajali slovenske celovečerne filme Petelinji zajtrk, Sladke sanje in Zvenenje v glavi, kratka filma Vrtoglavi ptič in Otrok v času ter dokumentarni film Pot.

Film Petelinji zajtrk je bil posnet po istoimenskem romanu Ferija Lainščka, film Sladke sanje po scenariju Mihe Mazzinija, ki mu je sledil roman Kralj ropotajočih duhov. Zvenenje v glavi je bilo posneto po istoimenskem romanu Draga Jančarja, nov dokumentarni film Pot pa je nastal ob 500-letnici rojstva Primoža Trubarja.

Projekcije slovenskih filmov bodo organizirali na 55 univerzah po svetu

Projekcije slovenskih filmov, pa tudi literarne večere in prevajalske delavnice, bodo organizirali lektorji in lektorice slovenščine na 55 univerzah po svetu. Organizatorji so pripravili tudi brošuro o predvajanih filmih in romanih v slovenskem jeziku, ki jo bodo učitelji slovenščine po svetu prevedli v vse jezike držav, kjer bodo potekale projekcije.

Organizatorji projekta želijo čim širši publiki po svetu predstaviti slovenske avtorje s kakovostnim literarnim opusom in uspešno slovensko filmsko produkcijo. Hkrati pa želijo tako obeležiti leto predsedovanja Slovenije EU in Trubarjevo leto, ki je tudi leto medkulturnega dialoga, ter prispevati k poznavanju slovenske kulture.

Projekt povezuje številne slovenske organizacije in društva po svetu

Projekt Svetovni dnevi slovenske literature na filmu, ki je nadaljevanje podobnih projektov iz prejšnjih let, bo povezal študente in učitelje slovenščine na univerzah v tujini ter slovenska društva in organizacije, sodelovala pa bodo tudi slovenska diplomatsko-konzularna predstavništva in mediji po svetu.

Svetovni dnevi slovenske literature na filmu se bodo v petek sklenili z večerom slovenskega filma v Slovenski hiši v Bruslju, kjer bosta na ogled dva od omenjenih filmov, Zvenenje v glavi in Petelinji zajtrk. Dogodek v Bruslju pripravljata lektorat slovenščine na univerzi v Bruslju in lektorat slovenščine na univerzi v Gentu.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin