Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
7. 10. 2014,
11.03

Osveženo pred

2 leti, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 7. 10. 2014, 11.03

2 leti, 6 mesecev

Bili smo v novem lokalu Jana Plestenjaka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Cankarjeva ulica v Ljubljani je od danes bogatejša za nov lokal, Sobo 102, za katerim stoji Jan Plestenjak. Dan pred odprtjem smo z njim spregovorili nekaj besed o njenem konceptu.

V tridesetih letih prejšnjega stoletja se je Ljubljani na Cankarjevi ulici odprl v tistem času najsodobnejši lokal na območju Balkana, ki se je imenoval avtomatični buffet Daj-Dam. V njegovo usodo je že v naslednjem desetletju, tako kot v večino gospodarskih družb tistega časa, močno zarezala vojna, po kateri so ga vzeli lastnikom in ustanovili gostinsko podjetje s podobnim imenom Daj-Dam.

S to potezo je mestni ljudski odbor leta 1947 nadaljeval uspešno zgodbo na eni izmed najbolj pretočnih ulic v Ljubljani, kjer so se s samopostrežno restavracijo srečevali tako domači kot tudi tuji gostje, a po dobrega pol stoletja je bilo tudi te zgodbe konec in v prostorih nekdaj uspešnega lokala je svoje mesto našla trgovina z oblačili.

A tej se na omenjeni lokaciji ni uspelo obdržati več desetletij, kot je to uspelo Daj-Damu, zato smo lahko vse od preteklega leta na Cankarjevi ulici opazovali zgovoren napis – oddamo. Ime novega najemnika je bilo presenečenje Nekaj mesecev pozneje se je, kot so lahko opazili mimoidoči, vendarle začelo nekaj premikati in zdelo se je, da je legendarni lokal dobil novega najemnika, a nihče si ni predstavljal, da bo to prav priljubljeni slovenski glasbenik Jan Plestenjak, ki se sicer že lahko pohvali z dvema lokaloma, ki obratujeta v prestolnici in na Obali.

Če se je sprva ugibalo, ali bo Plestenjak lokalu nadel njegovo staro ime in s tem opominjal na stare čase, je glasbenik presenetil in novo popestritev Cankarjeve ulice poimenoval kar Soba 102, kar je identično ime, ki ga imata tudi njegov osmi album in naslovna pesem tega iz leta 2007. Restavracija, slaščičarna in prostor za druženje V svežo podobo odeti lokal je prav danes ob 7. uri javnosti prvič odprl vrata, mi pa smo se že dan pred tem pogovarjali prav z Janom Plestenjakom, ki nam je razkril več o svoji viziji, ki jo s Sobo 102 poskuša preslikati v materijo.

Fotogalerija
1 / 15

Na vprašanje, kaj pravzaprav predstavlja Soba 102, tako odgovarja, da gre za restavracijo, slaščičarno in prostor za druženje, ob snovanju koncepta pa je imel v mislih tudi to, da bi rad, kot je dejal, "vsem ljudem ponudil nekaj lepega in vrhunsko pripravljenega, kar vključuje tudi lep odnos natakarjev in osebja".

Med obstoječo gostinsko ponudbo v Sloveniji Plestenjaka moti predvsem to, da je vrhunska kulinarika rezervirana le za dobrih 5 odstotkov prebivalstva, kar pa si želi z novo zgodbo Sobe 102 spremeniti: "Ko sem bil jaz star 20, 22 let in sem želel punco peljati nekam ven, da bi se skupaj lepo imela, je bil problem, da nisem imel dovolj denarja, zato sem imel ob zamisli za Sobo 102 v mislih tudi 22-letnega fanta, ki lahko sem pelje punco – ali obratno – in se imata za neko normalno ceno lahko zelo lepo." Hišni bend bo poskrbel za ambient Že ob samem vstopu v lokal lahko na steni po njegovi celotni dolžini občudujemo portrete znanih slovenskih glasbenikov iz prejšnjega stoletja, ki jih je posnel priznani slovenski fotograf Stane Jerko, zato ne čudi dejstvo, da bo Soba 102 posebno mesto prav vsak dan namenjala tudi glasbi.

"Fotografije na steni so posvetilo naši zgodovini, slovenski glasbi, ki je zelo bogata, zato sem tem ljudem na nek način želel izkazati čast. V tem duhu pa bo tudi glasba našega hišnega benda, v katerem sta dva pevca, ki se bosta izmenjavala," je o splošnem glasbenem repertoarju, ki ne bo obremenjen z aktualnimi trendi, povedal Plestenjak.

Na vprašanje, ali bomo v prihodnosti tudi njega prav na tem mestu videli poprijeti za kitaro, pa je odgovoril, da tega ne načrtuje, a bo, če bo pravo vzdušje, tudi sam kdaj poprijel za mikrofon. Obljubljajo mediteransko kuhinjo in izvrstne slaščice Za kulinarično ponudbo bo poskrbel Urban Demšar, ki mu je Plestenjak prepustil razvajanje brbončic gostov lokala, v katerem bo poudarek na mediteranski kuhinji in izbranih slaščicah, pa tudi mesu, katerega oboževalec je Jan.

Čeprav se je danes ob, kot pravi Plestenjak, nerazumljivo zgodnji 7. uri lokal že odprl, pa bo tisto pravo odprtje nastopilo 16. oktobra, ko, kot je še dejal, pripravljajo nekaj posebnega, a bolj točnih informacij ni želel izdati, saj želi za bodoče goste lokala ohraniti tudi kakšno presenečenje.

Ne spreglejte