Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 7. 2013,
13.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 23. 7. 2013, 13.06

8 let

Britanski arheologi našli pokopališče nemških podmornic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Nedavno odkritje britanskih arheologov je sprožilo tekmo s časom: 41 nemških podmornic iz prve svetovne vojne bodo skušali čim bolj raziskati, preden jih uniči voda.

Na morskem dnu južne in vzhodne obale Velike Britanije so Mark Dunkely in sodelavci našli eno od največjih podvodnih pokopališč, kjer ležijo 41 nemških in tri angleške podmornice iz prve svetovne vojne. Večina podmornic se je med vojno potopila skupaj s posadkami, zato bodo britanski arheologi pri proučevanju podmornic zagotovo naleteli tudi na trupla vojakov. Nemška mornarica sicer še danes ni našla nekaterih podmornic, ki so izginile do konca vojne novembra 1918, a kot kaže, jim bodo lahko pomagali Britanci. Vse najdene potopljene podmornice namreč niso globlje od 15 metrov, poroča Spiegel. Čeprav so podmornice bolj znane kot orožje iz druge svetovne vojne, pa Dunkley opozarja, da številni pozabljajo, da so tudi v prvi svetovni vojni nemške podmornice povzročile precejšnjo škodo. V začetku vojne jih je bilo v floti zgolj 28, saj je šlo za novo orožje, ki ga Nemci še niso znali povsem uporabljati, zato so jih imeli za drugorazredno orožje.

A ko je nemški podmornici uspelo potopiti tri angleške oborožene ladje, je Nemce zajelo navdušenje in številni prostovoljci so se javili, da bi domovini služili pod vodo, čeprav so utesnjene podmornice takrat bolj kot na orožje spominjale na samomorilske podvige. V njih je bilo izjemno klavstrofobično in vroče, celotne posadke so umrle, če je bil torpedo narobe izstreljen, zaradi nenatančnosti pa so se morale pri izstrelitvi sovražniku približati nevarno blizu. Če so jih takrat opazili, so postali lahka tarča, saj so bile prve nemške podmornice izjemno počasne. Skoraj polovica oziroma 187 od 380 nemških podmornic je med prvo svetovno vojno izginilo.

Bitka s časom Dunkley zdaj s svojimi sodelavci skuša s pomočjo ultrazvočnih sonarjev premeriti debelino sten podmornic in ugotoviti, koliko jih je že načela korozija. Po Dunkleyjevih besedah je namreč podmornice treba čim prej zaščititi pred razžiranjem vode, a ker teh po Unescovi konvenciji o varovanju podvodne kulturne dediščine še ne morejo zaščiti, saj so mlajše od stotih let, bodo večino raziskovanj morali opraviti v naslednjih mesecih. Razpadajoče podmornice so namreč le nekaj let mlajše od stoletja.

V primerih, ko so podmornice poškodovali torpedi, lahko arheologi celo pokukajo v notranjost, v drugih primerih pa bodo to morali storiti s pomočjo robotiziranih vozil, ki bodo prežagala lupino. Plavanje po notranjosti podmornic je za zdaj prenevarno. Pravni status podmornic je sicer nekoliko zapleten, saj gre za grobišča, telesnih ostankov pa po veljavni zakonodaji ne bi smeli poškodovati, a arheologi so odločeni, da bodo pod vodo skušali najti čim več drugih ostankov vojakov, kot so na primer skodelice ali tablice z imeni.

Ne spreglejte